Pirmadienio vakarą kulinarinėje studijoje „Čiop čiop“ atidaryta jungtinė Julijos Janus ir Agnieszkos Bar paroda „Mes“. Už toleranciją ir formų įvairovę mene, madoje ir žmogaus kūno formose pasisakantis dizainerių duetas į šias svarbias temas atkreipti dėmesį visuomenę kvies meno kalba.

„Kai artėjant Dizaino savaitei Agnieszka pasiūlė kartu padaryti projektą, supratau, kad labai to noriu. Atėjo laikas apie toleranciją pakalbėti ne tik komercine drabužių dizaino, bet meno kalba,“ – parodą pristatė dizainerė Julija Janus.

Savo kūryba menininkės klausia: kas yra bendro tarp skirtingų formų tuo pačiu rūbu apsirengusių žmonių, skirtingų to paties medžio lapų ir skirtingų to paties menininko rankomis pagamintų objektų. Ar nevienodus lapus ir kūrėjo pirštų antspaudais pažymėtus vienetinius indus vertiname taip pat kritiškai kaip ir „normalumo“ etalonų neatitinkančius žmones?

Iš kūrybinės kolaboracijos gimė trijų sluoksnių paroda. Pirmas sluoksnis – 5-ios skirtingo amžiaus, skirtingų figūrų, skirtingų veido bruožų moterys, prieš fotografo objektyvą atsistojusios su to paties dizaino, tik skirtingų dydžių „Julia Janus“ suknelėmis. Pasak Julijos Janus, visa tai – tam, kad pamatytumėme kokie žmonės yra skirtingi ir kokie jie gražūs. „Įsižiūrėjus matome išryškėjusias lapų gyslas, jų skirtingas formas, tačiau suprantame, kad tai – ta pati rūšis ir kad nei vienas jų nėra gražesnis ar negražesnis, nei kitas. Taip pat ir stiklo formos, kurias kūrė Agnieszka, jos – labai organiškos, atkartojančios žmogiškąją arba lapo formą.“

Julija Janus

„Žiūrėdami į medį ir matydami visą jo lapiją, neskirstome lapų į gražius, negražius, mažus, didelius, tinkamus, netinkamus, tad kodėl mes sau duotą tokį puikų ir galingą protą eikvojame tam, kad suskirstytumėme vienas kitą į gražius, negražius, storus, plonus, per žemus, per aukštus, per ilgomis, ar per trumpomis nosimis?“ – retoriškai klausia dizainerės.

Stasys Baltakis, Julija Janus

Tolerancijos žmogaus unikalumui tema nėra svetima ir iš Lenkijos kilusiai meninkei Agnieszkai Bar. Savo kūryboje ji nuolatos ieško būdų kaip stiklo dirbiniams suteikti kuo daugiau išskirtinumo. „Aš visada stengiuosi sukurti kažką ypatingo, juk kiekvienas mūsų esame ypatingas,“ – sako ji. Meninkė dirba naudodama autorinį metodą. Kūrybinio proceso metu karštas stiklas yra pučiamas bei minkomas specialioje iš vytelių ir medžio šaknų pintoje formoje. Dizainerę žavi tai, kad rezultatas kaskart būna kitoks, unikalus ir vienintelis. Jos stiklo dirbinių neįmanoma atkartoti ar tiražuoti.

Tarpdisciplininė paroda Vilniuje, gastronomijos studijoje „Čiop čiop", Žalgirio gatvėje 135, vyks gegužės 1-4 d. Gegužės 5 d., 17 val., paroda bus atidaryta Klaipėdos kultūros fabrike, kuriame liks iki gegužės 8 d. Vėliau planuojama parodą „Mes" parodyti ir Lenkijos bei Latvijos sostinių gyventojams.