Tereikia prisiminti, kad M. Obama buvo pirmoji tokį titulą turėjusi juodaodė, kad patikėtume, jog kas jau kas, o ji tikrai labai gerai supranta, kiek dėmesio dėl visko, kas įmanoma, sulauks Kamala Harris – pirmoji moteris, pirmoji juodaodė ir pirmoji azijietiškos kilmės JAV viceprezidentė.

Dėl šito ypatingo dėmesio tenka prisiimti atsakomybę ir dėl sprendimų, kuo vilkėti. Rūpintis savo garderobu M. Obama pradėjo ne iš tuštybės. Vos tapusi pirmąja šalies ponia, ji savo įvaizdžiu ėmė transliuoti tam tikras vertybes, be to, išsikėlė tikslą – populiarinti jaunus ir perspektyvius dizainerius.

„Atrodė, kad drabužiai rūpi žmonėms labiau nei tai, ką noriu pasakyti, – sakė M. Obama dienraščiui „The New York Times“ 2018-aisiais. – Regimybė lėmė bemaž viską politikos pasaulyje, tad aš atsižvelgiau į tai kaskart, kai tekdavo apsispręsti dėl įvaizdžio.“

Michelle Obama, Bideno inauguracijos dienos įvaizdis 2021 m.

Į sausio 20-osios iškilmes M. Obama atvyko apsisiautusi vyšniniu paltu ir apsirengusi tokios pat spalvos golfu ir kelnėmis, sujuostu diržu aukso sagtimi. Drabužių autorius – afroamerikiečių kilmės dizaineris Sergio Hudsonas. Daug žadančio mados eksperto debiutu tapo 2020-ųjų vasarį vykusi Niujorko mados savaitė. Būtent šiam žmogui buvo patikėtas M. Obamos įvaizdis per knygos „Becoming“ pristatymo renginius ir „Essence“ festivalyje.

Tarp S. Hudsono klienčių esama tokių garsenybių kaip Rihanna ir Beyonce. Dabartinė JAV viceprezidentė Kamala Harris per inauguraciją avėjo S. Hudsono kurtus batus. Visgi jos drabužių autorius buvo kitas dizaineris – taip pat juodaodis Christopheris Johnas Rodgersas.

Prisiminkime ir M. Obama pasirinktą įvaizdį per D. Trumpo inauguraciją. Buvusi pirmoji ponia vilkėjo panašios spalvos dizainerio Jasono Wu kurtą paltą ir suknelę, tačiau kur kas garsiau už tai kalbėjo jos šukuosena. 2017-aisiais D. Trumpo inauguracijai ji susisuko netvarkingą kuodą, o vakarykštei Bideno inauguracijai pasirinko preciziškai susuktas bangas. Juk tai – šioks toks pareiškimas, tiesa?

Michelle Obama, Trumpo inauguracijos dienos įvaizdis 2017 m.

Per pirmą savo vyro, buvusio JAV prezidento Baracko Obamos inauguraciją 2009-aisiais M. Obama vilkėjo iš žėrinčio audinio pasiūtus suknelę ir paltą, kurių autorė – Kuboje gimusi amerikiečių dizainerė Isabel Toledo. Svarbiausias vaidmuo tada buvo patikėtas spalvai – saulėtai ir skleidžiančiai optimizmą. Ne paskutinė vieta atiteko ir dizainerei – aštuonerių metų į JAV atvykusiai I. Toledo, įrodžiusiai, kad įgyvendinti amerikietišką svajonę tikrai įmanoma.

Michelle Obama, inauguracijos dienos įvaizdis 2009 m.

Per inauguraciją 2013-aisiais M. Obama vilkėjo Thomo Browne‘o sukurtą suknelės tipo paltą, darantį išbaigtumo ir dalykiškumo įspūdį.

Michelle Obama, inauguracijos dienos įvaizdis 2013 m.

Žinoma, per abi inauguracijas nebuvo apsieita ir be puikių suknelių. Ir vieną, ir kitą kartą M. Obama nutarė pasitikėti tuo pačiu dizaineriu – Jasonu Wu.

Vien paminėti pavyzdžiai (o jų tikrai kur kas daugiau) įtikina, kaip sumaniai M. Obama pristatinėjo įvairių rasių ir lyčių amerikiečių dizainerius, ypač jaunus, talentingus. Su laiku šitoks M. Obamos nusistatymas buvo prilygintas „diplomatijos per siuvėjus“ strategijai.

S. Hudsono kurtą ansamblį M. Obama pasirinko neatsitiktinai. Iš Pietų Karolinos kilęs juodaodis dizaineris puikiai pritiko K. Harris triumfo valandą. Taip buvo siekta akcentuoti, kad žengiama į naują erą, kurioje dominuos kiti veidai, kiti balsai ir kiti įvaizdžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)