Žurnalo „Laimė“ ir asmeninė stilistė Vilija Rušinskaitė sutiko apžvelgti, kuo išsiskyrė pirmųjų Lietuvos ponių įvaizdžiai.

Mados žinovė buvo paprašyta pasidalinti įžvalgomis apie 5 Lietuvos pirmųjų ponių stilių (nuo 1990 m.): pirmosios Algirdo Brazausko žmonos Julijos, Valdo Adamkaus sutuoktinės Almos, Rolando Pakso žmonos Laimos, Artūro Paulausko sutuoktinės Jolantos ir būsimosios prezidentienės Dianos Nausėdienės.

Ponios Julijos Brazauskienės vieši pasirodymai mažiausiai dokumentuoti, oficialaus pirmosios ponios titulo ji nebuvo priėmusi, tad ir jos stiliaus analize, anot stilistės, užsiimti būtų netikslinga.

Julija Brazauskienė

Ponia Alma Adamkienė buvo visų aprangos kodo plonybių ir etiketo išmanytoja bei ekspertė. Ir, iš pažiūros, anot V. Rušinskaitės, tikrai nesikankino tų griežtų taisyklių laikydamasi.

„Ponios Adamkienės stilių trumpai apibūdinčiau kaip protokoliškai glamūrišką, su žiupsneliu asmeninių holivudiškų prieskonių.

Lengvumas, gracingumas, rafinuotumas ir klasikinė elegancija, kuri pulsavo iš pačios Almos Adamkienės, todėl jai tuose kostiumėliuose neteko kankintis ir savęs varžyti.

Per dvi prezidento Valdo Adamkaus valdymo kadencijas vyko istorinių susitikimų (Popiežiaus Jono Pauliaus antrojo, Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II, apsilankymas Lietuvoje, vizitai JAV Baltuosiuose rūmuose), o ką juose vilkėjo ponia Alma Adamkienė galėjome spaudoje narstyti po siūlelį. Nebuvo nė lašo perdėto manieringumo ar perteklinių prabangos detalių.“

Laima Paksienė pirmąja šalies ponia buvo vienerius metus, o per juos paliko gana ryškų pėdsaką kolektyvinėje atmintyje savo žymiąja tamsių plaukų šukuosena, kuri tapo jos pagrindiniu aksesuaru, pastebi stilistė.

„Keli pagrindiniai skiriamieji ponios Laimos stiliaus bruožai buvo visada gana stipriai įliemenuoti drabužių siluetai, paryškinantys jos liekną figūrą, suknelės be rankovių, atidengiančios treniruotus pečius ir tamsi, kartais brangakmenių tonais paįvairinama spalvų gama, kuri puikiai tiko jos odos ir plaukų atspalviams.

Spaudoje L. Paksienė dažnai pabrėžė, koks jai svarbus moteriškumas ir švelni moters prigimtis, tą ji savo stiliaus pasirinkimais ir transliavo.“

Ponia Jolanta Paulauskienė prezidentienės pareigas ėjo vos kelis mėnesius (nuo 2004 balandžio iki 2004 liepos), tad oficialiojo laikotarpio viešų pasirodymų ir stiliaus palikimo iš to meto nėra daug.

„Po to ponia Jolanta tapo dažna gyvenimo būdo laidų heroje ir mylima įžymybe. Todėl J. Paulauskienė labiau garsi už savo post-prezidentinės eros stiliaus eksperimentus, dažnus šukuosenos pokyčius ir meilę prabangiems aksesuarams bei batams.“

Ponia Diana Nausėdienė šiuo metu turbūt ruošia eilutę inauguracijos šventei, o tai bus įdomiausias jos stiliaus momentas viešame gyvenime iki šios dienos.

„Kol kas naujoji pirmoji ponia Diana demonstruoja itin santūrų, kiek senamadišką ir korektišką klasikinių kostiumėlių meniu. Kita vertus, jos dėstomas tarptautinis protokolas tikriausiai padėjo tvirtus pagrindus išmanymui, ką ir kada tinka vilkėti naujose pareigose“, – teigia stilistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)