Lietuvos dailės muziejus, bendradarbiaudamas su Aleksandro Vasiljevo fondu, surengė jau dešimtą žymaus mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos parodą. Šį kartą eksponuojami įvairių laikotarpių vaikiški drabužiai ir aksesuarai.

Vaikų mada, kaip ji suprantama šiandien, iki XVIII a. pabaigos neegzistavo. Prancūzų filosofas, Apšvietos amžiaus rašytojas Jeanas Jacquesas Rousseau (1712–1778) pirmasis iškėlė idėją, kad vaikas yra ne „sumažinta“ ar „miniatiūrinė“ suaugusiojo kopija, o unikali, besivystanti asmenybė. Ši įžvalga ėmė formuoti visapusiškesnį plačiosios visuomenės požiūrį į vaikų aprangą ir vėlesniame amžiuje.

Parodoje pirmiausia suteikiama galimybė lankytojams stebėti vaikiško kostiumo raidą – visas vaikų mados tendencijas ir kryptis nuo XVIII a. pabaigos iki XX a. vidurio. Be to, jau pats parodos pavadinimas atskleidžia, kaip vaikiški drabužiai parodo ilgainiui kitusį visuomenės požiūrį į vaiką ir vaikystę. Parodoje drabužiai eksponuojami chronologine tvarka, siekiama parodyti, kaip vaikai rengti įvairiose gyvenimo situacijose: namuose, lauke, mokykloje, šeimos atostogų metu, laisvalaikiu ir atliekant daugelį kitų veiklų. Greta eksponuojami ir tėvų, guvernančių, mokytojų kostiumai. Unikalią vaikiškų drabužių kolekciją papildo žaislai, namų apyvokos daiktai.

Paroda veiks iki 2018 metų spalio 18 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)