Jau daugiau kaip trejus metus Lietuvą pasiekia vis nauji rankomis tapyto šilko darbai iš Indonezijos. Spalvingi raštų potėpiai, linijų ir formų žaismas nustebina daugelį, o dizainerių kuriamos kolekcijos pristatomos Lietuvoje, Indonezijoje ir tarptautiniuose konkursuose.

„Šiuo projektu kviečiame mokytis išgirsti savo kūną – pastebėti savo kūno reakcijas ir jomis remtis, renkantis paveikslą, drabužį ar aksesuarą,“ – sako galerijos įkūrėja Rasa Baltė-Balčiūnienė. – „Tame glūdi gili prasmė – rinkdamiesi tai, į ką pozityviai reaguoja mūsų kūnas, mes auginame save tuo, kuo iš tikrųjų viduje esame, o ne tai, ką diktuoja išorinės nuostatos ir stereotipai. Taip gyvendami esame laimingesni, kūrybingesni ir pasiekiame didesnių rezultatų savo veiklose.“

Apsilankiusių Potyrių erdvėje Palangoje laukia galimybės patyrinėti savo kūno reakcijas, degustuojant tikrus ir sintetinius aromatus, liečiant natūralų ir sintetinį šilką, liejant savo vidinius potyrius akvarelėje, bandant perskaityti šilko paveiksluose užkoduotas istorijas.
Vakare svečių lauks įvairūs susitikimai su kūrėjais, mados dizaineriais, stilistais, kartu mokantis sau prisitaikyti aksesuarus, jų užrišimo subtilybes.

Didžiausia šilko kolekcija įsikurs Palangoje

Palangoje pristatoma šilko kolekcija sukurta neįprastu bendrakūrybos būdu – paveikslų, audinių prototipai yra kuriami Lietuvoje, o šilke jie perteikiami Indonezijos batikos dailininko rankomis. Stiprių asmenybių sukurti vaizdiniai perteikia asmenybinį augimą skatinančius impulsus. Atidus šilko dekoravimas vašku – tūkstantmečius siekianti UNESCO saugoma batikos technika padeda prisiliesti prie universaliųjų gyvenimo dėsnių. Turtingoje Indonezijos gamtos apsuptyje, sluoksniais padengiamos ir saulėje džiovinamos spalvos Batik šilkuose išliejamos nauju – intuityvios estetikos kūrybiniu metodu – čia svarbiausia paveikslo prototipe vaizdinio pajautimas ir spontaniškumas, perteikiant jį šilko raštuose. Būtent todėl šie paveikslai ir audiniai pilni gyvybės, pozityvios, įkvepiančios emocijos ir naujos minties.

Didžiausia šilko kolekcija įsikurs Palangoje

Iš Batik audinių kuriantys Lietuvos dizaineriai sako jog šilkas – kaip vanduo, jis nepaklusnus, jį sunku suvaldyti. Potyrių erdvėje stiliaus dirbtuves surengsiant Ramunė Strazdaite atkreipia dėmesį, jos kūrybos procesas iš šilko batikos yra labai asmeniškas, o kiekvienas audinio piešinys - individualus. Pasak Ramunės, kurti drabužius iš šilko batikos malonu, bet nelengva - tapyba pati „kalba“, todėl svarbu, kad drabužis atitiktų piešinio nuotaiką ir charakterį.

AMRES ART Gallery Potyrių erdvė Palangoje įsikurs viešbutyje Vanagupė liepos 23 – rugpjūčio 1 d. Įėjimas atviras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt