Pasak „InAvati“ sklaidos vadovės Medos Jonaitytės, idėja į prekės ženklo veiklą įtraukti Ukrainos kūrėjus kilo dar pirmomis karo dienomis.

„Ilgą laiką dirbant mados industrijoje puikiai žinau, kiek rankų reikia, kad gimtų kolekcija ar fotosesija. Todėl prasidėjus karui mintimis buvau su Ukrainos mados industrijos žmonėmis, staiga netekusiais galimybės dirbti, kurti ir iš esmės išlaikyti sveiką protą.

Kai Lietuva pradėjo priimti karo pabėgėlius, su komanda kalbėjome apie tai, kad tarp atvykusiųjų tikrai turėtų būti ir mados specialistų, kuriems pasiūlytume darbo vietą. Per skelbimus socialinėse medijose susipažinome su Katia ir gimė mintis parengti bendrą kolekciją, kuri ne tik grąžintų Katiai mylimą veiklą, bet ir padėtų kovojantiems už Ukrainos laisvę“, – sakė ji.

Gimtinėje žinoma kaip Ukrainos mados savaitės dalyvė bei konceptualių vizualinių projektų kūrėja, Katia Beslik prasidėjus karui iš Kijevo atvyko gyventi bei dirbti į Vilnių. Dizainerė pasakoja, kad tik pastarosiomis dienomis atėjo suvokimas, kad gyvenimas tęsiasi nebe Kijeve, o Vilniuje, susikaupti padeda ir nauji projektai: „Daug dirbu, nes tik taip galiu atitrauki dėmesį nuo sugriauto gyvenimo ir pamažu kurti naują.“

Dizainerė Katia Beslik

Dizainerė pasakoja, kad kolekcija jai asmeniškai svarbi ne tik dėl galimybės kurti, bet ir dėl to, kad tai naujas būdas priminti apie karą Ukrainoje – ypač dabar, kai žiniasklaida bei visuomenė prie naujienų pradeda priprasti, jaučia nuolatinio informacijos srauto nuovargį.

„Karas nėra norma ir niekas nenusipelno gyventi jo sąlygomis. Todėl svarbu apie tai kalbėti įvairiomis formomis, nuo mados iki protesto. Ši kolekcija man yra apie tikėjimą ateitimi, apie taiką. Pats faktas, kad šiuo metu galiu saugiai gyventi Lietuvoje bei bendradarbiauti su „InAvati“ man yra įrodymas, kad žmogus bet kokiomis aplinkybėmis turi turėti drąsos judėti į priekį ir palinkėti sau to, ko iš tiesų nori iš gyvenimo“, – teigė dizainerė.

„InAvati“ ir Katios Beslik kolekciją sudaro du estetiniai blokai. Baltoji kapsulės dalis labiau poetiška, kupina ukrainietiškos kultūros kodų, užuominų į šiuo metu aktualią etno tendenciją. Šios kolekcijos dalies sukneles bei palaidines puošia rankomis pintos lininės kaselės, dažnai matomos skirtingų Ukrainos regionų tradiciniuose kostiumuose. Sukurta ir vasarinė palaidinė, atkartojanti ukrainietiškus moteriškus marškinius, dėvimus rytinėje šalies dalyje.

Antroji kolekcijos dalis, pasiūta naudojant rusvą bei juodą lininį audinį, pasakoja apie gilų ryšį su gimtine, jos žeme, pateikia naują žvilgsnį į istoriją bei tradiciją.

„Šia dalimi noriu paskatinti naujai pamatyti savo kraštą, atrasti netikėtas prasmes bei reikšminius niuansus. Juk šeima ir šalis žmogui yra svarbiausi ramsčiai, kiekvienas gimtinės augalas bei pažįstamas veidas reiškia labai daug“, – pasakoja K. Beslik.

Moderni bei minimalistinė kolekcija, kupina subtilių ukrainietiškos kultūros pėdsakų, siūlo pilną vasarinės aprangos kapsulę: klasikinius švarkus bei platėjančias kelnes, liemenes, palaidines, pora suknelių bei kontrastingų spalvų lietpaltį.

Norintiems prisidėti simboliškai siūlomas ir lininis krepšys, minimalistinė lininė braletė. Kolekciją įsigyti galima „InAvati“ parduotuvėse bei internetinėje svetainėje, o visas gautas pelnas bus skirtas „1K paramos fondui“, kurio veiklą remia ir Katia.

Prie projekto įgyvendinimo savanoriškai bei neatlygintinai prisidėjo Lietuvos mados industrijoje dirbantys profesionalai: fotografas Vaidas Jokubauskas, mados tekstų autorė Deimantė Bulbenkaitė, montuotažo režisierius Paulius Zavadskis, erdves fotosesijai nemokamai suteikė Linkmenų fabrikas. Dėkojame ir prisdėjusiems savanoriams Ignui Dūdėnui, Miglei Žurauskaitei, Glorijai Sasnauskaitei. Modeliui Eglė Jezepčikaitei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją