Mokykimės iš gamtos

Šiais laikais, kai drabužių gamyba yra pažengusi tolimą kelią, vilna nebereiškia vien storą žieminį megztinį. Dabar yra pilna plonų ir lengvų vilnonių audinių, kurie puikiai tinka šiltesniems orams. Šiuo atveju, tobulai tinka merino vilna, kuri yra gaunama iš unikalios merino avių rūšies.

Skirtingai nuo tradicinių avių, kurios paprastai gyvena žemumose, merino avys gyvena dideliuose aukščiuose. Jų vilna yra pritaikyta ekstremaliems orams – žiemą izoliuoja ir šildo, o vasarą vėsina ir kvėpuoja.

Nors jau, galbūt, esate susipažinę su izoliuojančiomis merino vilnos savybėmis, tačiau audinys taip pat turtingas ir kitomis savybėmis, dėl kurių jis tinka ir šiltu metu. Todėl toliau pateikiame kelias priežastis, kodėl merino gali būti nešiojama ir vasarą.

Prisitaiko

Nešiojama šalia kūno merino vilna veikia kaip kūno temperatūros reguliatorius - vėsina, kai karšta, ir atvirkščiai. Tai yra aktyvi medžiaga, kuri reaguoja į kūno pokyčius, prie jų prisitaiko ir palaiko optimalią kūno temperatūrą. Štai kodėl, merino vilnos marškinėliai puikiai tiktų vasarą atostogaujantiems Lietuvos pajūryje. Ryte ir vakare, kai vėsu, galėsite jaukiai mėgautis pasivaikščiojimu paplūdimiu.

Vėsina

Gali kilti klausimas – kaip tai veikia? Atsakymas paprastas. Merino vilna veikia panašiai kaip vėdinimo sistema. Šildamas kūnas prakaituoja. Papildomą drėgmę merino vilna sugeba sugerti ir po truputį išgarinti lauk į orą. Taip vėsindama kūną ir neleisdama perkaisti. Tad drabužiai puikiai tiks mėgstantiems aktyvų vasaros laisvalaikį. Jiems rekomenduojama itin plono storumo merino vilna su šilku, kuri jausis be galo lengva ir švelni.

Kvėpuoja

Ne paslaptis, kad visi žmonės prakaituoja. O karštomis vasaros dienomis tai tampa ypač aktualu. Apie merino vilnos kvėpavimo savybę užsiminėme prieš tai. Išgarindama į lauką drėgmę merino vilna kartu pašina nemalonius prakaito kvapus. Taip palikdama sausumo ir švaros pojūtį. Tad tuos pačius marškinėlius galėsite dėvėti du, ar ne tris, kartus prieš skalbiant. Dėl šios savybės merino vilna puikiai tiks ilgesnėms kelionėms ir norintiems išsaugoti vietos kuprinėje ar lagamine.

Apsaugo nuo UV

Mažai kas žino apie šią išskirtinę merino vilnos savybę. Kai vasarą daugiau laiko praleidžiame tiesioginiuose saulės spinduliuose, apsauga yra būtina. O merino audinys yra natūralus apsauginis barjeras nuo kenksmingų saulės spindulių. Merino vilna apsaugo nuo UV spinduliuotės kur kas geriau, nei tradiciniai vasariški audiniai kaip medvilnė. Daugumos merino drabužių apsauga siekia 30, kai kurių net 50. Todėl galite būti tikri, kad merino vilnos marškinėliai apsaugos jūsų pečius nuo galimų skausmų vakare.

Merino vilna
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)