– Žemos moterys dažnai nori atrodyti aukštesnės, o aukštos – žemesnėmis, tačiau realiai centimetrų ant kojų nei pridėsi, nei atimsi. Užtat drabužių pagalba tikrai galime sukurti vizualią apgaulę. Kokie būtų tavo patarimai aukštaūgėms, ir kokie – žemaūgėms?

– Pirmiausia noriu priminti bendras proporcijų taisykles, kuriomis paremti visi drabužių dėvėjimo triukai, susiję su ūgio koregavimu. Vertikalios ir vientisos linijos kuria vizualiai ilgesnį vaizdą. Priešingu atveju horizontalios ir suskaidytos linijos objektą padaro trumpesniu ir mažesniu.

Pradedant nuo žemaūgių, joms patartina rinktis ilgus drabužių modelius: ilgos kelnės, ilgos suknelės, ilgi sijonai ir net ilgi paltai. Maksi ilgio drabužiai dėl vientisos ir nepertraukiamos spalvos ar rašto efektyviai pailgina visą kūno rėmą. Nepaisant to, mini drabužiai irgi tinka žemesnio ūgio moterims. Suknelės ir sijonai, esantys virš kelių, kojas paverčia ilgesnėmis, nes kuo daugiau atidengiama erdvės aplink kojas, tuo daugiau nukreipiama dėmesio į jas.

Ūgis, drabužiai

Dar labai efektyviai kojas prailgina gaminiai su aukštu liemeniu. Kelnių liemens linija, esanti aukščiau už natūralų juosmenį, sukuria trumpesnio liemens ir ilgesnių kojų iliuzija. Paskutinis patarimas susijęs su gilių V-formos iškirpčių pasirinkimu. Jos vizualiai ištempia kaklo sritį ir leidžia pasijusti grakščiai.

Moterims, turinčioms didesnį ūgį, galioja atvirkštinės taisyklės nei žemaūgėms. Joms rekomenduojama rinktis midi ilgio drabužių modelius. Toks modelis nėra pakankamai trumpas, kaip mini ilgis, kad pademonstruotų kojas, ir taip pat nėra pakankamai ilgas, kaip maksi ilgis, kad būtų sukurta vientisa vertikali linija.

Aukštaūgėms idealiai tinka bridžai arba baikerio tipo šortai, ilgos tunikos. Kelnės ir džinsai turėtų būti normalaus arba žemesnio liemens, baigtis ties kulkšnimis, nes šiose vietose pasibaigiantys drabužiai ryškiausiai padalina kūną į blokus, kurie sutrumpina siluetą. Negilios, apvalios ir prie pat kaklo esančios iškirptės leis taip pat optiškai sumažinti ūgį.

Ūgis, drabužiai

– Be tinkamai pasirinktų drabužių, didelę įtaką galutiniam įvaizdžiui daro pasirinktos spalvos. Monochrominiai (vienspalviai) ir kontrastingi deriniai – ką ir kokiu atveju renkamės?

– Spalvos išties yra vienas stipriausių faktorių lemiančių optinių iliuzijų kūrimą. Monochrominių derinių dėvėjimas – itin efektyvus būdas prailginti siluetą. Įvaizdžiai, kuriuose nuo galvos iki kojų naudojami tos pačios spalvos drabužiai, sukuria vientisos, nenutrūkstamos linijos vaizdą. Tokia iliuzija sukuria įspūdį, kad žmogus yra žymiai aukštesnis nei yra iš tikrųjų. Todėl visuomet rekomenduoju žemaūgėms rintis vienodos spalvos palaidinę, kelnes ir net batus su kojinėmis.

Ūgis, drabužiai

O jei norisi dėvėti ne tik vienspalvius drabužius, bet įnešti daugiau įdomumo į savo garderobą, tuomet rinkitės kuo smulkesnius ornamentus. Žinoma nepamirškite pačio veiksmingiausio rašto – vertikalių linijų.

Ūgis, drabužiai

Aukštaūgėms, siekiančioms atrodyti žemesnėmis, galioja priešinga spalvų derinimo taisyklė: jos turėtų stengtis savo derinyje sukurti kuo daugiau blokų iš kontrastingų spalvų. Efektyviausią rezultatą pasieksite naudojant šviesios ir tamsios spalvos kontrastą, pavyzdžiui juodos ir baltos spalvos junginį. Kiti žinomi spalvų kontrastai yra geltona ir violetinė, oranžinė ir mėlyna, žalia ir geltona. Apranga turinti stambesnius ornamentus leidžia žmogui atrodyti mažesniu. O horizontalios juostos pabrėžia figūros plotį, o ne ilgį.

