Ko jums reikės

Jei norite atšviežinti mėlynų džinsų spalvą

Įranga / įrankiai:

Ne plastikinių matavimo šaukštų;
1 l talpos stiklainio;
Porcelianinės praustuvės arba skalbimo mašinos.
Medžiagos:
Skalbinių mėlio;
Išblukusių džinsų.

Jei norite nudažyti baltus džinsus

Įranga / įrankiai:

15 l talpos dubens, puodo ar kibiro;
Matavimo indo;
Didelio metalinio šaukšto;
Popierinių rankšluosčių;
Plastikinės stalo klijuotės;
Guminių pirštinių.

Medžiagos:

100 proc. medvilnės baltų džinsų;
Skystų dažų audiniams;
Skudurėlių arba popierinių rankšluosčių;
Druskos;
Indų ploviklio.

Mėlynų džinsų atšviežinimas mėliu

Skalbinių mėlis yra balinimo priemonė, dažnai naudojama pageltusiems baltiems audiniams pašviesinti. Mėlynas pigmentas apgauna akį, todėl audinys atrodo baltesnis. Kadangi skystas skalbinių mėlis yra labai koncentruota koloidinė mėlynų geležies miltelių ir vandens suspensija, ji puikiai tinka mėlyniems džinsams patamsinti ar atšviežinti.

Pripilkite vandens

Pripilkite į praustuvę ar skalbyklę tiek vandens, kad džinsai visiškai jame panirtų. Prieš pilant skalbinių mėlį, jie turi būti visiškai šlapi.

Įpilkite mėlio

Jums teks šiek tiek paeksperimentuoti, kad pasiektumėte norimą džinsų tamsumo lygį. Kiekvieniems džinsams naudokite ne daugiau kaip vieną arbatinį šaukštelį skysto mėlio. Prieš pildami skalbinių mėlį į kriauklę ar skalbyklę, visada atskieskite jį viename litre vandens. Niekada nepilkite šios priemonės tiesiai ant audinio, nes atsiras dėmių.

Įmerkite džinsus

Įmerkite džinsus ir bent dešimt minučių pamirkykite juos mėlio tirpale. Tada galite išskalbti džinsus su skalbimo priemone, bet nenaudokite baliklio, audinių minkštiklio ar kitų priedų. Pavojingų garų nebus, tačiau kiti produktai gali palikti dėmių ar dryžių.

Džinsus išdžiovinkite

Džinsus galite išdžiovinti tiek džiovyklėje, tiek padžiautus ore. Pakartotinių skalbimų metu mėlynas atspalvis po truputį nusiplaus, todėl jei džinsų spalva jums atrodo per tamsi, džinsus tiesiog kelis kartus perskalbkite.

Kaip nudažyti džinsus audinių dažais

Ar norėtumėte nudažyti džinsus savo mėgstama spalva, ar tiesiog atnaujinti ir pasodrinti išblukusių džinsų spalvą, įsigykite komercinių audinių dažų. Galite net sumaišyti dvi spalvas, kad išgautumėte būtent tokią, kokios trokštate. Dažyti skystais audinių dažais yra paprasta – tai daroma tiesiog kibire.

Išsirinkite spalvą

Naudokite bet kokios spalvos skystus audinių dažus arba iš kelių dažų spalvų susimaišykite savąją. Į dažų indą galite įpilti šiek tiek juodų dažų, kad spalva būtų dar sodresnė ir tamsesnė.

Gerai išskalbkite džinsus

Prieš dažymą išskalbkite džinsus geru skalbikliu, kad pašalintumėte bet kokias apnašas ar purvą, kuris gali trukdyti audiniui sugerti dažus.

Uždenkite darbo vietą

Grindis ar stalą uždenkite plastikine stalo klijuote, kad neaptaškytumėte paviršiaus.

Pripilkite į kibirą vandens

Į puodą ar kibirą pripilkite 15 l labai karšto vandens (60 laipsnių pagal Celcijų). Jei iš maišytuvo tekantis vanduo nėra pakankamai karštas, pašildykite jį ant viryklės.

Paruoškite dažų tirpalą

Apsimovę gumines pirštines, gerai suplakite dažų buteliuką ir supilkite dažus į vandenį. Tuomet atmatuokite vieną puodelį druskos, ištirpinkite ją dviejuose puodeliuose labai karšto vandens ir gerai išmaišykite. Supilkite į dažų kibirą. Paprastai skaičiuojama, kad pusė buteliuko dažų nudažo vienerius džinsus. Jei norite išgauti tamsesnę, intensyvesnę spalvą, naudokite visą dažų buteliuką. Į kibirą įpilkite šlakelį indų ploviklio ir gerai išmaišykite.

Išmėginkite dažus

Išbandykite dažų spalvą, kad įsitikintumėte, jog ji jums tinka. Dažus galite išbandyti ant medvilninio skudurėlio ar tiesiog su popieriniu rankšluosčiu. Jei spalva per šviesi, įpilkite daugiau dažų. Jei spalva per tamsi, įpilkite daugiau vandens.

Sudrėkinkite džinsus

Sudrėkinkite džinsus paprastame šiltame vandenyje ir nugręžkite vandens perteklių.

Panardinkite džinsus į dažus

Panardinkite džinsus į dažų kibirą ir nuolat maišykite metaliniu šaukštu apie 20 minučių. Po kurio laiko vėl pamaišykite 10 minučių arba tol, kol džinsai įgaus norimą spalvą (tai gali užtrukti iki vienos valandos). Kuo ilgiau džinsai mirks dažų vonelėje, tuo tamsesnė bus spalva. (Džinsams išdžiūvus, spalva atrodys šviesesnė.) Maišymas padeda užtikrinti, kad dažai pasiskirstys tolygiai.

Ištraukite džinsus

Mūvėdami gumines pirštines, ištraukite džinsus iš dažų tirpalo ir nuspauskite dažų perteklių. Skalaukite džinus po šaltu tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus.

Džinsus išskalbkite

Išskalbkite džinsus skalbimo mašinoje su vienu ar dviem senais rankšluosčiais arba skalbkite juos rankomis šiltame vandenyje su švelnia skalbimo priemone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją