Drabužių skalbimas – ne aukštoji matematika, tačiau reikalas, vis dėlto, pretenzingas. Tikriausiai savu kailiu esate patyrę nusivylimo jausmą, kai iš skalbimo mašinos ištraukėte susitraukusį vilnonį megztinį arba nublukusią juodą palaidinę.

Kad išvengtumėte neplanuotų akibrokštų, visuomet apžiūrėkite drabužių priežiūros etiketes, kurios yra įsiuvamos vidinėje gaminio pusėje, ant siūlės. Dažnai, dėl nepatogumo ir trynimosi į kūną, etiketės yra nukerpamos – tokiu atveju nereikėtų skubėti etikečių mesti lauk. Išsaugokite jas arba bent jau pasistenkite įsiminti drabužio priežiūros rekomendacijas.

Nepatyrusiai akiai gaminio priežiūros simboliai gali atrodyti tarsi egiptiečių hieroglifai, todėl DELFI Stilius pateikia trumpą ir koncentruotą dažniausiai pasitaikančių simbolių skaitymo pradžiamokslį.

Skalbimas

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų – nešvarus rūbas per nežinojimą keliauja į skalbimo mašiną, nors dėl delikataus audinio ar papildomų detalių (pavyzdžiui, priklijuoti blizgučiai, karoliukai, aplikacijos) turėtų būti valomas sausuoju būdu.

Jei ant etiketės užrašyta „valyti tik sausuoju būdu“ (angl. dry cleaning only), tuomet verčiau nerizikuokite ir drabužį patikėkite profesionalams.

Jei etiketėje nurodomas „sausas valymas“ (angl. dry cleaning), galite laikyti tai gamintojo rekomendacija, tačiau tai nėra vienintelis įmanomas būdas valyti drabužį. Skalbimas rankomis šaltame vandenyje, naudojant švelnias skalbimo priemones, taps alternatyva valyklų paslaugoms.

Taip pat rekomenduojama drabužį skalbti ne aukštesnėje temperatūroje nei nurodyta gaminio etiketėje. Jei nesate įsitikinę, ar drabužis nuo skalbimo neišbluks, atlikite paprastą eksperimentą: ant ausų krapštuko užpilkite skalbimo priemonę, o tuomet patepkite juo vidinę drabužio siūlę. Jei spalva ėmė blukti, pasirinkite kitą skalbiklį arba neškite drabužį į valyklą.


Jei drabužio valymą nusprendėte patikėti profesionalams, įsitikinkite, kad gaminio priežiūros etiketė nenublukusi, aiškiai įskaitoma. Jei etiketę nukirpote, tačiau pamenate gamintojo rekomendacijas, informuokite valyklos darbuotojus apie drabužio priežiūrą. Atsarga dar niekam gėdos nepadarė.


Balinimas

Situacija, kai balta palaidinė papilkėja, o retsykiais net nusidažo nuo kitų rūbų, yra puikiai pažįstama kiekvienam žmogui. Prieš mesdami nusiskalbusius marškinius į šiukšlių dėžę, pabandykite sugrąžinti pirminę išvaizdą juos balindami. Viena iš rekomendacijų – nebalinkite daug elastano turinčių drabužių, nes baliklis pažeis šį tamprų audinį.

Jei bijote pažeisti audinį balikliais, galite pasinaudoti namine priemone: sutrinkite penkias tabletes aspirino ir užpilkite jas karštu vandeniu. Užmerkite drabužį ir palikite nakčiai. Ryte drabužį įdėkite į skalbimo mašiną, o į miltelių skyrių papildomai įdėkite dar penkias sutrintas tabletes.

Aspirino tabletėse esanti salicilo rūgštis drabužį išbalins ne ką prasčiau nei kitos pamėgtos naminės priemonės – citrinos rūgštis arba actas.

Džiovinimas


Drabužių džiovinimas neretai kelia daug klausimų – leisti džiūti natūraliai ar naudotis džiovykle? Pastaroji gerokai palengvina buitį, tačiau džiaustant skalbinius taip pat reikia vadovautis priežiūros rekomendacijos, mat kai kurie audiniai džiovyklės išbandymo gali ir neatlaikyti.

Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad skalbiniams džiūstant kambaryje, svarbu tai, kaip ir kur juos pakabinate. Pavyzdžiui, viskozės audinių negalima džiovinti ant tiesioginių saulės spindulių, nes audinys gali išblukti. Baltiniams džiovinti puikiai tiks medinės pakabos, o štai vilnonius ir šilkinius gaminius geriau džiauti švelniai nuspaudus ir patiesus ant lygaus paviršiaus.

Drabužių priežiūra

Lyginimas

Prieš įkaitindami lygintuvą atkreipkite dėmesį, kokia temperatūra yra tinkama audiniui ir lyginant jo nepažeis. Kai kurių drabužių, vadovaujantis priežiūros taisyklėmis, lyginti apskritai negalima. Jei drabužis yra iš kelių skirtingų audinių, pasirinkite delikačiam audiniui skirtą programą.

Ar žinojote, kad viena iš dažniausių klaidų – per sausų drabužių lyginimas? Tam puikiai pasitarnaus purkštukas, pripildytas vandeniu iš krano (arba distiliuotas vanduo).

Jei jūsų drabužis puoštas nėriniais ar siuvinėjimais, jį lyginti galite tik išverstą į blogąją pusę.

Drabužių priežiūra


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)