Prieš 36-erius metus, kai K. Lagerfeldas, dar neseniai buvęs laisvai samdomas gatavų drabužių dizaineris, pristatė savo pirmą aukštosios mados kolekciją „Chanel“ mados namams, skeptikai pajuto, kad prancūzų aukštoji mada pasmerkta išnykti, o įsibrovėlis vokietis išniekino madmuazelės palikimą.

Po debiuto ne vieną dešimtmetį trukusios karjeros metu K. Lagerfeldas atgaivino sustingusius mados namus ir tapo pasaulinio lygio žvaigžde. Jis neabejotinai įrodė, kad įmanoma būti ne tik virtuozu, kuriančiu keliems prekės ženklams (per metus jis sukurdavo apie 17 kolekcijų), bet tuo pat metu – ir mados virtuozu, meistriškai įvaldžiusiu leidėjo, fotografo, rašytojo, filmų režisieriaus profesijas (jo dideliam apgailestavimui, neliko laiko muzikai).

K. Lagerfelas buvo nepasotinamas žinių kaupikas (jo bibliotekoje – 300 tūkst. knygų), daiktų kolekcininkas (buvo kolekcionavęs praktiškai viską – pradedant Prancūzijos karaliaus Liudviko XV krėslais, baigiant juvelyrės Suzanne Belperron dirbiniais), be to, aistringai pritraukdavo į savo orbitą viską, kas nauja, madinga ir jauna.

Pavyzdžiui, aštuoniolikmetė aktorė Starlet Yara Shahidi sėdėjo pirmoje eilėje K. Lagerfeldo „Chanel“ mados namams kurtos 2018 m. pavasario aukštosios mados kolekcijos pristatyme, o būdama vos 16-os metų modelis Kaia Gerber, su kuria K. Lagerfeldas bendradarbiavo kurdamas drabužių kapsulės kolekciją, debiutavo ant jo podiumo.

„Šiandienos merginos, – aiškino Lagerfeldas, – yra rytojaus moterys.“ Ir vis tik „Chanel“ mados, kurias jaunos merginos stebi ir dėvi, bent jau iš dalies kilo iš 1937 m. Cecilio Beatono Coco portreto, kuriame ji pavaizduota sukryžiuotomis rankomis, su gėlėmis puoštu nėrinių vualiu ant galvos.

Regis, paskutiniais gyvenimo metais K. Lagerfeldą labiausiai džiugino jo šešerių metų amžiaus baltos Birmos katės Choupette draugija – išlepintos būtybės, kurią dizaineris, kaip kažkada sakė, mielai vestų, jei tai būtų įmanoma. Dizaineris sakydavo, kad jie kalbasi akimis.

Laikui bėgant dizaineris supanašėjo su savo kate – ypač kai pabalo jo žandenos. Beje, tos žilos žandenos Paryžiaus aukštosios mados savaitėje sulaukė vos ne daugiau dėmesio nei jo kurta pastelinių kostiumų ir batų perregimais plastmasiniais kulnais kolekcija.

K. Lagerfeldas yra minėjęs, kad jaučiasi patenkintas ta kryptimi, kuria jis veda madą, kita vertus, jo aistringas troškimas išvengti banalybės, panašumų pakylėjo jį į stulbinamas aukštumas.

Dar vienas įdomus faktas – jis kartą prisipažino laikantis save beveik tinginiu. Skamba groteskiškai, bet taip kūrėjas jautėsi.

Belieka tikėtis, kad garsusis dizaineris sukūrė viską, ką norėjo sukurti – kalbama, kad kartą pokalbiui pasisukus apie reinkarnaciją, jis kategoriškai pareiškė, kad norėtų „apskritai čia (į šį pasaulį) nebegrįžti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt