Iš pradžių svarsčiusi studijuoti architektūrą, o vėliau dvejojusi tarp medicinos ir dizaino, vilnietė G. Černiauskaitė pasirinko dizaino studijas Olandijoje, tačiau sena meilė galiausiai atvedė iki jai tinkamiausio sprendimo – nors ir tapo dizainere, didžiausios sėkmės sulaukė medicinai skirto dizaino srityje. Šiais metais jau šeštus metus rengtame nacionaliniame konkurse „Geras dizainas“ G. Čeniauskaitės diplominiam darbui kurti įtvarai pelnė pirmąją vietą geriausio industrinio dizaino produkto kategorijoje.

„Pati esu turėjusi nemažai traumų ir iš patirties žinau medicinos srities trūkumą, kad nemažai dalykų sukurta ilgalaikiam neįgalumui, bet trumpalaikiam neįgalumui – lūžusiems kaulams ar patemptiems raiščiams – pagydyti nėra sukurta daug inovacinių metodų“, – pasakojo dizainerė G. Černiauskaitė.

„EXO“ vardu pavadintus įtvarus kaklui, rankoms, riešams bei pirštams Gintarė tobulina jau ketvirtus metus. Šiandien juos galima atsispausdinti trijų dimensijų (3 D) spausdintuvu, prieš tai būsimo įtvaro matmenis pritaikius kiekvienam pacientui individualiai. Mergina tikisi netrukus turėti įtvarų visam kūnui. Tiesa, pradžia daug perspektyvų nežadėjo – jos idėjai pritarė medikai, bet ortopedai entuziazmą slopino.

„Pirmiausia pakalbėjau su gydytojais, traumatologais, reabilitologais, kad išsiaiškinčiau, ko trūksta, kokie įtvarai turėtų būti. Juk esu dizainerė, o ne medikė. Bet kai susitikau su ortopedais, man pasakė: „Nu, jeigu labai nori, tai daryk kažką, bet iš tikrųjų tai viskas jau yra sukurta, nieko tu čia naujo neišrasi“, – pirmuosius žingsnius, kuriant stilingus įtvarus papasakojo

Galiausiai gydytojai Gintarei sudarė sąrašą, ką reikėtų patobulinti lig šiol gamintuose įtvaruose. Bene svarbiausia užduotimi tapo siekis išvengti komplikacijų, kylančių dėl įprastų įtvarų sandarumo – kadangi sugipsuota kūno dalis nekvėpuoja ir nejuda, atrofuojasi ir nyksta galūnės raumenys, silpsta raiščiai, o mankštas ir reabilitacijos procedūras galima atlikti tik įtvarą nuėmus. Gintarei pavyko tai pakeisti.

Daugiau apie G. Černiauskaitės sukurtus inovatyvius įtvarus – žiūrėkite Giedrės Baltrušaitytės reportaže.