„Jokia paslaptis, kad mados industrija nuolat žvalgosi į praėjusį amžių ir iš ten semiasi įkvėpimo naujiems kūriniams. Tokios stiprios moterys kaip Audrey Hepburn, Marilyn Monroe ar princesė Diana iki pat dabar išlieka mados ikonomis, kurių pavyzdžiu seka ne viena.

Tačiau jeigu pažvelgtume į avalynės mados istoriją, daugelis svarbiausių ir ryškiausių 20-ojo amžiaus avalynės modelių akcentavo patogumą. Todėl norėdamos pasisemti idėjų įvaizdžiams, atsigręžkime į paprastą patogumą ir klasiką, kuri niekada nenuvilia“, – pranešime spaudai teigia „Deichmann Shoelove“ tinklaraščio autorė V. Šaulytė.

Audrey Hepburn ir „kitten“ kulniuko perversmas

Žymioji aktorė Audrey Hepburn galėtų būti tituluojama pirmąja „kitten“ kulniuko ambasadore, kurios dėka šis apavas išpopuliarėjo ir gatvės madoje. Kalbama, kad „kitten“ bateliai buvo sukurti jaunoms merginoms, kurios turėtų išmokti vaikščioti aukštakulniais. Dėl šios priežasties jiems net prigijo „treniruočių“ batelių pavadinimas. Galiausiai šie bateliai tapo tarsi laisvumo simboliu ir vėliau buvo pamėgti tokių žymių moterų kaip Marilyn Monroe ar princesė Diana.

„A. Hepburn žinojo, ką reiškia būti paprasta, bet tuo pat metu klasiška. Ir tam nereikėjo tuo metu Holivude madingų kailių ar deimantų, atvirkščiai – ji garsėjo savo maža juoda suknele, plačiomis vyriškomis kelnėmis ar žemakulniais bateliais. A. Hepburn pasiūlė moterims eleganciją, kuri iš tikrųjų gali būti paprasta ir patogi“, – teigia V. Šaulytė.

Būtent dėl paprastos elegancijos Audrey Hepburn stilius bei žymieji „kitten“ kulniukai sugrįžo į šiuolaikinę madą. Žvelgiant į supermodelius, pavyzdžiui, Kendall Jenner, šie žavingi atributai karaliauja tiek gatvės aprangoje, tiek ir socialiniuose tinkluose.

„Sijonai ir kelnės aukštu liemeniu, marškiniai, skarelės ir maži kulniukai – viskas sugrįžta į šiandienos stilių. Atkreipkite dėmesį, kad net daugelis raudonojo kilimo svečių renkasi mažus kulniukus. Šiandien parduotuvėse „kitten“ kulniukas kone išstumia klasikinius aukštus kulnus, todėl pasirinkimas ypač didelis. Ieškokite zomšinės medžiagos, pastelinių ar atvirkščiai – labai ryškių spalvų, taip pat įdomesnių kirpimų ir akcentų“, – patarimais dalijasi stilistė.

„Kitten“ aukštakulnius pagyvintų ir kaspinai ar jų imitacijos, nes šie atributai bus vieni ryškiausių šio pavasario avalynės mados akcentų.

Dangų siekiančios „Spice Girls“ platformos

Hiphopo kultūra 90-aisiais padarė didžiulę įtaką mados tendencijoms: laisvi siluetai, neįpareigojančios medžiagos ir sportinės detalės, piniginės ar rankinės „fanny packs“ – visa tai populiaru ir šiandien. Tačiau jeigu 2017 metais galėjome stebėti „tėčio“ stiliaus sportinių batelių populiarumo augimą, kuris pastaruoju metu itin stiprėjo, tai dabar, 2019 metais, mados pasaulį užvaldo platforminių sportinių batelių tendencija. Todėl „Spice Girls“ narės vėl linksniuojamos kaip vienos ryškiausių šių platformų populiarintojų visame pasaulyje.

„Kiekviena devintajame dešimtmetyje gimusi mergaitė turėjo mylimiausią „Spice Girls“ atlikėją, ir viena iš jų buvo žinoma „Sporty Spice“ slapyvardžiu. Ji pasižymėjo netradiciniu sportiniu stiliumi: plačios kelnės su juostelėmis šonuose, sportinė liemenėlė kaip viršutinė aprangos dalis bei, žinoma, ryškūs sportbačiai. Ir nors atrodė, kad su tokia apranga žengti raudonuoju kilimu visai neskoninga, šiandien tokį stilių renkasi net žymiausi modeliai kaip Bela Hadid“, – komentuoja stilistė.

Anot V. Šaulytės, laisvalaikio sportinių batelių aukšta platforma derinimo paslaptis – tai tinkama apatinė rūbų dalis. Sportinė avalynė aukštomis platformomis puikiai tinka su vidutinio ilgio sijonu, suknele arba trijų ketvirčių kelnėmis. Taip tokius batus galima suderinti su mini sijonais arba suknelėmis.

„Mano pasirinkimas – ryškiaspalvės ir dryžuotos platformos, lateksinis sijonas, tinklinės pėdkelnės ir „rock“ stiliaus akiniai. Toks derinys puikiai tiks maištautojoms ir toms, kurios į savo drabužinę nori įtraukti daugiau sportinių elementų. Jeigu nenešiojate sijonų, džinsai ar net plačios kelnės taip pat tiktų šiame derinyje. Renkantis nuosaikesnį variantą, tokios platformos puikiai derėtų su ilgu ir klostuotu sijonu bei „oversized“ megztiniu“, – teigia stilistė.

Brigitte Bardot ir baleto stiliaus perkėlimas į gatves

Nepriklausomai nuo to, ką garsioji prancūzų aktorė Brigitte Bardot dėvėjo, moterys visame pasaulyje žavėjosi jos stiliumi: tiek platūs sijonai, tiek balerinos stiliaus bateliai, tiek rožinės spalvos marškinėliai ar drąsus akių kontūras – kiekviena norėjo būti bent šiek tiek panaši į Brigitte Bardot.

Pati būdama balerina, Brigitte Bardot padarė didžiulę įtaką vienam svarbiausių šiandienos avalynės modelių – lygiapadžiams bateliams, kuriems taip ir prigijo balerinų pavadinimas. Jos dėka balerinos stiliaus bateliai nukeliavo nuo profesionalių šokių studijų iki triukšmingų gatvių visame pasaulyje. Ji pati susisiekė su viena batų kompanija ir paprašė sukurti tokius batelius vienam iš jos vaidmenų.

„Šiuolaikiniai dizaineriai jau seniai bandė sukurti moterišką avalynę, kuri būtų ne tik elegantiška, bet ir patogi. Tačiau tai jau seniai sukurta – taip, aš kalbu apie balerinas. Juk lygiapadžiai bateliai tikrai gali būti elegantiški. Jie puikiai tinka prie klasikinio derinio ir gali atstoti aukštakulnius.

Balerinos tipo bateliai tinka ne tik su suknelėmis, bet ir su klasikinėmis kelnėmis: tiek plačiomis, tiek ir siauromis. Beje, nors apvalios noselės balerinos – tai vis dar stilingos moters būtinybė, tačiau 2018 m. pradėjo populiarėti balerinos bateliai smailia nosele. Ši tendencija tęsis ir šiemet“, – teigia Viktorija Šaulytė.

Stilistė priduria, kad šiais metais šalia klasikinių spalvų, vieni madingiausių balerinų modelių bus su roplio ar gyvatės odos imitacija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt