Šiųmetė JAV prezidento inauguracija – kitokia nei bet kuri per visą šalies istoriją. Kapitolijus šiuo metu užtvertas, o ypač ribotam skaičiui ceremonijos dalyvių teko stoti dvigubos grėsmės akivaizdon – dėl pandemijos ir dėl tikėtinų protestų.

Jill Biden savo įvaizdį patikėjo amerikiečių dizainerėms

J. Biden pasirodė su mėlynu tvido paltu ir suknia, kurios autorė – perspektyvi amerikiečių dizainerė Alexandra O‘Neill, atstovaujanti prekės ženklui „Markarian“. Mados namų atstovai spaudai teigė, kad mėlyna spalva buvo pasirinkta neatsitiktinai – ji siunčia pasitikėjimo ir stabilumo žinutę šiuo sudėtingu laikmečiu. Laikydamasi ankstesnių pirmųjų šalies ponių puoselėtų tradicijų, inauguracijai skirtus apdarus J. Biden padovanos „Smithsonian“ muziejui.

Apie nebylią, tačiau galingą žinią pasiuntusį viceprezidentės įvaizdį skaitykite ČIA.

Melanios Trump ir Jill Biden įvaizdžiai inauguracijai

Vertindama J. Biden įvaizdį, M. Palaikytė teigė, jog pirmoji ponia ir toliau laikosi savo klasikinės amerikietiškosios elegancijos linijos, kuri atitinka protokolinius elementus. Pasirinkta spalva, siluetas, detalės kuria moterišką, švelnų, bet išbaigtą įspūdį.

„Pirmosios ponios apranga aiškiai įprasmina jos, kaip prezidento antrosios pusės vaidmenį, kai tuo tarpu K. Harris atrodo moderniau ir oficialiau – akcentuojant jos užimamas aukštas vadovaujamas pareigas.

Norėčiau pabrėžti tai, kad nors tikėtina, kad pirmoji ponia nepretenduoja į mados ikonas, ji pamatine prasme keičia, o tiksliau – sugrąžina, pavyzdžio visuomenei socialinį vaidmenį, kai JAV vėl galės didžiuotis pirmąja pora, kuri iš tiesų yra PORA. Nuoširdžiai džiugina tikra savitarpio parama, pagarba ir bendra harmonija. Ši pora ir iki šiol, ir inauguracijos dieną man įkūnija JAV ypač išsiilgtas vertybes, kurias sėkmingai papildo ir iš principo teisinga apranga, kurianti pozityvų įspūdį apie harmoningą naująją pirmąją JAV porą“, – teigė mados analitikė.

Jill ir Melania – tokios skirtingos, kad nepalyginsi

Akyliausi galėjo pastebėti, jog J. Biden pasirinkta mėlyna spalva prezidento inauguracijos dieną – savotiškas tęstinumas, mat melsvai 2017 buvo apsirengusi ir jos pirmtakė Melania Trump. Tąsyk M. Trump vilkėjo šviesiai mėlyną dizainerio Ralpho Laureno kostiumėlį, sudarytą iš midi ilgio suknelės ir švarkelio 3/4 rankovėmis, prie jo priderino dailias pirštinaites. Vis dėlto, M. Palaikytė sako, jog šios dvi moterys yra nesulyginamos visomis prasmėmis.

„Lygindami Jill Biden ir Melania Trump, lyginame teoriškai to paties rango, to paties visuomeninio vaidmens, bet nesulyginamas moteris. Tapdama pirmąja ponia prezidento žmona nedalyvauja grožio konkurse – ji lydi savo vyrą į aukščiausią valstybės vadovo postą ir tuo pačiu prisiima savą, ypatingą, simbolinę misiją. Pasaulio istorijoje yra buvę ir dabar yra įvairiausių pirmųjų ponių ir jos nebūtinai yra pribloškiamo grožio, kartais už jų prigimtinius bruožus garsiau kalba darbai, charizma, diplomatinės savybės arba stilius.

Tikrai neneigsiu Melania Trump drabužinės pasiekimų, grožio ir elegancijos. Donaldo Trumpo inauguracijos dieną ji atrodė ypač stilingai, moderniai, pasitelkusi klasikinę eleganciją, bet kartu ir naujai. Visgi, tenka pripažinti, kad istorija, kurią po savęs palieka Trump šeima, trukdo grožėtis visu tuo išoriniu grožiu.

Kalbant apie pirmąsias ponias, neįmanoma, o ir nereikėtų, aklai atskirti aprangos nuo žmogaus, pirmosios ponios nuo prezidento, o ir plačiąja prasme – mados nuo politikos.

J. Biden tikrai nekonkuruoja savo stiliumi su Melania, lygiai taip pat ji nekonkuruoja su Michelle Obama, kukliau atrodo net ir už naująją viceprezidentę Kamala Harris, bet Jill nuopelnas tas, kad ji sugrąžino tikros pirmosios poros harmoniją. Ji įprasmina išsilavinusios, socialinėje veikloje aktyviai dirbančios moters, o kartu ir puikų antrosios pusės vaidmenį.

O apranga principiniai yra teisinga, iš naujo primena klasikinę amerikietiškąją eleganciją, kuri nėra įkvepianti, bet ir nėra bloga. Tad, vertindama J. Biden šiame istoriniame kontekste aš nepasigendu mados ikonos, nes naujosios pirmosios poros misija yra vertybės, o jas įprasminti sekasi puikiai“, – pasakojo M. Palaikytė.

J. Biden ir M. Trump įvaizdžiai JAV prezidento inauguracijos dieną 2021 m. ir 2017 m.

Nauja Baltųjų rūmų ponia ikonos titulo nesivaiko

Kaip anksčiau rašė Delfi, nevengianti ryškių spalvų, gerai sukirptų suknelių ir dailių aksesuarų, bet visada atrodanti dalykiškai – nauja JAV pirmoji ponia renkasi kitokią strategiją nei jos pirmtakė Melania. J. Biden garderobas nėra iš tų, kuris rėkte rėktų „visos akys – į mane“. Ji nevilki glamūriškų prabangių mados namų suknelių, neavi akį traukiančių raudonpadžių „Louboutin“ aukštakulnių ir rankoje nesinešioja kelias dešimtis tūkstančių dolerių kainuojančių „Hermes“ rankinių, o juk galėtų sau tai leisti.

Baltųjų rūmų stiliaus ikonos titulo ji nesivaiko, nes turi svarbesnių darbų. 69-erių J. Biden, dešimtis metų dirbanti dėstytojos darbą, turinti du bakalauro ir du magistro diplomus bei įgijusi daktaro laipsnį švietimo srityje, ketina įnešti naujų vėjų į XXI a. JAV pirmųjų ponių kasdienybę. Ji žada padaryti tai, kas ankstesnėms pirmosioms ponioms niekuomet nebuvo leidžiama – eiti pirmosios ponios pareigas ir tuo pat metu toliau dirbti visą darbo dieną sau įprastame profesorės amplua.

Prisiminkime ankstesnius J. Biden įvaizdžius:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (590)