Baltos spalvos džinsai – tai radinys, aptiktas 1857-aisiais netoli Šiaurės Karolinos krantų sudužusio laivo nuolaužose, rašoma BBC portale.

Penkiomis sagomis susegamos kelnės, kaip manoma, priklausė kalnakasiui.

Istorinę vertę turintys džinsai tapo vienu iš 270-ies aukso karštligę menančių egzempliorių, kurių bendra vertė, kaip teigia ekspertai iš „Holabird Western Americana Collections“, – beveik milijonas dolerių (943,6 tūkst. eurų). Būtent už tiek jie visi buvo parduoti.

Aukcionas, kuriame buvo parduoti legendiniai džinsai, įvyko gruodžio 3 d. Rino mieste, įsikūrusiame JAV vakaruose esančioje Nevados valstijoje.

„Tie kalnakasiui veikiausiai priklausę džinsai, tarsi pirmoji vėliava Mėnulyje, primena svarbią akimirką žmonijos istorijoje, – teigia Dwightas Manley, „California Gold Marketing Group“ partneris, kuriam priklausė minėti artefaktai. – Senesnių penkiomis sagomis susagstomų džinsų tikrai nėra.“

Dėmesio vertas radinys buvo aptiktas „SS Central America“, Aukso laivu praminto 85 metrų ilgio garlaivio nuolaužose. 6-uoju užpraeito amžiaus dešimtmečiu šis laivas kursavo tarp Centrinės Amerikos ir rytinio Jungtinių valstijų kranto.

1857-ųjų rugsėjį prasiautęs antros kategorijos uraganas Aukso laivą nuskandino. Per katastrofą žuvo 425 iš 578 „SS Central America“ plaukusių keleivių ir įgulos narių.

Žmonės nuskendo kartu su aukso monetomis ir kitais daiktais, kurių bendras svoris – 21 tona. Laivo nuolaužos buvo aptiktos 1988-aisiais.
Vyriškos darbinės kelnės buvo rastos skrynioje, priklausiusioje Johnui Dementui – Oregono valstijos gyventojui, galėjusiam įsigyti jas San Fransiske.

Anot aukciono rengėjų, praskiepas su penkiomis sagomis akivaizdžiai sufleruoja apie tai, kad džinsai – vieni iš ankstyvųjų „Levi Strauss“ darbinių kelnių modelių.

Praskiepas ir antsiuvas yra beveik, jeigu ne visiškai, identiškas analogiškai dabartinių „Levi‘s“ džinsų detalei. Tą patį galima pasakyti ir apie sagų formą, dydį bei stilių, teigia aukciono organizatoriai.

Minėtina, kad pirmoji „Levi Strauss“ gamybos mėlynos spalvos džinsų partija buvo išleista San Fransiske 1873-iaisiais, vadinasi, praėjus 16 metų po laivo, kurio nuolaužose buvo aptiktos aukcione parduotos kelnės, sudužimo.

BBC kalbinta įmonės istorikė ir archyvo direktorė Tracey Panek pareiškė neįžvelgianti jokio ryšio tarp „Levi Strauss“ ir Rine įvykusiame aukcione parduotų kelnių, be to, jai neatrodo akivaizdu, kad tai kalnakasio kelnės.

„Kelnės pasiūtos ne iš denimo, be to, jos pagamintos keletu metų anksčiau nei buvo užpatentuoti mėlyni „Levi Strauss“ džinsai“, – nurodė T. Panek ir pridūrė, kad sagomis užsagstomas praskiepas – tai įprastas dalykas XIX amžiuje.

Nuskendusio laivo nuolaužose aptiktos kelnės buvo parduotos praėjus dviem mėnesiams po vintažinių 9-ajame užpraeito amžiaus dešimtmetyje pagamintų „Levi‘s“ džinsų pardavimo Naujojoje Meksikoje surengtame aukcione. Tie džinsai buvo rasti apleistoje šachtoje Jungtinių Valstijų vakaruose ir įsigyti už 76 tūkst. dolerių (71,7 tūkst. eurų).

Tarp „SS Central America“ nuolaužų aptiktų daiktų aukcione buvo parduota labai įvairių egzempliorių, įskaitant XIX amžiaus viduriu datuojamus drabužius, žalvario varpą, įsigyta už 18 tūkst. dolerių (17 tūkst. eurų), skaidraus stiklo peleninę, parduotą už 1,5 tūkst. dolerių (1,4 tūkst. eurų), taip pat įvairius indus ir virtuvės reikmenis, tarp kurių buvo ąsotis su dviem snapeliais ir deformuoti stalo įrankiai.

Likusius radinius iš katastrofos vietos ketinama pardavinėti 2023-iųjų vasarį vyksiančiame aukcione.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją