„Organizuoti namai“ įkūrėja Jovita Mikštė pasidalino esminėmis žiniomis apie spintos ir namų tvarką.

Generalinę tvarką rekomenduotina daryti sezonais. Tarkim, rugsėjį, kai vaikai išeina į mokyklą, prieš Kalėdas, prieš Velykas ir prieš vasaros sezoną. Daiktų atsikratymas turi būti reguliarus. Jeigu nusiperkat naujų daiktų, seni turi išeiti iš jūsų namų – tik taip bus išlaikomas daiktų nekaupimas ir išvengiama netvarkos namuose.

Būdai laikyti rankines

Apskritai, reiktų reguliariai ir po truputi tvarkytis, bet jeigu teisingai suorganizuoti namai, daug tvarkytis nereiks, nes bus įvesta ilgalaikė tvarka, kurią ne taip paprasta sugriauti. Namų organizavimas nėra tas pats, kas namu tvarkymas, nes sutvarkyti daiktus – tai gražiai juos susidėti, o juos susiorganizuoti – tai sukurti ilgalaikę vietą ir talpyklą jiems susidėti“, – paaiškino J. Mikštė.

Būdai laikyti rankines

Kaip ir ką laikyti?

Specialistė pabrėžė būtinybę atskirti rūbus ir pagal sezonus.

„Susitvarkyti spintą nėra gana. Ją reiktų teisingai susiorganizuoti. Pirmiausia reiktų ištraukti visus drabužius iš spintos – ir aš tikrai kalbu apie visos spintos turinį.

Tada iš jų atsirinkti kito sezoninius rūbus, kuriuos reiktų sudėti į daiktadėžes, maišus ir krepšius, bei atidėti į spintos viršų, po lova, spintos gilumą ar spintos apačią, sandėliuką ar kitą vietą. Jeigu turite didelę drabužinę, galite palikti joje, bet tuomet suskirstykite kategorijomis ir sezonais“, – patarė ji.

Būdai laikyti rankines

Kiekvienam rūbui J. Mikštė siūlo paskirti vietą ir pateikia jų laikymo būdus. Kai kurių drabužių nereiktų kabinti ant pakabų, o kitų priešingai – lankstyti.

„Kai atrinksit žieminius rūbus, liks peržiūrėti, kas liko spintos viduje. Atsikratykite rūbais, kurie jums per maži ar dideli, atsibodę, nudėvėti, kurių nedėvėjot daugiau nei 18 mėnesių... Atiduokite tam, kam tų rūbų reiktų labiau.

Pažiūrėkite, ko jums trūksta spintos kapsulei bei pagrindinei drabužių eilutei. Įsigykite tai.
Marškinėlius lankstykite. Įsigykite skirtukus, dėžutes bei krepšiukus apatiniams bei kojinėms. Džinsus bei marškinėlius galite kabinti ir lankstyti, megztukus lankstyti, sukneles ir sijonus kabinti, šortus lankstyti ir dėti į lentyną ar dėžutę.

Būdai laikyti rankines

Rankines galite kabinti ant kabliukų, laikyti viršutinėje spintos dalyje, panaudoti dokumentų laikymo stovą, atskirti rankines skirtukais, dėti jas į krepšį bei įsigyti specialų rankinių organizuoklį.

Batų organizavimas: naudokite batų organizuoklį, dėkite jį į spintos viršų, lovą ar sandėliuką, prieš tai išsausinkit ir išvalykite. Tikrai nelaikykite jų balkone ar kitoje drėgnoje vietoje.

Savo socialiniuose tinkluose esu pristačiusi paltų ir striukių lankstymus, prieš juos atidedant į maišus ar dėžes žiemos sezonams.

Geriausia juos dėkite į plastikines dėžes, su specialiu produktu apsaugant nuo kandžių. Plastikinė dėžė neleis įeiti orui, taip apsaugosit savo paltus.

Būdai laikyti rankines

Taip pat sezoninius drabužius rekomenduoju dėti į vakuumo maišus, bet jeigu tarp jūsų rūbų yra delikačių ir labai brangių, kuriuos bijot sugadinti, gražiai sulankstykite ir dėkite tiesiai į plastikinę dėžę su kamuoliukais nuo kandžių. Kamuoliukai nuo kandžių būtini bet kuriuo atveju!“ – įspėjo specialistė.

Kaip atsirinkti?

Moteris pateikė ir konkrečių žingsnių, kuriais vadovaujantis atsikratysite nereikalingų drabužių, sąrašą.

Organizuotų namų įkūrėja J. Mikštė

„Pagrindinis dalykas, į kurį reiktų atsižvelgti atsikratant drabužio, ar jis tau neša laimę, priverčia tave šypsotis, duoda tau pasitikėjimo jausmą. Jeigu į šiuos teiginius atsakot ne – jis turi iškeliauti iš jūsų spintos.

1. Suskirstykite drabužius kategorijomis (sijonai, kelnės, marškinėliai) – taip sužinosite, kiek ko turit.

2. Pasilikite tik tuos rūbus, kurie teikia jums džiaugsmą, kuriuos vilkite ir kurie jums tinka.
3. Būtinai atsikratykite rūbais, kurie yra kategorijoje „gal“. Gal nešiosiu, gal įlįsiu, gal prireiks...

4. Būkit atviri sau: prisiminkite, mes nešiojame 20 procentų savo spintos.
5. Padarykite reviziją bent 4 kartus per metus arba kartą per sezoną.

Tai – pagrindiniai kriterijai, į kuriuos atsižvelgti atsikratant drabužio“, – išvardijo J. Mikštė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją