Drabužių valyklų tinklo „Paulini“ vadovas Paulius Slavinskas pranešime spaudai atskleidžia, kokias klaidas dažniausiai darome prižiūrėdami darbužius ir kokios namuose po ranka esančios priemonės iš tiesų yra veiksmingesnės nei agresyvūs skalbikliai. Pasirodo, padarius vieną klaidą, vėliau net profesionalai ne visada gali padėti.

Valyklų tinklui vadovaujantis P. Slavinskas sako, kad lietuvaičiai labai skuba dėmes drabužiuose šalinti iš karto su itin koncentruotomis priemonėmis ir naudoja intensyvų skalbimo rėžimą. Ekspertas pabrėžia, kad tokia technika gali ne tik kad nepašalinti dėmės, bet ir sugadinti patį rūbą.

Pirmoji pagalba – vanduo

„Visais atvejais yra geriau pabandyti nuo mažesnių temperatūrinių režimų ir su švelnesnėmis cheminėmis priemonėmis. Taisyklė galioja net ir sunkiai valymui pasiduodančioms raudono vyno ar kavos dėmėms. Vyno dėmę, pirmiausia reiktų valyti vandeniu su švaraus audinio skiaute ir taip pamažu „sugėrinėti“ nešvarumus.

Lygiai taip pat yra su kavos dėmėmis, nes kavos tirpiklis yra vanduo. Svarbiausia, siekiant sėkmingai pašalinti dėmę, vandeniu reikia ją pradėti valyti kuo greičiau ir kuo gausiau“, – apie patį pirmąjį dėmių valymo žingsnį pasakoja P. Slavinskas.

Ekspertas sako, kad namų sąlygomis galima lengvai įveikti ir riebalų dėmes, tačiau įspėja, kad taip eksperimentuoti galima ne su visais audiniais.

„Riebalų dėmės – gana įprastas reikalas, nes daugelis mėgstame valgyti automobilyje, skubėdami, tad ant drabužių užkritę maisto trupiniai gali palikti riebalų dėmes.

Valykloje turime efektyvių sprendimų joms pašalinti, tačiau tą padaryti galite ir namuose, ant dėmės užpildami lašelį indų ploviklio. Pats namuose esu ne kartą taip daręs.

Tačiau to nepatariu daryti su brangiais ir išskirtinio pluošto audiniais, nes mažos dėmelės valymas gali sugadinti brangų rūbą“, – įspėja specialistas.

Jokio acto, sodos ar druskos

Paulius Slavinskas sako, kad prižiūrint drabužius ir kovojant su dėmėmis pats laikas pamiršti seniau taikytus metodus: valymą actu, trynimą druska ar soda.

„Dabartiniams audinių pluoštams šios priemonės nėra tinkamos dėl ženkliai pasikeitusio gamybos proceso ir medžiagų sudėties. Soda ar actas gali negrįžtamai paveikti ir pačias dėmes, ir drabužį. O vėliau situacijos pataisyti gali nepavykti net profesionalams“ – patirtimi dalijasi vyras ir primena, kad prieš skalbiant rūbą pirmiausia reikia pažiūrėti, kokias valymo instrukcijas pateikia gamintojas.

Neleiskite įsisenėti

Viena iš pagridinių klaidų, dėl kurių namų sąlygomis pašalinti dėmės gali taip ir nepavykti – nernelyg ilgas delsimas.

„Jeigu palikome dėmę per sezoną, ją pašalinti be jokių pasekmių nebus labai paprasta net ir valymo profesionalams. Todėl niekada į spintą nedėkite neišvalyto drabužio, nes po kurio laiko dėmės pakeis drabužio spalvą, o kartais ir audinio struktūrą“, – įspėja P. Slavinskas.

Jis pataria kruopščiai peržiūrėti savo spintą ir prieš sudedant žieminius rūbus kitam sezonui, juos prieš tai išskalbti: tiek šiltus megztinius, tiek pūkines striukes.

„Darbužius su pūkų užpildu patartina valyti specialiose valyklose, tačiau jeigu nuspręstite tą daryti namuose, tam, kad pūkai nebūtų sulipę, į skalbimo mašinos būgną įdėkite lauko teniso kamuoliuką. Šią gudrybę naudojame ir savo valyklose“, – teigia jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją