Ir kodėl gi jie negalėtų grįžti? Neveltui šiomis dienomis socialinės medijos ošia nuo plintančios žinutės – „Michelle Obamą – į Prezidentus 2020-aisiais“. Hillary Clinton vos netapo prezidente, tai kodėl to negali padaryti iškalbinga, išmintinga, charizmatiška ir be galo gerą skonį turinti M.Obama?! Juolab kad ji nėra tik simpatiškas, brangiais rūbais išpuoštas ir šilkiniais kaspinais perrištas priedas prie vyro – toks įspūdis susidaro vos pažvelgus į iščiustytas pirmąsias ponias, tarp jų ir naująją pirmąją JAV ponia, sterilų klasikinį itališką aprangos stilių propaguojančią Melanią Trump.

D. ir M. Trumpai

Melania, brangioji, atsipalaiduok, nebūk tokia išsigandusi, jau tikrai gali atlaisvinti po kaklu preciziškai suveržtą bantą – Tu jau Baltuosiuose rūmuose! Bet tai vargu ar kada atsitiks, nes laisvu gimstama. Kaip, beje, ir turinčiu harmoningą skonį.

M. ir B. Obamos

Bet grįžkime prie Obamų. Kai pamačiau šią porą per paskutinę kadencijos oficialią užsienio svečių – Italijos premjero Matteo Renzi ir jo žmonos – pasitikimo ceremoniją, dar kartą įsitikinau: tokios prezidentinės poros Amerika dar neturėjo. Gražūs, pasitikintys savimi, nebijantys demonstruoti jausmų, mylintys šalia esančius, svetingi, spinduliuojantys, šilti, tikri ir nesuvaidinti – būdvardžių sąrašą galėčiau tęsti dar per penkiolika eilučių. Ir, be abejo, stilingi. Italijos mados namų „Versace“ linijos „Atelier Versace“ vakariniai ansambliai ne tik paglostė širdį svečiams iš Apeninų, kurie visur ir visada be galo didžiuojasi savo gimtinės pasiekimais mados pramonėje, bet ir dar kartą patvirtino – Obamos yra nepriekaištingą skonį turintys lyderiai.

J. ir J. Kenedžiai

Stiliaus ikonomis dažnai įvardinami 35-asis JAV prezidentas Johnas Fitzgeraldas Kennedy ir jo sutuoktinė Jackie, kurie neabejotinai patenka į visus praėjusio šimtmečio stilingiausiųjų asmenybių, padariusių milžinišką įtaką eilinių žmonių stiliui, sąrašus. Taip, nesiginčiju, dėvėti „Chanel“, „Yves Saint Laurent“ ir „Harris Tweed“ ši pora mokėjo nepriekaištingai. Gerų manierų ir subtilaus skonio aprangoje nestokojo ir 38-asis prezidentas Geraldas Fordas, o ypač jo žmona Betty. Ši pora taip pat dažnai minima tarp stilingiausiųjų.

B. ir G. Fordai

Nepamirškime ir legendinio Holivudo aktoriaus Ronaldo Reagano, kuris tapo 40-uoju JAV vadovu, bei kartu su sutuoktine Nancy nepaliaujamai visam pasauliui, o ypač Sovietų Sąjungai, demonstravo, kad galingiausios pasaulio valstybės lyderiai pavyzdžiu privalo būti viskame – ir diplomatijoje, ir stiliuje. Jis, beje, buvo respublikonas, o tai paneigia galimas prielaidas, kad konservatorių partijos atstovai turėtų rengtis nuobodžiais, jokių nukrypimų nuo standarto neleidžiančiais rūbais. Taip, Reaganai nebuvo stiliaus revoliucionieriai, bet kai jų pavardę įrašome į google paiešką, kaipmat gauname sistemos pasiūlymą – raktinį žodį „style“ („stilius“ – liet.).

R. ir N. Reaganai

Bet sutikime, kad stilius – tai ne tik išorė ir ne tik akį traukiantys apdarai. Tai taip pat ir vidinė ramybė, meilė sau, aplinkiniams ir gyvenimui ir – svarbiausia – harmoningas buvimas. Nes ir klasikinį mėlyną kostiumą, kurį taip mėgsta B. Obama, ar paprastą juodomis gėlėmis išmargintą baltą suknelę, kuria dažnai puošiasi M.Obama, galima dėvėti taip, lyg tai būtų brangiausi haute couture kūriniai. O kai Michele iš tikrųjų pasirenka dėvėti haute couture, ji iškart patenka į visos pasaulio žiniasklaidos dėmesį. Net kai šie apdarai – minimalistinė patriotiškai balta garsios amerikiečių dizainerės Carolinos Herreros suknelė. Būtent dėvėdama pastarąją ji pasirodys ant gruodžio žurnalo „Vogue“ numerio viršelio, pasakodama apie atsisveikinimą su Baltaisiais rūmais. Nors ir kilusi iš paprastos šeimos, Michelle laisvai galėtų būti karaliene, ir tam nereikia kilmės dokumentų ar milžiniškos sąskaitos banke.

Priešingai, kai televizoriaus ekrane pamatau milijardierių D. Trumpą, pradedu abejoti, ar harmoningas yra jo santykis su pasauliu. Gynybiškas, įžeidus, arogantiškas, tikintis esąs patrauklus ir kaip pats sakė, galintis į lovą paguldyti bet kurią moterį. Tuo tarpu viskas ką matau – tai dviem dydžiais per laisvą kostiumą (labai būdingas senajai amerikiečių kartai apdaras), nuolat nuo sėdėjimo susiglamžiusias kelnes, morkos spalvos dirbtinį įdegį, nenusakomos formos ir tekstūros tokios pat morkų spalvos šukuoseną.

M. ir B. Obamos

Šalia jo medžiojančios panteros žvilgsniu (tokiu, kokio buvo išmokyta žiūrėti į potencialias aukas Milano naktiniuose klubuose) į aplinkinius iš aukšto žiūri Melania. Paslėpti disharmonijos su pasauliu ir nepriklausimo tai vietai, kurioje netyčia atsidūrė, nepadeda nei švelnaus kašmyro paltas, nei puikiai jos nuostabiai figūrai tinkantis madingas kostiumėlis, net iki tobulybės išpieštas, emocijų nerodantis veidas. Ir kai į juos abu žiūriu, darosi truputį baisu, kaip jie valdys šalį, nes jais sunku pasitikėti. Tiek daug juose netikrumo, nepasitikėjimo, išmokto elgesio.

Žinau, kad JAV Konstitucija tam pačiam asmeniui leidžia tik dvi prezidentines kadencijas. Tačiau slapta viliuosi, kad Obamų šeima dar sugrįš į Ovalinį kabinetą. Gerai, jeigu nesugrįš į jį, tai tegul bent jau kuo ilgiau nedingta iš viešosios erdvės. Nes žmonės pasiilgsta nuoširdumo, tikrumo ir įgimto aristokratiškumo, kurie ir yra tikrasis, už pinigus nenuprekamas stilius. Nors kai matau Obamas ant raudonojo kilimo, pasidabinusius „Marchesa“, „Armani“, „Jason Wu“, „Vera Wang“ ar legendinio daugelio JAV prezidentų asmeninio siuvėjo Martino Greenfieldo kūriniais, suvokiu: prabanga tik papildo jų vidinį grožį ir – neslėpkime – velniškai jiems tinka!

Skaitykite daugiau ČIA