Vasario gale prasidėjus karui Ukrainoje, daugybė organizacijų bei įmonių dalį savo veiklos nukreipė į įvairias pagalbos formas, skirtas palaikyti Ukrainą. Šiuo metu apie paramą savo kolegoms aktyviai kalba ir Lietuvos dizaino bendruomenė, rašoma pranešime spaudai.

Pagalba Ukrainos kūrėjams

Lietuvos dizaino atstovai akcentuoja, jog dabartinėje situacijoje, be standartinių ir masiškai teikiamų pagalbos Ukrainai priemonių, vietos dizaino bendruomenė turi daug būdų padėti būtent savo kolegoms.

„Šiuo metu dizaineriams iš Ukrainos galima pasiūlyti ne tik darbo vietas, bet ir teikti verslo, kūrybines konsultacijas, suteikti patalpas darbui, kartu neužmirštant ir Ukrainos edukacinio sektoriaus, susijusio su mūsų profesija. Taip pat svarbu skatinti Ukrainos kūrėjų produkcijos bei paslaugų vartojimą Lietuvoje ir užsienyje, siūlant vietos prekybos platformas, organizuojant kūrybines dirbtuves ar renginius“, – pasakoja dizaino ženklo „March“ atstovė Eglė Trimonė.

Prekybos platformos Ukrainos kūrėjams

Aktualius vietos dizainerius vienijančios bendruomenės „popup.lt“ komanda teigia, jog šiuo metu tikslingiausias būdas palaikyti kolegas iš Ukrainos – suteikti platformą, kurioje jie galėtų patogiai pristatyti savo kūrybą bei užsidirbti.

„Tikime, kad laisvė ir jos išraiška turi daug formų, todėl dabar vykstančioje kovoje už laisvę norime palaikyti Ukrainą bei jos drąsius žmones taip, kaip galime mes ir „popup.lt“ bendruomenė – reprezentuodami Ukrainos dizainerius bei menininkus, nes turime galimybę suteikti jiems erdvę Lietuvoje pristatyti savo kūrybą ir užsidirbti. Kadangi elektroninėje platformoje įsigyti kūriniai siunčiame ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, Ukrainos kūrėjams tai gali tapti realiu būdu pragyventi iš savo kūrybos“, – pažymi „popup.lt“ platformos įkūrėja Erika Paulė.

Popup.lt įkūrėja Erika Paulė

Nuo 2015 m. momentinius vietos kūrėjus suburiančius renginius plėtojantis „popup.lt“ šiuo metu jau organizuoja gegužės mėnesį vyksiantį dizaino renginį. Jo metu Lietuvos ir Ukrainos dizaino bendruomenės atstovai savo kūrybą pristatys bendroje erdvėje, kurioje galės artimiau susipažinti, dalintis patirtimi bei diskutuoti. Taip pat renginio metu veiks ir edukacinė platforma, kurios tikslas – dviejų šalių kūrėjų integracija visos industrijos lygmenyje.

Pirmieji Ukrainos dizaineriai jau prisijungė prie dizaino bendruomenės

Į Lietuvą iš gimtosios šalies pasitraukusi ukrainietė juvelyrikos dizainerė Mariya Eimanavicius akcentuoja, jog visiems kūrėjams iš Ukrainos šiuo metu itin svarbus tiek moralinis kolegų palaikymas, tiek ir pagalba, integruojantis į vietinės prekybos platformas.

„Vien tik žodžiais išreiškiamas kitų dizainerių palaikymas reiškia išties daug, nes tai padeda sugrįžti prie kūrybos. Visgi, mano manymu, geriausia pagalba Ukrainos kūrėjams – informacija apie vietinius prekybos kanalus fizinėje ir elektroninėje erdvėje. Šiuo metu jau prisijungiau prie „popup.lt“ dizaino bendruomenės ir džiaugiuosi, galėdama savo kūryba pristatyti elektroninėje erdvėje“, – mintimis dalijasi juvelyrikos prekės ženklo „Upcycling Freaks“ dizainerė M. Eimanavicius.

Juvelyrikos dizainerė Mariya Eimanavicius

Dizainas, kalbantis apie solidarumą

Prasidėjus karui Ukrainoje, vietos kūrėjai taip pat išreiškia solidarumą su Ukraina, pasitelkdami įvairias dizaino formas. Lietuvių kūrėjų teigimu, dizainas turi galią kalbėti ir skleisti solidarumo su Ukraina idėją ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

„Nemažai žmonių galvoja, kad Ukrainos simbolika, atvaizduojama ant įvairių dizaino atributų, tokių kaip, pavyzdžiui, ženkliukai, karo akistatoje tampa nereikšminga. Tačiau šie dizaino akcentai tampa juos dėvinčio žmogaus aiškiai ir atvirai rodoma pozicija. Taip, be žodžių ar socialinių tinklų, mes skleidžiame žinią apie Ukrainos, demokratijos ir laisvės palaikymą. Šią žinią svarbu skleisti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, kur visuomenė šiuo metu yra kur kas abejingesnė ir vangesnė nei mūsų šalyje“, – akcentuoja E. Trimonė.

Ukrainos dizaineriai kviečiami užpildyti informaciją apie savo prekės ženklą anglų kalba „popup.lt“ puslapyje https://popup.lt/dizaineriams/ arba susisiekti el. paštu hello@popup.lt.

Ukrainos palaikymo atributas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją