– Ar savo profesinėje aplinkoje susiduri su stereotipais, jog kirpėjo, plaukų stilisto profesija yra nevyriška, koks tavo požiūris į tai? Kiek lyties aspektas svarbus šioje profesijoje?

– Kai 2009-2010 metais pranešiau draugams ir visiems aplinkiniams apie norą būti kirpėju, sulaukiau įvairių nuomonių, kandžių replikų ir net klausimų dėl savo orientacijos. Šiuo metu viskas yra kitaip, vyrai užvaldė šia sritį ir aš tuo labai džiaugiuosi. Lyties aspektas šioje srityje pasidarė visiškai nesvarbus. Dažnas salonas dabar turi bent keletą kirpėjų vyrų.

– Ar vyrai tampa vis reiklesni savo plaukų priežiūrai? Kaip įvertintum, kiek dėmesio dabar skiria vyrai savo plaukams?

– Vyrai skiria tikrai daug laiko savo plaukams ir mus, kirpėjus, tai labai džiugina, nes tai atveria didesnį diapazoną kirpimų stiliams ir spalvoms. Vyrai vis labiau linksta išbandyti kažką naujo, nebijo ilgesnių plaukų ir įdomesnių formų. Šiuo metu, manau, kiekvienas vyras moka naudotis fenu ir plaukų formavimo priemonėmis.

– Kaip skiriasi vyriškų ir moteriškų plaukų priežiūra? Ar ji labai skiriasi ir gal vyrai apskritai per mažai prižiūri savo plaukus, naudoja prastas priemones ir gal net nežino kaip tinkamai prižiūrėti plaukus? Galbūt sulauki vyrų klientų klausimų – o kaipgi turėčiau prižiūrėti savo plaukus?

– Vyriškų ir moteriškų plaukų priežiūra labai panaši. Vyrams reikėtų rinktis šampūnus ir kondicionierius pagal savo galvos odą ir plaukų tipą. Vyrai vis dažniau perka formavimo priemones, matines pastas, gumas ir pan. Apimčiai didinti vyrai naudoja putas, jūros druską, plaukų pudrą.

– O kaip pasirinkti savo galvos odai ir plaukų tipui tinkamą šampūną?

– Prieš renkantis plaukų šampūną, svarbu žinoti, ką daro šampūnas, kaip jį naudoti ir koks jis svarbus jūsų plaukų ir galvos odos tipu. Galite manyti, kad šampūnas yra tik plaukus valanti masė, tačiau ne mažiau svarbu atsižvelgti ir į galvos odą renkantis šampūną. Šampūnas skirtas išvalyti plaukus ir galvos odą nuo nešvarumų, formavimo priemonių likučių, kurių mes tikrai naudojame gausiai.

Geriausia rinktis šampūna pagal savo odos būklę. Jei jūsų galvos oda riebi:

Venkite šampūnų, kurie drėkina, maitina. Tai prideda per daug drėgmės jau ir taip riebiai galvos odai. Ieškokite užrašų, kuriose minimas plaukų apimties didinimas, stiprinimas ar balansavimas. Geriausias pasirinkimas gali būti valantis, šveičiantis šampūnas, jei jūsų galvos oda riebi.

Skirkite daugiau laiko galvos odos plovimui, kad pašalintumėte aliejų perteklių. Po šampūno, nedėkite kondicionieriaus ant galvos odos. Šampūnas skirtas skalpui išvalyti, o kondicionierių dėkite ties plauko viduriu ir plaukų galais.

Jei jūsų galvos oda sausa:

Venkite šampūnų, kurie stiprina ar suteikia apimties. Šie produktai gali pašalinti jūsų galvos odai ir taip labai reikalingą drėgmę. Jei jūsų galvos oda yra tik šiek tiek sausa, niežulys ar pleiskanojimas nėra didelis, ieškokite užrašo – drėkinimas ar tiesinimas. Venkite šampūnų, kuriuose yra sulfatų, jie ypatingai sausina galvos odą ir plaukus.

– Ar susiduri su tokiais klientais, kurių plaukai būna labai prastos būklės ir tenka pravesti trumpą paskaitą apie tinkamą plaukų priežiūrą? Kaip apskritai įvertintum lietuvių dėmesį savo plaukams – ar žmonės pakankamai skiria dėmesio jiems?

