Pirmiausia – koks aprangos kodas galioja tokiose iškilmingose laidotuvėse? M. Palaikytės teigimu, svarbiausia išlaikyti pagarbą.

„Vis dėlto pagrindinė siekiamybė yra pagarba. Taip pat kuklumas, tradicijų išsaugojimas. Visą gedulo periodą mes matome, kad artimiausi karališkosios šeimos nariai labai atsakingai laikosi aprangos kodo, kuris gedulo periodu atlieka tam tikrą misiją. Aprangos kodas ir įprasmina tą gedulą – akivaizdžiai, matomai visam pasauliui.

Apranga nėra tiktai drabužis. Apranga yra labai galinga nebyli komunikacijos priemonė, kuri neretai padeda išreikšti pagrindinę žinutę. Šiuo atveju matome, kad apranga – ypač moterų – yra labai formali, labai kukli. Juodi, formalūs drabužiai, suknelės, kurios visada tik žemiau iki kelių, visada dėvimos pėdkelnės, uždari drabužių modeliai, galvos apdangalai, veidus dengiantys šydai.

Labai svarbią misiją atlieka ir papuošalai. Didžiosios Britanijos karališkoje šeimoje yra gilios tradicijos gedulo metu puoštis perlais, deimantais. Labai svarbu – nespalvotais brangiaisiais akmenimis. Nuosaikumas regimas netgi papuošalų pasirinkime. Perlus labai mėgo ir nuolatos rinkosi ir pati karalienė Elžbieta II – juos gedulo periodu renkasi ir karališkosios šeimos moterys“, – sakė stilistė.

Karalienės laidotuvės

Karališkoji šeima pirmadienį, laidotuvių dieną, vilki protokoliniais gedulo rūbais. Naujoji Velso princesė Kate Middleton vilkėjo juodą paltą suknelę su plačia juoda kepure ir šydu, o aprangą užbaigė perlų vėriniu ir auskarais, kuriuos anksčiau dėvėjo velionė princesė Diana. Sasekso hercogienė Meghan Markle taip pat pasirinko plataus krašto juodą skrybėlę, kuri papildė jos kuklią suknelę su pelerina. Markle savo aprangą užbaigė su tais pačiais perlų auskarais, kuriuos dėvėjo karsto procesijoje - juos 2018 metais karalienė padovanojo kunigaikštienei.

Camilla, karalienė konsortė, apsivilko pritaikytą juodą paltą-suknelę, kartu dėvėjo gėlių efekto skrybėlę ir šydą, papuoštą deimantine sage, kuri kadaise priklausė karalienei Viktorijai.

Karalienės laidotuvės

Laidotuvėse dalyvauja ne tik karališkoji šeima – atvyko daugybė įžymybių, kitų šalių vadovų ir svečių. Kaip jie supranta etiketą ir kokių tradicijų jiems reiktų laikytis – tai svarbu. Kokia apranga būtų didžiausias netaktas tokio lygio laidotuvėse?

„Be abejo, stebintų spalviniai pasirinkimai, ryškios spalvos ar jų akcentai. Manau, net nesitikime, kad pažeidimų būtų daug. Vis dėlto tai yra ypatingos reikšmės įvykis ir žmonės neabejotinai jam ruošėsi. Kuklūs pasirinkimai, nuosaikumas, galvos apdangalai – tai galioja ir vyriškai, ir moteriškai aprangai“, – teigė M. Palaikytė.

Per pastarąjį dešimtmetį laidotuvių apranga šiek tiek pasikeitė.

„Bendrąja prasme siekiama vis daugiau lankstumo. Tai galioja įvairiems renginiams – laidotuvėms ir šventėms, vestuvėms, įvykiams. Tos laisvės atsiranda vis daugiau. Tačiau šiuo konkrečiu atveju visi laidotuvių dalyviai grįžta prie šaknų. Taip daroma iš pagarbos karalienei Elžbietai II, kuri buvo ilgiausiai valdžiusi monarchė. Konkrečiai šios laidotuvės – ne vieta eksperimentams ar mados pasirodymams“, – įsitikinusi tendencijų analitikė.

