Koljė – tai ne šiaip sau vėrinys. Jis kažkoks valiūkiškas. Tai, kaip jis glunda prie kaklo, intriguoja ir gundo. Apie dėvėtoją byloja, kad ji jausminga, skiria savo išvaizdai dėmesio ir domisi mada. Tai ypač tiesa šiandien, kai koljė – mados viršūnėje.

Koljė istorija driekiasi per šimtmečius iki pat senovės Egipto; čia jie buvo nešiojami kaip amuletai ir derinami su kitais vėriniais. Prancūzų revoliucijos metais moterys puošė kaklą raudonu kaspinu, taip pagerbdamos giljotinos aukas. O 1863-aisiais Edouard Manet nutapė paveikslą, kuris sukėlė nemenką skandalą. „Olimpijoje“ jauna nuoga moteris guli ant lovos ir žiūri tiesiai į žiūrovą, o jos kaklą puošia plona juoda juostelė – to meto kurtizanių aksesuaras. Kokia atsipalaidavusi jos povyza, koks atsainus žvilgsnis! Vėliau panašiais kaspinais pasipuošė grakščios E. Degas paveikslų balerinos.

Anot legendos, tuometinė Velso princesė Aleksandra slėpė kaklą perlų kolje ir aksomo juostelėmis, kad paslėptų randą. Ši mada netruko išpopuliarėti, prigijo ir juokingas pavadinamas: collier de chien (pranc. šuns apykaklė). Tokios „apykaklės“ buvo aukštuomenės damų privilegija, nes turėjo būti gaminamos pagal užsakymą.

Po neilgos pertraukos koljė grižo į madą 1920-taisiais, kai flapper stiliumi besirengiančios merginos nešiojo ilgus perlų vėrinius taip, kad keletas juostų būtų prigludę prie kaklo, arba ryšėjo ploną juodą juostelę. 1924-aisiais garsus mados fotografas Edwardas Steichenas „Vogue“ žurnalui įamžino būsimąją režisierę Agnes Varda, vilkinčią „Chanel“ suknelę, ir seginčią ant kaklo prigludusią perlų koljė.

1980-aisiais šis papuošalas sulaukė geriausios įmanomos ambasadorės - princesės Dianos. Ji segėjo perlų ir deimantų koljė visomis įmanomis progomis! Atėjo devyniasdešimtieji, ir koljė kaip reikiant pakeitė savo amplua: iš prabangos simbolio tapo seksualumo ir paaugliško šėliojimo simboliu. Jį dievino provokuoti nevengiančios aktorės Drew Barrymore ir Winona Ryder, saldžios pop mergaitės kaip Vanessa Paradis, R&B žvaidždutės Aaliyah bei Janet Jackson, ir net gotės!

Dėl savo lankstumo koljė vėl prisimintas naujame šimtmetyje, kai madoje kaip niekada daug stilių ir tendencijų. Štai dainininkė Rihanna – tikras mados chameleonas, ir koljė vienas mėgiamiausių jos aksesuarų. Kokių tik ji nėra segėjusi: ir raudoną juostelę su perlais, ir klasikinį juodą su kryželių, ir odinį, ir auksinį... Kitos mados dievaitės taip pat atiduoda duoklę koljė: Kendall Jenner, Gigi Hadid, Delevingne seserys, Alexa Chung ir Olivia Palermo. Kiekviena randa savo koljė – ar jis būtų juodos odos ir „baikeriškai kietas“, ar gundanti plonytė nėrinių juostelė, ar deimantų vėrinys. Džinsiniai koljė su blizgiomis dekoracijomis dvelkia jaunatvišku maištingumu, tuo tarpu klasikinis juodas aksomo kaspinas tinka ir paauglėms, ir klasiką mėgstančioms moterims. Iš tiesų, koljė tinka ir provokatorėms, ir konservatorėms! O kas esate jūs?

Fotografas - Dainius Ščiuka, modelis - Kristina Kišeniūtė, „By Leisan“ kolekcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)