Ji man įdomi, nes atstovauja realių (kad ir kaip keistai tai skambėtų, kiekviena esame reali ir nereali) moterų kategorijai. Ji mados industrijoje dirbanti dviejų vaikų mama, žmona, jai jau (dar tik) 40 metų, ji nebando įsisprausti į S dydį ir ji yra pribloškianti!

Janka išsiskiria eklektiškais, drąsiais ir ryškiaspalviais drabužių deriniais, kuriuos lyg vyšnaitės ant pyragėlių visuomet užbaigia konceptualūs aksesuarai – charakteringos rankinės ir batai. Janka sugeba derinti nesuderinamą, maišyti raštus, spalvas, tekstūras bei stilistikas ir vis tiek išlaikyti skandinaviško saikumo pojūtį.

– Ar tau mada – gyvybiškai svarbi?

– Mada man yra būdas išreikšti save ir savo asmenybę. Kiek save prisimenu, visuomet buvau bendraujanti, sociali ir nevaržanti savęs, savo charizmos. Tad būčiau linkusi manyti, kad mano stilius šias savybes ir transliuoja. Prieš aštuonerius metus dėl mados paaukojau darbą televizijoje, kurioje dirbau laidų režisiere, ir niekada nesigailėjau šio sprendimo.

– Kaip atrodo mados nuomonės formuotojos darbo diena?

– Visos dienos skirtingos. Kartais dirbu namuose, ypač kai turiu atiduoti projektus ir reikia ypatingo susikaupimo. Kitais kartais kuriu turinį tinklalaidėms, dar kitomis dienomis – fotosesijos, mano asmeninės arba tos, kurioms kuriu stilių. O kur dar susitikimai, kelionės, mados savaitės... Žinau, daugeliui žmonių tai skamba kaip pramoga, mada vis dar daugeliui neatrodo kaip rimtas darbas, tačiau iš tiesų tai reikalauja didelio atsidavimo ir pastangų.

Geriausias mano darbo privalumas – lankstus grafikas ir tai, kad turiu daugybę galimybių keliauti. Kelios iš mano geriausių draugių dirba tą patį, ką ir aš, tad mes net ir darbo kelionėse esame dažnai kartu, o taip palaikome ir skatiname viena kitą.


– Su kokia kasdiene apranga jautiesi labiausiai Polliani?

– Priklauso nuo situacijos. Pirmiausia, esu mama, todėl kasdienė apranga turi būti ne tik estetiškai patraukli, bet labiau net patogi ir funkcionali. Jei dieną aviu aukštakulnius, visuomet rankinėje turiu plokščiapadžius, į kuriuos įsispiriu prieš pasiimdama vaikus iš mokyklos. Esu moteriško stiliaus gerbėja, todėl savęs neįsivaizduoju be suknelių ir sijonų.

– Kaip dažnai apsipirkinėji?

– Ne taip dažnai, kaip iš pažiūros gali atrodyti, tačiau esu linkusi iš anksto planuoti savo drabužinę. O tai turiu galimybę daryti per mados savaites, kai naujausias kolekcijas pamatau tiesiai ant podiumo. Susikuriu ateinančio sezono svajonių daiktų sąrašą, o tuomet bandau jį realizuoti.

Taip pat esu neabejinga vintažui ir jo turiu daug. Be to, bendradarbiauju su įvairiais mados ženklais, gaunu iš jų dovanų. Visgi labai noriu pabrėžti, kad pastaruoju metu stengiuosi išlaikyti tvarų požiūrį į madą ir vartotojiškumą – su draugėmis dalyvaujame įvairiuose antrų rankų išpardavimuose ir parduodame drabužius, aksesuarus, kurių nebenaudojame.

– Kaip atrodo tavo drabužinė: ji minimalistinė ir joje viskas surūšiuota kategorijomis ar drabužiai ten veržiasi per kraštus?