Karalienės laidotuvės

Karališkosios šeimos moterims ypatingai svarbu yra papuošalai gedulo metu. Jie – ne tik iš karalienės, bet ir iš princesės Dianos kolekcijų?

„Žinoma, kad dėvima šeimos kolekcija. Tam tikri papuošalai karališkoje šeimoje turi ypatingą reikšmę, nes buvo dovanoti ypatingomis progomis. Įdomu stebėti, kuriuos papuošalus pasirenka karališkosios šeimos moterys. Visi ekspertai kalba apie tai, kad laidotuvių ir gedulo metu dominuoja perlų ir deimantų deriniai, segės, auskarai, ypatingai mėgti pačios karalienės“, – sakė M. Palaikytė.

Laidotuvėse neapsienama ir be simbolinių, įvairias žinutes siunčiančių aksesuarų.

„Jau nuo karalienės Viktorijos laikų, nuo 1861 metų, kai ji pati, netekusi sutuoktinio, pasiryžo viso gyvenimo gedului, pirmą kartą didžiulė reikšmė buvo suteikta perlams. Perlas, kaip tyras simbolis, tarsi įprasmina užbaigtą etapą, vieno monarcho netektį ir naujo monarcho atėjimą į sostą. Tad didžiausią simbolinę reikšmę karališkoje šeimoje turi būtent perlai“, – teigė stilistė.

Kiek dar laiko karališkoji šeima vilkės tamsiai?

„Kalbama apie 10 dienų gedulą, yra informacijos ir apie papildomas 7 dienas. Tačiau matant, kokią didžiulę netektį sukėlė karalienės išėjimas, manau, mados eksperimentų karališkoje šeimoje nematysime dar ilgai – net ir pasibaigus oficialiam gedului“, – mano M. Palaikytė.

Karalienė Elžbieta II buvo ne tik monarchijos simbolis. Ji buvo ir tikroji, nepamirštama, aukščiausio rango stiliaus ikona.

„Manau, kad įpėdiniai (-ės) nepajėgs perimti šio stiliaus titulo. Karalienė Elžbieta II – tas pavyzdys, įrodantis, kad nepakeičiamų iš tikrųjų yra. Karalienė tikrai buvo stiliaus ikona, o kalbėdami apie jos istorinį palikimą negalime nekalbėti ir apie madą. Karalienė gebėjo pasitelkti drabužį kaip įrankį, yra nuomonė, kad ji buvo mažiau girdima, bet labiau matoma. Būtent jos išskirtinis stilius – kuris buvo tarsi ir revoliucinis, ypač dėl spalvinės gamos – tapo laikui nepavaldžiu.

Įspūdinga, kaip Elžbieta II tiek metų išlaikė nuoseklumą savo stiliuje. Visada dominavo sijonų kostiumėliai, suknelės ir viršutinio puspalčio deriniai. Deriniai visada būdavo monochrominiai, vienos spalvos atspalvių. Jos galvos apdangalai taip pat įspūdingi – skaičiuojama, kad karalienė turėjo apie 5000 skrybėlių! Ir, žinoma, jos legendomis apipintos rankinės, kurios buvo specialiai siuvamos lengvesnės, kad būtų funkcionalesnės. Rankinės buvo skirtos ne tiek nešiotis kažkokius daiktus, kiek komunikuoti su lydinčiais asmenimis. Per visą karalienės valdymo laikotarpį regime įspūdingą spalvų gamą.

Karalienės legendinėmis virtusios frazės: „negalėčiau dėvėti smėlio spalvos drabužių, nes niekas manęs neatpažintų, nežinotų, kas aš tokia“; „aš turiu būti matoma, kad manimi patikėtų“. Jos išskirtinumas ir gebėjimas pasitelkti madą įtakos sustiprinimui buvo ypatingi. Todėl tai ir yra epochos pabaiga. Niekam nepavyks net prilygti karalienės palikimui mados istorijoje“, – įsitikinusi tendencijų analitikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)