Kuo skiriasi DEZINFEKCINĖS priemonės nuo VALOMŲJŲ? Valomieji geliai vis dar priskiriami kosmetikos produktams ir turi atitikti kosmetikos reglamento reikalavimus. Valomųjų gelių sudėtyje gali būti ne daugiau kaip 70 proc. alkoholio. O biocidams priskiriamose priemonėse šio komponento gali būti ir daugiau. Akivaizdu, jog būtent etilo alkoholis yra esminis ingredientas, galintis kovoti su įvairiomis bakterijomis.

Visų pirma svarbu suprasti, kuo skiriasi VALOMOSIOS kosmetikos priemonės nuo DEZINFEKCINIŲ. Dezinfekcinis skystis arba dezinfekcinis gelis nėra priskiriami prie kosmetikos priemonių kategorijos, šie produktai vadinami biocidais. Taigi jeigu gamintojas nori teigti, kad jo kuriamas produktas yra DEZINFEKCINIS, privalo užtikrinti, jog gaminys atitinka biocidiniui produktui keliamus reikalavimus, pvz., privalo turėti efektyvumą įrodančius tyrimus, prieš tiekiant į rinką biocidinius produktus privaloma juos autorizuoti, tinkamai paženklinti ir t. t. Biocidinių produktų paskirtis – naikinti, sulaikyti, padaryti nekenksmingus bet kokius kenksminguosius organizmus, užkirsti kelią jų poveikiui arba juos kontroliuoti bet kokiais, išskyrus fizinius ar mechaninius, būdais. Deja, rinkoje tikrai galima rasti kosmetikos gaminių, vadinamų VALOMAISIAIS geliais, kurių aprašymuose, pavadinimuose drąsiai vartojamas žodis DEZINFEKCINIS, nors gaminys neturi biocidiniam produktui reikalingų dokumentų.

Dezinfekcinis skystis

Akivaizdu, jog dezinfekcinis skystis, pasižymintis ne itin maloniu aromatu, dėl didesnės etilo alkoholio koncentracijos, palyginti su valomuoju geliu, yra veiksmingesnis. Tačiau naudojant skysčius itin dažnai, rankų oda ima sausėti (nors gelyje yra, pvz., glicerino), ją būtina papildomai puoselėti drėkinant ir tepant kremu. Valomieji (vis dar kosmetikos priemonė) ar dezinfekciniai (biocidiniais laikomi produktai) geliai sudėtyje neretai turi papildomų komponentų, skirtų alkoholio keliamoms neigiamoms savybėms mažinti, pvz., tai glicerinas, alijošiaus ekstraktas, pantenolis ar kitos drėkinamosios medžiagos. Šie komponentai iš tiesų padeda ilgiau išsaugoti odos drėgmės balansą. Tam, kad alkoholio kvapas neerzintų, papildomai į gelį dedama įvairių kvapiklių – pastarieji gali būti tiek natūralūs, tiek sintetiniai. Tam, kad priemonė iš tiesų kvepėtų tik pasirinktu aromatu, gamintojams neretai tenka sumažinti etilo alkoholio kiekį, nes pastarojo kvapas itin sunkiai užmaskuojamas tiesiog kvapikliu. Tokiu būdu sumenksta ir priemonės dezinfekcinės savybės. Kiti gamintojai, norėdami išsaugoti kuo didesnį priemonės veiksmingumą, stipriai didina kvapiklio dalį. Tokiu atveju priemonės aromatas bus vis tiek gana intensyvus, nors ir neerzins stipriu etilo alkoholio kvapu.

Taigi išgirdusi vartotojų komentarus „šis dezinfekcinis gelis visiškai neturi alkoholio aromato ir kvepia labai švelniai ar išvis yra bekvapis“, visuomet skubu analizuoti priemonės pakuotę ir bandau rasti informacijos apie etilo alkoholio kiekį.

Tam, kad galėtume priemonę laikyti valomąja, jos sudėtyje turėtų būti NE MAŽIAU kaip 60 proc. alkoholio. Kuo didesnė šio komponento procentinė dalis priemonės sudėtyje, tuo priemonė veiksmingiau kovoja su bakterijomis, bet, tikėtina, yra mažiau malonaus aromato bei nepasižymi kitais ypatingais pojūčiais ją tepant ant odos. Kad ir kaip būtų, kosmetikos pramonė kiekvienais metais atranda vis efektyvesnių aromatų, galinčių puikiai sąveikauti su intensyvaus kvapo kitais ingredientais, pvz., alkoholiu. Taigi, dezinfekciniai ar valomieji geliai tikrai gali maloniai kvepėti, tačiau būtina įsitikinti, kad jų sudėtyje išlaikoma efektyvi procentinė alkoholio dalis.

SVARBU. Dezinfekcines rankų priemones stenkitės naudoti tik tuomet, kai neturite galimybės nusiplauti rankų muilu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)