Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis patalynę karštajam metų laikui pataria natūralių audinių specialistė ir vilnos gaminių kūrėjų „Flokati” atstovė Žydrūnė Ragelė.

Pižama – tik iš natūralių medžiagų


Šiltuoju metų laiku reikėtų rinktis natūralių pluoštų: medvilnės, lino, bambuko ar vilnos pižamas. Visos šios medžiagos padės sureguliuoti tinkamą kūno temperatūrą, todėl išvengsite perkaitimo. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti lengvoms pižamoms su vilna, kuri yra itin pralaidi orui ir geba sugerti bei išgarinti prakaitą iki septynių kartų geriau nei medvilnė.

Vasarai šviesesnės patalynės užvalkalų spalvos


Vasarą patariama rinktis šviesesnes užvalkalų spalvas. Suteikite savo kambariui jaukumo rinkdamiesi jas pastelines – balta, kreminė ar melsva. Tokių spalvų užvalkalai dieną sugeria mažiau šilumos, todėl atėjus laikui miegoti jos bus vėsesnės.

Taip pat rinkitės natūralios sudėties užvalkalus. Tai gali būti linas, medvilnė ar šilkas. Skirtingai nuo sintetinių pluoštų, šie audiniai lengvai kvėpuoja, todėl kūnas mažiau sukaista. Vasarą ypatingai rekomenduojama rinktis lininius užvalkalus, nes pastarieji suteikia vėsumo.

Tik natūralios medžiagos


Siekiant geriau išsimiegoti per didžiausius karščius geriausia rinktis natūralaus pluošto patalynę – medvilninę, ploną vilnonę ar lininę. Linkusiems į prakaitavimą rekomenduojama rinktis vilnonę antklodę.

Vilna padeda išvengti su prakaitavimu susijusių problemų, nes gerai absorbuoja bei išgarina drėgmę, todėl nejusite nei nemalonaus kvapo, nei drėgmės pojūčio.

Tinkamas antklodės storis


Jei žiemą ir vėsų pavasarį miegojote po storesne antklode, natūralu, kad ji netiks karštą vasaros naktį. Dėl to pravartu žinoti kaip yra skirstomos antklodės pagal jų storį.

Jei žieminės vilnonės antklodės storis yra 900-1000 gramai kvadratiniam metrui, tai vasarinės plonos antklodės storis bus 450-500 gramai kvadratiniam metrui. Pastarosios tinkamos naudojimui ir kitais metų laikais, jei namų temperatūra laikosi šiek tiek aukštesnė arba mėgstate miegoti vėsiau.

Pagalvė iš natūralaus pluošto


Per didžiausius karščius yra labai nemalonu pabusti naktį ant drėgnos, nuo prakaito sušlapusios, pagalvės. Norėdami to išvengti rinktinės orui pralaidžias, medvilnės ar vilnos, pagalves.

Vienas iš galimų pasirinkimų – dvipusės pagalvės, kurios viena pusė iš medvilnės, kita iš vilnos. Vilna gerai reguliuoja šilumą ir miego metu išlieka sausa, o daugelio mėgstama medvilnė sukuria komforto pojūtį.

Po atskiromis antklodėmis

Jeigu miegate ne vieni, o su partneriu, karštuoju periodu, miegokite po atskiromis antklodėmis. Taip nešildysite vienas kito, bus lengviau išlaikyti savo kūno vėsumą.
Išsirinkus tinkamą patalynę taip pat siūlome vadovautis patarimais, kurie leis geriau išsimiegoti per didesnius karščius:

  • Miegoti eikite kasdien tuo pačiu metu, ne vėliau 22-24 val.;
  • Miegokite tamsoje, stenkitės išvengti pašalinių garsų;
  • Prieš einant miegoti gerai išvėdinkite kambarį;
  • Stenkitės prieš miegą nesinaudoti elektronikos prietaisais;
  • Pasiruoškite miegui perskaitydami kelis knygos puslapius;
  • Savaitgaliais stenkitės taip pat palaikyti pastovų miego režimą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)