Kodėl būtent 30 kartų? Kaip rodo neseniai judėjimo „Fashion Revolution“ entuziastų paskelbta statistika, idėją drabužį atnaujinti arba pakeisti jį nauju prancūzės linkusios pateisinti tik tada, kai tas drabužis yra pakankamai, t. y. ne mažiau kaip 30 kartų, padėvėtas.

Palyginimo dėlei galima užsiminti, kad Jungtinės Karalystės pilietės įsigytus drabužius vidutiniškai apsivelka tik 14 kartų, o viena iš dešimties tvirtina, kad noras atsisveikinti su nauju drabužiu kyla tada, kai į socialinius tinklus patenka trys nuotraukos, kurioms pozuoja juo apsivilkusios. Amerikiečių įpročiai statistiškai netirti, tačiau vargu ar reikia abejoti, kad jie panašūs ir bričių arba net prastesni.

Savo drabužių spintą turėtume eksploatuoti optimaliai, nes taip pavyks palengvinti planetai (beje, ir piniginei) tenkančią naštą. Tad ką daryti, kad mūsų pirkiniai ir stiliaus sprendimai imtų panėšėti į aplinką tausojančių prancūzaičių įpročius? Toliau pateikti du patarimai, padėsiantys išsivaduoti greitosios mados nulemtų tendencijų ir pereiti prie tvaraus naudojimo strategijų.

Pirmiausia, atsižvelkite kainos ir dėvėjimo intensyvumo santykį. Tai ypač pravartu, jei sunku apsispręsti, ar pirkti vieną brangų, tačiau aukštos kokybės daiktą, ar penkis pigius, bet pagal paskutinį mados klyksmą sumodeliuotus drabužėlius. Tarkim, jeigu už 60 eurų įsigytą puspaltį norėsis šveisti lauk tik šešis kartus apsivilkus, vadinasi, už kartą, kai jį dėvėjote, būsite sumokėjusios po 10 eurų. Bet jei nepagailėsite 300 eurų ir įsigysite kokybišką, išties patinkantį ir ilgai iš mados neišeinantį paltą, 30 kartų jį apsivilkti bus nesunku, na, o vienas kartas atsieis tiek pat – 10 eurų. 30 kartų apsivilktas kokybiškas drabužis neatrodo padėvėtas, todėl labai tikėtina, kad nešiosite jį dažniau, o išlaidos už kartą automatiškai mažės.

Antras patarimas štai koks: svarstydamos, ar pirkti naują drabužį (nesvarbu, kokia jo kaina), paklauskite savęs, ar tai tas daiktas, kurį apsivilksite ne mažiau kaip 30 kartų. Tada susikaupusios nuoširdžiai pamąstykite, kokiomis progomis ketinate drabužį dėvėti, kokių ansamblių pavyks su juo sukurti, kaip jis derės prie turimos aprangos ir ar atrodys toks pat mielas po trijų mėnesių arba po metų, vėl priartėjus jo dėvėjimo sezonui.

Jeigu atsakymai netvirti arba neigiami, jei puikiai suvokiate, kad dukart tą drabužį apsivilkusios norėsite kokio nors naujo, turėtų būti aišku, ką daryti – eiti į šalį nuo akimirką užbūrusio, tačiau visai nereikalingo daikto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)