Manęs dažnai klausia, ką manau apie mados savaičių atsainumą, lyderiaujančių mados industrijos nuomonės formuotojų tylą ir minimalų įsitraukimą į globalia virstančią tragediją? Mados pasaulio cinizmą dabar mato visi, net tie, kurie niekada nesidomėjo mada!

Atsakymas: man gėda, nesuprantama ir nepaprastai skaudu! Mane tiesiog šokiruoja toks cinizmas, veidmainystė ir siauraprotiškas savanaudiškumas... taip, gyvenimas nesustoja – kūryba kaip ir mados savaitės irgi gali vykti. Bet apsimetimas, kad nieko nenutiko glumina. Absurdiška puota maro metu… kad ir kaip mados industrijai akis užpylė prisiminimas apie tai, kad 2021 metais vien italų prekės ženklams Rusijos rinka išleido 21 mlrd. eurų.

Maži sąmoningumo spinduliai, pavyzdžiui, Armani šou įvykęs tyloje ar stebėtinai pavėluotos, sausai korektiškos milijonus sekėjų turinčių žvaigždžių žinutės soc tinkluose – visi solidarumo trupiniai, kuriuos kol kas ryžosi padalinti mados pasaulis, atrodo tiesiog apgailėtinai pasaulio susitelkimo laike. Turiu pripažinti, kad kol kas aš netikiu, jog prabangos sektorius boikotuos Rusiją, kad ir kaip to prašo Ukrainos Vogue iniciatyva.

Akivaizdu: globalioje gėrio ir blogio kovoje mados pasaulis kovoja ne už tiesą, o už pinigus...

Bet, kodėl apskritai mados pasaulio atsakomybė yra svarbi? Pamatine prasme mada yra nuostabus, intriguojantis fenomenas, nepaprastai galinga platforma, galinti paskleisti žinutę, o taip pat įrankis vizualizuoti idėjas. Mada turi misiją. Ir ta misija tikrai nėra tik grožis.

Mada turi neįtikėtiną galią greitai apjungti žmones, komunikuoti žinutę, o kartu tą žinutę Išpopuliarinti. Ir mados industrija visada iki šiol garsiai skleidė bei atspindėjo visas laikmečio socialines, kultūrines, politines ar ekonomines aktualijas. Tik ne šį kartą...

Dažnai rašau apie tai, kad naujoje realybėje didžiausią vertę turi reputacija ir nuomonė/pozicija. Tad, keliu klausimą jau nebe apie vieno ar kito mados pasaulio veikėjo ateitį, o apie tai, kada šią istorijos gėdą nusiplaus visa globali mados industrija?

Mados kūrėjai, mados namai, mados leidiniai, garsiausi modeliai, nuomonės formuotojai, stiliaus ikonos... kur jūs?

Jau 10 metų gyvenu tarp Lietuvos ir Italijos, kuri yra vienas mados pasaulio centrų. Tad, natūralu, jog mano žvilgsnis visų pirma krypsta būtent ten. Vakar su gumulu gerklėje žiūrėjau pirmuosius seserų Ferragni viešus kvietimus aukoti, 26 milijonai sekėjų ir 6 dienos tylos. Seserys teigia, kad visą šį laiką analizavo situaciją ir rinkosi, kam aukoti. Šiandien septinta diena – gal pagaliau bus ir daugiau apsisprendusių.

Tad, aš tikiu, kad pokyčius kuriame mes. Nepasiduokime – vienybė yra išeitis!

P.S. Pradėkime nuo savęs: džiaugiuosi ir palaikau visas įkvepiančias lietuvių kūrėjų iniciatyvas. Parašykite apie tuos, kuriuos žinote jūs. Geras pavyzdys įkvepia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)