Naujausia J. Statkevičiaus kolekcija yra tarsi grįžimas laiku atgal – į Lietuvos parodų ir kongresų centrą „Litexpo“, kur lygiai prieš dvidešimt penkerius metus podiumu žingsniavo jo drabužiais aprengtos manekenės.

Kaip jau tapo įprasta, kolekcijos sumanymas išliko kruopščiai slepiamas iki paskutinės pristatymo minutės. Tačiau Juozas šiek tiek paatviravo, prasitardamas, kad jo idėjai įgyvendinti buvo būtinas labai ilgas podiumas, kuris šį kartą siekia net 100 metrų.

Kolekcijos pristatymo vieta transformavosi į kaimo estetika dvelkiančią aplinką. 100 metrų podiumas nuklotas šienu, viduryje jo puikuojasi gardelis su tikromis vištomis ir ožkomis, netoliese - medinės statinaitės, šieno skupltūros, daržovių pintinės ir stalai, nukloti vaišėmis, už kurių sėdi tautiniais kostiumais pasipuošę žmonės.

Skambant ritmingai tautinei muzikai prasideda pristatymas. Šou atidaro kapela ir šokėjai, pasipuošę tautiniais kostiumais, pasigirsta sutartinės.

Muzika pasikeičia į ritmingesnę, podiumu žengia pirmasis modelis, vilkintis nertą baltą suknelę, galvą dengia balta skarelė. Jį keičia vyriškas modelis, dėvintis baltus marškinius ir juodas kelnes, sukištas į aulinius batus. Apranga keičiasi į šiuolaikiškesnę: kuprinės, berankoviai marškinėliai, mezgti sportinio stiliaus kostiumėliai, bomber jacket tipo švarkai ir mini ilgis.

Dominuoja natūralios spalvos: ruda, smėlio, juoda, prislopinta raudona. Kaip įprasta tautiniam kostiumui, modelių galvas puošia didelės skaros, dekoruotos lengelių raštu (jas anksčiau ryšėdavo tik ištekėjusios moterys).

Tradiciškai kolekciją sudaro tiek moteriški, tiek vyriški modeliai, o manekenių kojas puošia Manolo Blahnik avalynė, derinama prie mezgtų kojinių.

Merginos dėvi trumpas languotas marškinių tipo sukneles. Vyrai avi stilizuotomis juodo lako klumpėmis. Kolekcijos modeliai oversized tipo. Ant podiumo dominuoja arba įliemenuotos suknelės, pabrėžiamos odiniais dirželiais, arba maxi dydžio palaidinės-suknelės bei vyriško stiliaus kostiumai. Nors kolekcija skirta pavasariui-vasarai, nevengiama kailio, mezgtų močiutės piršinių, vyrai modeliai rankose nešasi pačiūžas, o rūbai pasiūti iš storų audinių - lino, medvilnės.

Elegancijos priduoda nėriniai, gėlių aplikacijos, augaliniai etno raštai bei modelių galvas puošiantys plaukų pynimai.

Vyrų įvaizdis kiek griežtesnis: odinės kelnės, masyvios kuprinės, grubūs auliniai batai, prie kelnių kišenių kabo grandinės, kariškos milinės-paltai, kaimiško stiliaus kepuraitės „kepkos“.

Pagaliau atsiranda spalvos aprangoje. Merginų ir vaikinų aprangą puošia ryškios raudona, geltona ir žalia spalvos, o drabužių modeliai tarnsformuojasi į laisvalaikio stilių. Kolekcijoje atsiranda romantiškų motyvų: ilgos nėrinių suknelės, permatomi audiniai, tarpukario mados stilistika.

Modelių gretose netruko žinomų veidų. Podiumu žingsniavo Julija Steponavičiūtė, Karolina Toleikytė, Simona Burbaitė, Monika Račiūnaitė, Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė bei netikėtai modeliu tapusi stilistė Austėja Jablonskytė.

Kolekciją uždaro podiumu žengianti nuotaka, pasidabinusi akinančio baltumo suknele ir nuometu, rankose laikanti varpų puokštę. Galiausiai, ovacijoms skambant pasirodo ir pats dizaineris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)