Oskaras Povilėnas

Ar svajonė – būti mados dizaineriu – jus lydėjo nuo vaikystės? Ar viskas pasisuko netikėta linkme?

– Dizainas visada buvo šalia manęs. Prisimenu save vaikystėje sėdintį kambaryje piešiantį linijas ir tik linijas. Jos mane įkvėpė nuo tos dienos, kai supratau, kad galima suformuoti bet ką, bent jau popieriuje. Piešimas buvo mano emocinė realizacija tada ir dabar.

Oskaro Povilėno kurti drabužiai

Baigęs sporto mokslus, nusprendžiau studijuoti kostiumo dizainą Vilniaus dailės akademijoje, vėliau gyvenau skirtinguose Europos miestuose. Per tą laiką labai įsitraukiau į psichologiją ir filosofiją. Šios mokslo sritys man leido tobulinti savo mąstymą, kad galėčiau įkurti savo mados namus.

Stebint jūsų darbus, akivaizdu, kad kolekcija pulsuoja moteriškumu. Kokiai moteriai skirti jūsų drabužiai?

– Žmonių grožis apskritai yra įvairus. Ir aš stengiuosi sukurti grožį. Visi mano sukurti kūriniai buvo paremti stiprios moters charakteriu, įskaitant laikyseną ir jos judesius. Nebeliko tik kūno formos, plaukų ir akių spalvos; tai nėra svarbu. Mano kūryboje atsispindi subtilesnės moters savybės. Moters laikysena ir judesys daro didžiausią įtaką audinio pasirinkimui ir sukirpimui, o drabužio detalės, tiesiogiai atspindi moters rafinuotumą. Taip kuriu daugybę unikalių moterų, taip kuriu grožį.

Matome, kad rūbai ir puošnūs, ir elegantiški. Ar manote, kad šiais metais moterys, išlindusios iš namų aprangos, ir vėl norės puoštis? Koks bus šiuolaikinis moters portretas?

– Gyvenimas yra teatras ir moterys pagaliau gali būti pagrindinės šio teatro veikėjos. Sudėtinga apibūdinti šiuolaikinę moterį. Vienintelis dalykas, ką šiuolaikinė moteris turi bendro – būti ištikimoms pačioms sau ir gauti tai, ko nusipelnė.

Kas jus įkvepia? Kur semiatės kūrybinių idėjų?

– Aš paprastas žmogus. Man daug nereikia. Bet man reikia vienatvės, kad galėčiau susidėlioti savo mintis į reikiamas vietas, kad jas suprasčiau. Atrodo, kad mano mintys labai šališkos, kad pamatytų estetiką ir išskirtų kitą. Suprasčiau, bet nekoncentruočiau dėmesio į mintis sukeliančias neigiamas emocijas manyje. Kartais gali nutikti taip, kad atsidursiu toli nuo realybės. Paskui mane ateis racionalizavimo akimirkos. Jos nemalonios, bet būtinos. Šie svyravimai yra labai svarbūs. Jie skatina šiuo procesu kurti sąmoningą estetikos pasaulį.

Oskaro Povilėno kurti drabužiai

Pagrindinis įkvėpėjas pats gyvenimas, su savo pakilimais ir nuopuoliais. O kai norisi stimuliuoti įkvėpimą – muzika, filmai, knygos bei tapyba visada padeda.

Kol kas kuriate tik moterims, ar planuojate sukurti kolekciją ir vyrams?

– Pastaruosius dešimtmečius riba tarp vyrų ir moterų mados tapo labai miglota, viena vertus, atsispindi stipresnis noras saviraiškai, kita vertus, didėja visuomenės lankstumas su normomis. Šiais laikais sunku ką nors pavadinti juoda ar balta. Visi esame pilki – visada tokie ir buvome.

Taigi, grįžtant prie klausimo, niekada savo kolekcijų nevadinau moteriškomis ir neplanuoju to daryti ateityje. Visos mano iki šiol sukurtos kolekcijos yra unisex.

Oskaro Povilėno kurti drabužiai

Ar jūsų kūryba skirta tik Lietuvos rinkai, ar turi užmojų plėstis ir į užsienį?

– Pasaulis atviras, todėl nesistengiu savęs apriboti ties viena šalimi. Lietuva visada išliks mano namais. Bet dėl visiems suprantamų priežasčių, Lietuvoje nėra išsivysčiusios mados industrijos, tad tenka orientuotis į Prancūzijos bei Vokietijos rinkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)