– Mano spintoje – totali netvarka!! Prieš gimstant dukrai, turėjau erdvią įeinamą drabužinę, tačiau su ja turėjau atsisveikinti. Ko nepadarysi dėl vaikų (juokiasi)... Svajoju apie didesnį namą ir didesnę erdvę drabužiams, tačiau dabartinė situacija mane verčia labiau apgalvoti, ką ir kodėl perku, nes visi mano norai ten niekaip netilptų.


– Tavo stiliaus vizitinė kortelė?

–Aš tiesiog dievinu batus ir aksesuarus, kurie yra lyg pareiškimas. Jei daugelis merginų investuoja į kuklias, saugias ir ramių spalvų rankines, aš esu visiška priešingybė! Bet niekada nesivaikysiu tendencijų, jei jos man kardinaliai netinka. Tiesiog negaliu atsilaikyti prieš dalykus, kurie išsiskiria.

– Ar yra drabužis, kurio niekada nevilkėtum, tačiau gražu pažiūrėti „ant kitų“?

– Minimalistinis kostiumėlis be jokių detalių ir aksesuarų.

– Ar yra žmonių, kurių stiliaus pojūtis tau daro įtaką?

– Žinoma, žaviuosi daugelio žmonių stiliumi socialinėse medijose bei „iš gatvės“. Pastaruoju metu skandinavai yra stiliaus ir mados diktuotojai, kuriuos seka daugybė žmonių. Tačiau, nepaisant daugybės inspiracijų aplink, svarbiausia išlikti autentiškam ir savimi.

– Kokia yra šiuolaikinė Oslo mergina, kaip ji rengiasi, elgiasi?

– Ji nebijo savo aprangoje maišyti raštų, medžiagų, stilių ir jai patinka išsiskirti iš minios. Ji žemiška ir kukli, tačiau siekianti karjeros aukštumų, laikanti tvirtas pozicijas darbe. Ji miesto gatvėmis žengia su kavos puodeliu, tačiau nepraleidžia progos prisėsti madinguose restoranuose ir išgerti taurės vyno. Ji gyvena miesto apartamentuose su velveto sofomis ir rožinėmis sienomis. Norvegiški mados ženklai, kuriuos privalu žinoti? „Tom wood“, „Anne Karine Thorbjørnsen“, „FWSS“ ir „Holzweiler“.


– Moteriškumas – tai...

– Savęs vertinimas. Vertinimas to, kas duota. Drąsa būti savimi.

– Janka, tau neseniai suėjo 40 metų. Daugelis moterų bijo šio skaičiaus. Prašau, pasakyk, kad veltui ir kad branda – tai rokenrolas!

– Pripažinsiu, ir aš bijojau, juk tas skaičius.... na, senas! Bet kai geriau pagalvoji, amžius yra tik skaičius – svarbiausia tai, kaip save matai ir kaip jautiesi. Esu patenkinta savo gyvenimu ir dėkinga už nuostabią šeimą, įdomius draugus bei svajonių darbą. Na, o su amžiumi aš tampu tik labiau pasitikinti ir labiau save vertinanti.

– Kiek seku tave „Instagram“, žaviuosi ne tik tavo stiliaus pojūčiu, charizmatiška ir žaisminga asmenybe, bet ir tuo, kad tu atstovauji realaus dydžio moterims. Koks tavo santykis su kūnu?

– Ačiū! Nors, patikėk, tai tikrai nėra lengva. Paprastai, prieš mados savaites mes, stilistės ir mados redaktorės, lankomės mados showroomuose, kuriuose turime galimybę susirinkti ir susidėlioti mados savaičių eilutes. Iš ten dažniausiai išeinu tuščiomis rankomis, nes mano dydis neatitinka modelių standartų (juokiasi). Visgi mano misija parodyti, kad ir 36/38 ar didesnio dydžio moterys ir merginos gali atrodyti stilingai, moderniai ir „aštriai“.

– Tu taip pat esi dviejų vaikų mama...