– Aukštos moterys neretai susiduria su dilema – norisi avėti aukštakulnius, atrodyti grakščiai, bet stabdo įsitikinimas, kad tuomet būsi pats aukščiausias žmogus kambaryje. Aukštakulniai neturėtų būti tabu jokiai moteriai, tad kaip išlaviruoti šioje situacijoje?

– Tokioje situacijoje, kai moteris nori avėti aukštakulnius, bet bijo atrodyti dar aukštesne, siūlyčiau tiesiog rinktis žemesnį kulną. Ir 5 centimetrų aukščio aukštakulniai gali suteikti grakštumo figūrai. Kitas variantas – kuo uždaresni batai. Aukštaūgėms geriausias avalynės aukštis yra iki kulkšnies arba iki kelių.

O jei vis dėlto norisi atviresnių batelių, į pagalbą skuba įvairūs dirželiai, ant kojos sukuriantys horizontalias linijas. Ir žinoma paskutinis akcentas yra bato priekis. Kuo bukesnis priekis, tuo kojos atrodo trumpesnės. Idealiausias variantas būtų aukštakulniai su kvadratine nosimi.

Ūgis, drabužiai

– Žemaūgės, o jei dar ir apvalesnės, neretai susiduria su problema – netinkama avalynė gali dar labiau „prispausti“ prie žemės. Kokiems batams sakome kategorišką ne?

– Žemesnio ūgio moterys vienareikšmiškai turėtų atsisakyti batų su dirželiu. Būtent jie „nukerta“ kojas ir drastiškai pažemina siluetą. Verčiau reikėtų ieškoti atvirų smailianosių. Taip pat puikų efektą sukuria ilgaauliai virš kelių.

Kalbant apie batų spalvas – kūno spalvos bateliai daro stebuklus. Jie sugeba susilieti su jūsų koja ir sukurti efektyvią optinę apgaulę. Taip pat tokios spalvos batelius yra ypač lengva derinti prie beveik visų spalvų.

– Rankinės ir aksesuarai – ar jie gali padėti mums šiame vizualios apgaulės žaidime?

– Aksesuarai tikrai turi galios kuriant įvaizdžio iliuzijas. Kartais jų poveikis yra toks pat stiprus kaip ir drabužių. Šioms papildomoms aprangos detalėms galioja tos pačios proporcijų taisyklės: vertikalios, siauros ir vientisos linijos ilgina siluetą, horizontalios, plačios ir trumpos – žemina bei platina.

Pradedant nuo rankinių, žemesnio ūgio moterims rekomenduočiau rinktis smulkesnio modelio ir su ilgesne grandine ar rankena. O tuo tarpu aukštaūgės gali rinktis platesnes ir masyvesnes rankines.

Svarbu nepamiršti bendrų rankinių pasirinkimo proporcijų – kuo mažesnė rankinė, tuo didesnis atrodo žmogus ir atvirkščiai.

Ūgis, drabužiai

Kalbant apie papuošalus, moterys, siekiančios prailginti savo siluetą, papuošalų dėžutėje turėtų visada laikyti ilgus auskarus ir ilgus kaklo papuošalus. O siekiančios patrumpinti siluetą, gali drąsiai puoštis apyrankėmis ir trumpomis kaklo grandinėmis.

Aktualu paminėti ir diržus, kurie būdami ypač plačios formos ir kontrastingos spalvos nei likęs drabužių derinys, gali žaibiškai padalinti kūną pusiau ir taip automatiškai jį sutrumpinti. Tad žemesnio ūgio moterims, kuriant vienspalvį derinį reikia stengtis priderinti ir tokio paties atspalvio diržą.

– Kokiomis papildomomis paslaptimis gali pasidalinti, norint vizualiai pakoreguoti savo ūgį?

– Noriu pabrėžti, jog aukščiau išvardyti patarimai turi būti gretutiniai derinami su kitais stiliaus patarimais ir taisyklėmis. Juk mus apibrėžia ne tik ūgis, bet visas kūno sudėjimas ir spalvinis tipas. Visuomet kuriant patrauklų derinį atsižvelgiama į bendrą vaizdą ir siekiama išlaikyti proporcijas.

Ūgis, drabužiai

Straipsnyje panaudotos Vida Press nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)