Jau antrą kartą, bendradarbiaudama su talentingu kūrėju Vyteniu Krikščiūnu ir kompozitoriumi Abraham Brody bei garso dizaineriu Viliumi Tamošaičiu, kuria mados filmą, kuriame vaizdais, asociacijomis ir muzika pasakoja apie savo kolekcijos ir stiliaus idėjas. Kolekcijos tema ir pavadinimas intravertas.

Koncentracijos, atsitraukimo, tylos poreikis tampa raktais, atrakinančiais kolekcijos audinių, spalvų, marginimų, siuvinėjimų, printų, konstrukcijos ir komunikacijos kūrybinio proceso duris. Filme tarp eilučių pasakojamos šiltų, natūralaus pluošto, baltiškų žemės atspalvių drabužių istorijos. Julijos mada „gyvena“ kartu su herojais, susilieja ir tampa neatsiejama jų pasaulio dalimi, išraiškos būdu, gyvenimo stiliumi.

Nuo 2015 metų savo kolekcijų pristatymui dizainerė J. Janus kviečia skirtingo sudėjimo ir amžiaus žmones. Taip ji protestuoja prieš kūno formų ir amžiaus diskriminaciją madoje ir atskleidžia savo kuriamo minimalistinio stiliaus demokratiškumą.

Julija Janus

Trumpame mados filme užfiksuoti savanoriai – neprofesionalūs modeliai, dalyvavę kolekcijos fotosesijoje. Tai įvairių profesijų žmonės, atsiliepę į kvietimą oficialioje dizainerės paskyroje feisbuke.

Filme matomus vaizdus ir kolekcijos asociacijas dizainerė J. Janus paaiškina taip:

„Aš fotografavau naktį judrioje sankryžoje per lietaus užlietą automobilio langą, apsnigtus vaismedžius sode, daugiabučius Vilniuje ir kūriau pagal gautas nuotraukas marginimus ant šilko ir vienetinius atspaudus.

Žodžiais, užrašytais ant drabužio, „Aš ne čia. Čia ne aš“ išreiškiau intraverto poreikį atsitraukti ir pabūti kitur – ten, kur ramiau. Augančio vijoklio siuvinėjimu užkodavau norą mokytis. Visos šios istorijos įamžintos minimalistiniuose mados kūriniuose, kurie apgalvotai pateikti kartu su filmo istorija, kuriant kerintį pasakojimą apie miesto žynius – intravertus. Jie ateina per betoninį miestą ir išeina per girią.

Tamsi filmo estetika, kaip ir Julijos kurti drabužiai, pagauna ir nebepaleidžia, dinamiškai pasakodama apie prekės ženklo stilistiką, žmogaus nešiojančio „Julia Janus“ dizainą, charakterį ir aplinką, kurioje užaugo ši mada.

Filmavimas ir videomontažas – Vytenis Kriščiūnas

Nuotraukos – Gertrūda Varnaitė

Muzika – Abraham Brody

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)