Viskozė yra dirbtinis audinys, ji gaminama iš celiuliozės. Įprastai viskozės drabužių etiketėse nurodoma „tik sausas valymas“, nes sukimas skalbimo mašinoje gali pakenkti medžiagai.

Kokiu dažnumu reikia skalbti viskozės audinį

Viskozės audinys jautrus, bet jį galima skalbti rankomis. Skalbdami rankomis nepakenksite, svarbiausia – stipriai netrinti ir negręžti. Jei vis tik nutarėte skalbti skalbimo mašinoje, įdėkite drabužį į specialų maišelį, skalbkite šaltame vandenyje ir palinkite patį lėčiausią sukimo greitį.

Jums reikės:

  • kriauklės ar vonelės,
  • švelnios skalbimo priemonės,
  • frotinio rankšluosčio,
  • medžiaga aptrauktos pakabos (nebūtinai).

Skalbimo ypatumai:

  • skalbiklis – švelnus,
  • vanduo – šaltas,
  • skalbti tik rankomis,
  • džiovinti natūraliai.

Kaip skalbti:

Į užkištą kriauklę arba į vonelę prileiskite šalto vandens, įpilkite švelnaus skalbiklio. Pamerkite viskozės audinio drabužį pusvalandžiui.

Tada išleiskite ar išpilkite vandenį, prileiskite naujo šalto vandens ir švelniai skalaukite (arba skalaukite po tekančiu iš krano vandeniu). Skalaukite, kol neliks putų.

Kai išskalbsite, švelniai nuspauskite vandenį. Paguldykite drabužį ant frotinio rankšluosčio, susukite į ritinį, švelniai paspauskite, kad rankšluostis sugertų vandens perteklių.

Drabužį džiovinkite paguldytą arba pakabintą ant pakabos, aptrauktos medžiaga.

Atsargiai išlyginkite šlapią drabužį, kad neliktų raukšlių, nes paskui bus sunku jas išlyginti.

Kas yra viskozė

Viskozė gaminama iš celiuliozės. Celiuliozė apdorojama natrio hidroksidu ir anglies disulfidu, tada suskaidoma į siūlus, iš kurių nuaudžiama medžiaga. Europoje ir Azijoje vartojamas pavadinimas „viskozė“, JAV – „dirbtinis šilkas“.
Viskozės audinys

Viskozė vis tik laikoma sintetiniu audiniu, nes natūrali celiuliozė gana stipriai apdorojama cheminėmis medžiagomis, kad iš jos pavyktų išgauti pluoštą.

Iš viskozės siūlų išaudžia arba numezga minkštą, švelnų, šilką primenantį audinį. Pasukant siūlus audimo metu, gaunama tekstūruota viskozė. Viskozės audinių būna nuo lengvų, plonų iki storesnių audinių užuolaidoms, baldų apmušalams. Dažnai viskozė maišoma su kitokiu pluoštu – šilku, medvilne, elastanu. Viskozės audinys pralaidus orui, todėl tinka karštam, drėgnam klimatui, o nuo šalčio saugo prastai. Šią medžiagą lengva dažyti, ji puikiai išlaiko spalvas, ilgai neblunka.

Lyginimas

Lyginkite vidutinio kaitrumo lygintuvu (šilkui) per medžiagą, kad apsaugotumėte viskozę. Raukšles geriausiai išlygina garai, taigi naudokite lygintuvo garų funkciją arba įsigykite drabužių garintuvą.

Kaip laikyti viskozės drabužius
Viskozė vis tik gaminama iš natūralios medžiagos (nors ir gausiai ją apdorojant cheminėmis priemonėmis), o ji traukia pelėsį, kuris, savaime supranta, kenkia audiniui. Patartina laikyti viskozės drabužius medvilniniuose maišeliuose, kurie yra pralaidūs orui. Plastikiniuose maišeliuose kaupiasi drėgmė, todėl gali atsirasti pelėsis. Sulankstytą drabužį įdėkite į medvilnės maišelį arba pakabinkite ant pakabos, o ant viršaus užmaukite medvinės dėklą.

Taisymas

Viskozė – minkštas, jautrus audinys, jį adyti ar siūti nebus lengva. Mažutę skylutę galima susiūti iš blogosios pusės ar prisiūti parinkus tinkamos spalvos lopinėlį. Vis tik bus geriausia patikėti viskozės drabužių taisymą profesionaliems siuvėjams.

Kaip valyti dėmes iš viskozės audinio


Vadovaukitės rekomendacijomis, priklausomai nuo dėmės pobūdžio, bet užvis svarbiausia stipriai netrinti dėmės vietos, nes viskozės pluoštas ten gali susiglamžyti, išdilti ar net įplyšti.

Dar keli patarimai, kaip rankomis skalbti viskozės audinį


Skalbkite išvertę drabužį į išvirkščiąją pusę.

Šlapias viskozės audinys atrodo šiurkštus, nes sugeria daug vandens, o išdžiūvęs vėl tampa minkštas, švelnus.

Viskozė nesielektrina, taigi nereikia jos purkšti antistatiniu purškikliu.

Viskozės medžiaga linkusi trauktis, todėl svarbu skalbti ją šaltame vandenyje ir leisti išdžiūti natūraliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)