– Taip! Turiu du nuostabius vaikus, sūnui – aštuoneri, dukra – beveik penkerių. Daugeliu atvejų esu senovinio sukirpimo mama. Neviešinu savo vaikų nuotraukų. Pati Norvegijoje esu žinoma nuo aštuoniolikos, o mano vaikai žinomumo nepasirinko, todėl gerbiu jų privatumą. Niekada negaliu žinoti, į kokias rankas mano vaikų nuotraukos gali pakliūti. Apskritai, esu mylinti mama. Laikas su vaikais man yra labai svarbus, o būnant su jais mano telefonas būna išjungtas.


– Ar sunku suderinti karjerą, šeimą ir dar rasti laiko savo norams, ritualams?

– Žinoma, kad sunku. Tos moterys, kurios sako, kad nesunku, jos arba meluoja, arba turi labai geras aukles. Aš esu dėkinga savo vyrui Stefanui, be kurio pagalbos nepadaryčiau visko tiek daug, kiek padarau dabar.

– Ar turi mėgstamų ritualų?

– Norėčiau sakyti, kad taip, bet esu dirbanti mama, todėl mano dienotvarkė yra griežtai suplanuota. Anksčiau buvau spontaniškesnė. Visgi esu priklausoma nuo sporto. Sporto klube lankausi 6–7 dienas per savaitę, jei nepasportuoju, tampu niurgzli, o sportas dar padeda išsivalyti mintis.

– Kokia tavojo gyvenimo filosofija?

– Laimę susikurti turime pačios, nes niekas už mus to nepadarys. Savo gyvenimą stengiuosi pripildyti žmonių, dėl kurių vėliau netektų gailėtis.

– Polliani dienos rutina nuo ryto iki vakaro:

– 06.00 labas rytas!
06.15 pakeliu vaikus, pusryčiai ir pasiruošimas dienai
07.30 vežu vaikus į mokyklą ir darželį
08.00–09.00 sporto klubas
09.30 pusryčiai, kava ir el. laiškai
10.00–16.00 darbas
16.00 pasiimu vaikus iš mokyklos ir darželio
16.00–20.00 šeimos laikas
20.00 vaikų suguldymas į lovą
20.30 kaput...
22.30 labos nakties!

– Kaip atrodo tavo namai?

– Taip, kaip ir mano stilius – daug raštų, spalvų ir išskirtinių detalių.


– Ką veiki savaitgaliais?

– Leidžiu laiką su šeima: drauge keliaujame, ieškome ir atrandame.

– Vakarienė tavo namuose su draugėmis, ką gaminsi?

– Daugiau nei penkerius metus nevalgau mėsos, tad greičiausiai ruoščiau daugybę mažų tapas užkandukų – daržovės, saldžiosios bulvės, įvairių rūšių sūriai...

– Geriausi restoranai Osle?

„Hanami“, „Delicatessen“, „Våghals“, „Noode skybar“.

– Miestai favoritai...

Kopenhaga – miestas, kuris užburia nerūpestingu gyvenimo būdu. Patinka ir tai, kad visus taškus galima pasiekti dviračiu.

Paryžius – jis toks romantiškas... Myliu prancūzišką atmosferą, kuri ten tiesiog sklando ore.

Oslas – pats mylimiausias, nes čia mano namai. Saugus ir kompaktiškas.

– Ką rastume tavo grojaraštyje?

Billie Eilish, Astrid S, 90’s hiphopas.

– „Instagram“ profiliai, kuriuos seki šiuo metu.

@emilisindlev
@annabelrosendahl
@lindatol_
@hannamw

– Pabaik mano sakinius:

Feminizmas – tai... ne plaukuotos pažastys, o moterų tarpusavio palaikymas ir parama, kad vieną dieną pagaliau turėtume lygias teises.

Sveika gyvensena... norėčiau gyventi sveikai, tačiau daug keliaujant – daug ir „nesveikų“ pagundų.

Moterys ... gali būti siaubingos viena kitai. Jei tik panaudotume visą tą energiją viena kitos palaikymui, padrąsinimui – visoms nuo to būtų tik geriau.

„Instagram“... nerealus pasaulis, nesileiskite būti apkvailinamos. Namai... ten, kur širdis.