Ką daryti su skylėmis?

Dažnu atveju drabužiuose atsiradusias skyles galima sutvarkyti. Pats paprasčiausias ir vizualiai efektyviausias būdas – priklijuoti specialiai ant drabužių klijuojamus lipdukus. Tereiks tik lipduko ir lygintuvo. Dar tvariau (ir nereiks nieko naujo pirkti) – iškirpti iš senų drabužių emblemų ir jas prisiūti. Šie būdai nereikalauja ypatingų įgūdžių. Visgi jeigu mėgstate rankdarbius, galite atrasti ir daugiau būdų, užtaisant skyles drabužiuose, pvz., išsiuvinėti paprastą ar sudėtingesnį ornamentą, prisiūti karoliukų.

Pirkinių maišelis

Užtruksite vos 5 min., panaudodami senus nereikalingus marškinėlius, ir turėsite naują pirkinių maišelį! Nukirpkite abi marškinėlių rankoves, siūlės turėtų būti nukerpamos. Uždėti apverstą lėkštę ties kaklu taip, kad pečių linija dalintų lėkštę pusiau. Su rašikliu apvesti kontūrą ir žirklėmis kirpti palei jį. Marškinėlių viršus paruoštas.

Keliaujame prie apatinės dalies. Nukirpti apatinę marškinėlių dalį kartu su siūle. Įkirpti marškinėlius šonuose maždaug 10 cm. Suimti abi marškinėlių puses – priekį ir nugarą – ir kas centimetrą įkirpti. Tokius įkirpimus padaryti palei visą marškinėlių apačią. Kiekvieną atkirptą juostelę pirštais patempti į apačią. Pradedant nuo vienos pusės surišti tolimiausią viršutinę juostelę su apatine. Tęsti, kol visos juostelė bus surištos. Jei randate didesnių skylučių, dar kartą suriškite juosteles, tik šįkart viršutinę juostelę riškite su kas antra apatine.

Mamos supras

Yra toks vaiko amžiaus periodas, kada vietoj glaustinukių, užsegamų per antuką, patogiau atžalą rengti marškinėliais. Ir tas amžius yra tuomet, kai vaikas išauga iš sauskelnių periodo. Ką daryti su tomis glaustinukėmis, kurios dar būna geros?

Šią idėją pametėjo mano pusseserė, nukirpusi glaustinukių apačias ir apklijavusi klijuojamomis palenkimo juostelėmis. Jos iš abiejų pusių padengtos klijais. Prie audinio prisiklijuoja lygintuvu. Nereikia net siuvimo mašinos! Šias juosteles galima panaudoti ir kitais atvejais, pvz., suknelę paverčiant tunika, ar trumpinant kelnes.

Batų virsmas

Pageltusius, spalvą praradusius sportinius batelius lengva atnaujinti tiesiog įvėrus naujus raištelius arba... medžiaginę dovanų juostelę. Sportinius batelius galima išsiuvinėti, apklijuoti emblemomis, prisiūti karoliukų arba medžiaginių gėlių. Baltus sportinius batelius galite išpiešti flomasteriais, užlašinti vandens. Susiliejusios flomasterių spalvos virs gražiai pereinančiomis ombre spalvomis. Tegul batai būna stiliaus akcentas!

Naujas veidas

Suteikti drabužiui naują veidą išties nesudėtinga, dekoruojant papildomomis detalėmis – prisiuvant emblemas, medžiagines gėlės, karoliukus. Itin lengvai eksperimentuoti galima su vaikiškais drabužiais. Junkite kelis drabužius į vieną. Pvz., nuo pliušinio kombinezono nukirpti ausis, uodegą, ir prisiūti prie vaikiško megztinio nugarinės dalies – bus angeliukas (sparnai vietoj ausų) – ir uodegytę.

Tegul nenešiojami primiršti aksesuarai virsta dekoro elementais, pvz., segę prisiūkite ar priklijuokite prie baltų ar spalviškai tinkančių marškinėlių. Išardykite tai, kas morališkai pasenę ar praradę formą, ir panaudokite detales atnaujindami kitą drabužį. Pvz., nuo plaukų lankelio nuimkite dekoro elementus (gėles, karoliukus, blizgučius ar kt.) ir priklijuokite prie drabužių. Išaugti vaikiški drabužiai gali įgauti kitą paskirtį, pvz., suknelė virsti tunika, o kelnės – bridžais.

Iš vyro spintos

Nukirpti vyriškų marškinių viršutinę dalį palei pečių liniją horizontaliai. Prie krašto prisiūti elastinę juostelę. Ir taip vyriški marškiniai virsta moteriška suknele nuleistais pečiais!

Kai kurių kitų drabužių, pasiskolintų iš vyro spintos, net nereikia taisyti. Pvz., vyrišką švarką paraitojus rankoves, ties juosmeniu perjuosus diržu turėsit oversized tipo suknelę. Vyriškas megztinis, perjuostas diržu (arba netgi nešiojamas be diržo) gali virsti ir moterišku oversized megztiniu.

Iš gamtos

Bohemiški motyvai šiuo metu ant bangos. Kodėl gi nepasigaminus plunksnomis dekoruotų aksesuarų: auskarų, įsegimų į plaukus, raktų pakabukų? Tereikia laukinėje gamtoje – vaikštinėjant miške ar laukuose prisirinkti paukščių pamestų plunksnų, priklijuoti prie reikiamų detalių (galite panaudoti senus apyrankių, auskarų užsegimus, raktų pakabukus). Tvaru, nes nepirksite plunksnų paukščių, kurie buvo auginti neaišku kokiomis sąlygomis (galbūt ankštuose narvuose), neišleisite pinigų ir turėsite naujų papuošalų!

Jurgita Medonė, asmeninio archyvo nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)