Įtakingo leidinio dėmesio Jelenos Vainorės ir Sandros Mockutės-Cicėnės kūryba sulaukė dėl itin novatoriško požiūrio į liną, jo apdirbimą. Po keturių raidžių šifru slepiasi dviejų kuriančių moterų idėjos atspirties taškas: „Live. Unique. Edgy. Lithuanian“, rašoma pranešime spaudai.

Ar tiesa, kad linas šiuo metu išgyvena tikrą renesansą?

„Lininis audinys jau seniai yra vertinamas visame pasaulyje, o šiomis dienomis šį audinį vis plačiau imta naudoti tiek premium, tiek greitosios mados prekių ženklų kolekcijose“, – pastebi S. Mockutė-Cicėnė. Visgi, anot Sandros, Lietuvoje mes vis dar turime kiek kritišką požiūrį į liną, tikėtina, jog būtent dėlto, kad lininį audinį mes patys auginome, visą laiką jį turėjome, bet retas lietuvių dizaineris dirba su juo.

Kaip sako dizainerė ir meno tyrėja, su lininiu audiniu ir jo specifika reikia išmokti susidraugauti dėl naudojamų specifinių technologinių ir dizaino sprendimų. Ji džiaugiasi, kad šiandien vis plačiau tvari tendencija įsigali pasaulyje. Tarkim, praėjusią vasarą Europos linų ir kanapių konfederacija surengė savo pirmąją „Lino dieną“ Paryžiuje – renginį, skirtą išskirtinai šios tekstilės paveldui ir ateičiai paminėti.

Sandra neslepia, kad jai, kaip tyrėjai, neretai teko girdėti, jog visi esame viso pasaulio kūrėjai ir nereikia akcentuoti būtent lietuviškumo, kad esame per maži, sunkiai apibrėžiami šiame globaliame amžiuje.

Kūrėja atsakė, kodėl linas laikomas tvariu audiniu.

„Visų pirma, linas yra be galo kokybiškas audinys ir itin populiarėjantis žymiausių mados ženklų tarpe, kuris, be visų savo teigiamų devėjimo prasme savybių, atliepia ir aiškias tvarumo bei žiedinės ekonomikos savybes. Lininis audinys – ekologiškas, nes tai visiškai beatliekinis produktas, gamtai ir ekologijai nesudarantis jokio žalingo poveikio.

Keletas svarbių nuansų: visų pirma linui užauginti nėra naudojamos trąšos ar pesticidai, jis auga ganėtinai greitai. Įdomu tai, kad linams užauginti yra sunaudojama kur kas mažiau vandens nei medvilnei, todėl jų auginimas vyksta išmintingai eikvojant gamtos išteklius. Taip pat, lyginant su medvilne, linas yra ilgaamžiškesnis ir kokybiškesnis produktas bei keletą kartų labiau atsparesnis trinčiai. O sudėvėtas lininis audinys gali būti biologiškai skaidomas ar kompostuojamas, todėl „įvykdęs“ savo gyvavimo ciklą gamtai paliks kur kas mažesnį taršos pėdsaką nei kiti tekstilės audiniai“, – teigia ji.

Naujoje kūrėjų kolekcijoje naudojami lengvesni siluetai, įvedama romantiškų detalių ir lietuviškos gamtos spalvų. Lininiai deriniai gali būti dėvimi kasdien ar atostogų metu.

„Dažniausiai atostogoms renkamės šiltas šalis, o linas dėl savo savybių vėsina bei apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Tai – jaukus ir patogus pasirinkimas ilsintis. Šiandien yra įvairiausių dizaino sprendimų lininiams gaminiams, todėl vienareikšmiškai jie tinkami tiek kasdienai, tiek šventėms. Tik, aišku, viskas priklauso nuo šventinės tematikos“, – paaiškina dizainerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją