Anot M. Palaikytės, naujosios viceprezidentės aprangos pasirinkimas yra savitas devizas, ypač šiuo laikmečiu, kai drabužis tampa įrankiu simboliškai pabrėžti pamatines idėjas ir vertybes.

Prisiekdama tarnauti JAV, nauja viceprezidentė vilkėjo Christopherio Johno Rogerso ir Sergio Hudsono kurtus apdarus. Abu ne pirmo ryškumo dizaineriai – afroamerikiečiai. Ch. J. Rogersas yra atvykėlis iš Baton Ružo, dabar gyvenantis Niujorke. S. Hudsonas yra iš Pietų Kalifornijos.

„Pirmosios ponios ir viceprezidentės pasirinkimas dėvėti savo šalies kūrėjų aprangą akivaizdžiai įprasmina patriotiškumą, atkreipia dėmesį į JAV dizainerius, bet tikrai ne tik tai. K. Harris yra ne tik pirmoji moteris viceprezidentė, bet ir pirmoji afroamerikietė bei pirmoji pietų Azijos kilmės moteris tokiame poste.

Daug dėmesio sulaukia ir jos drabužių kūrėjai, kurie atspindi rasinę įvairovę, neretai yra afroamerikiečiai, bet, be to, dar ir yra socialiai atsakingi, prisideda prie kovos su pandemijos padariniais. Ji netgi dėvi veido kaukes, kurios yra iš perdirbto audinio arba audinių likučių, o inauguracijos proga pasirinko studijų laikų seserijos simboliu tapusį perlų vėrinį.

K. Harris duodama priesaiką buvo prisaikdinta Sonia Sotomayor – pirmosios lotynų Amerikos kilmės atstovės tokio rango teisiniame poste, o Biblija, ant kurios laikė ranką, anksčiau priklausė Thurgood Marshall – pirmajam afroamerikiečiui JAV aukščiausiojo teismo teisėjui.

Taigi, visos detalės yra ypatingai apgalvotos – viskas iki mažiausios smulkmenos įprasmina kovą už rasinę lygybę, tautos vienybę, moterų teises. Kaip pati K. Harris sakė: ji yra pirmoji, bet tikrai ne paskutinė moteris tokiame poste. Džiugu stebėti, kad ir mada gali tapti galingu įrankiu savosios misijos išraiškai.

Marija Palaikytė, asmeninio archyvo nuotr.

Patraukliai atrodo pirmosios ponios ir viceprezidentės aprangų darna. Derantys ilgiai, siluetai, monochrominis spalvinis pasirinkimas. Monochrominiai spalviniai sprendimai visada kuria įtaigų, stabilų ir patikimą įspūdį – jie ypač dažni tokio formalumo progomis.

Vis dėlto pirmosios ponios apranga aiškiai įprasmina jos, kaip prezidento antrosios pusės, vaidmenį, kai tuo tarpu K. Harris atrodo moderniau ir oficialiau – akcentuojant jos užimamas aukštas vadovaujamas pareigas. Tas pats pasakytina ir apie moterų laikysenas – kol J. Biden atrodo nuolankesnė ir švelnesnė, K. Harris iš tiesų atrodo tvirto, nepalaužiamo charakterio aukščiausio rango politikė“, – teigia M. Palaikytė.

Paminėtina, kad K. Harris ekscentriškumas tikrai nėra būdingas. Pirmenybę ji teikia lakoniškiems kostiumams, kurie neblaško dėmesio ir leidžia susikoncentruoti į tai, ką ji kalba. K. Harris talkinanti komanda neabejotinai supranta, kaip, pasitelkus įvaizdį ir madą, pasiųsti deramą žinutę.

Prisiminkite, pavyzdžiui, baltą „Carolina Herrera“ kelnių ir švarko kostiumą, kurį K. Harris vilkėjo J. Bidenui sakant pergalės kalbą. Daugelis jį kaipmat susiejo su sufražistėmis.

Būsimasis JAV prezidentas Joe Biden ir viceprezidentė Kamala Harris švenčia pergalę rinkimuose / 2020 m. lapkričio 8 d.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)