– Manyčiau šiuo metu lietuviai skiria ganėtinai daug priežiūros savo plaukams. Klausia, domisi kaip atkelti plaukus nuo šaknų, kaip padaryti juos puresnius arba sugarbanoti. Gera sutikti klientus gatvėje, matyti kaip puikiai susitvarko patys, išpildo kirpimo lūkesčius, nes dabar vyrauja nemažai kirpimų, kurie reikalauja ir nemažai pastangų namie.

– Amžinas klausimas – kaip dažnai reikėtų plauti galvą ir ar galvos plovimas kasdien tikrai geras žingsnis?

– Kai atrandame sau tinkantį šampūną – pašaliname nereikalingą nešvarumų perteklių, palikdami reikiamą riebalų kiekį, kad galvos oda būtų subalansuota, o plaukai sveiki. Jei jūs dažnai plaunate plaukus, šampūnas pašalins iš galvos odos ir plaukų reikalingą aliejų, suteikdamas jiems sausų bei pažeistų plaukų išvaizdą. Štai kodėl svarbu pasirinkti tinkamą plaukų priežiūros ritualą, kuris atitiktų jūsų poreikius.

Plonus plaukus reiktų plauti kas antrą dieną, renkantis neapsunkinantį šampūną be sulfatų arba galima pasirinkti šampūną, didinantį apimtį, kuris padėtų pakelti plaukus nuo šaknų, suteikdamas jiems apimties ir tūrio. Storus plaukus rekomenduočiau plauti kelis kartus per savaitę. Turint storus plaukus, galima ilgiau užmaskuoti riebalų perteklių. Tokius plaukus geriau plauti drėkinamuoju šampūnu, o retsykiais naudoti giliai valantį šampūną.

– Ar vyrauja koks nors stereotipas, jog dažyti plaukus yra nevyriška? Kaip patys vyrai elgiasi – išreiškia norą keisti plaukų spalvą ar yra labiau konservatyvūs dėl savo šukuosenų?

– Vyrų madas diktuoja futbolininkai, jeigu aikštelėje pamatysi vyrą dažytais plaukais, turbūt mėnesio bėgyje ateis koks vyrukas, kuris norės plaukų dažymo. Šiuo metu vyrai į plaukų dažymą žiūri laisvai, po dažymo naudoja pilkinančius šampūnus, plaukų kondicionierius, nebijo keistis, nebijo pokyčių. Vyrai yra vis mažiau konservatyvūs, bando atrasti savo individualų stilių drastiškomis formomis, augindami plaukus arba juos dažydami.

Gedas Dobkevičius

– Kokie šiuo metu yra madingiausi vyriški kirpimai ir plaukų stiliai, kokios yra tendencijos?

– Šiuo metu vyrauja didelė stilių įvairovė, turiu daug klientų, kurie nori įvairiausių kirpimų, bet keletą galima išskirti, kurie kartojasi dažniausiai: „Fade clisk back“, „high fade“, „low fade“, „mullet“. Aišku, visi šie kirpimai yra tiesiog šiek tiek patobulintos klasikinio kirpimo versijos, o klasika visada buvo ir bus gerai.

Vyrai mėgsta, kai šonuose būna rumpi, o viršugalvyje ilgesni plaukai, iš kurių modeliuojamos bangos, garbanos arba tiesiog yra pasirenkamas tvarkingas klasikinis sušukavimas. Džiugu matyti, kad daugėja ilgaplaukių vyrukų, su kuriais galima išbandyti daugiau technikų ir šukavimo technologijų, kaip, pavyzdžiui, garbanojimas arba tiesiog paprastų „bangų“ suformavimas.

– Kaip barza ir ūsai prisideda prie stiliaus kūrimo? Ar tai modernus pasirinkimas ir savaime, jeigu auginsime barzdą ar ūsus kiek papildomai reikės praleisti laiko priežiūrai?

– Ūsai ir barzda yra taip pat labai didelė stiliaus ir vyriško įvaizdžio dalis. Būna atvejų, kai barzdos pagalba vyrai maskuoja padidėjusį pagurklį arba mažesnį smakrą.

Barzda ir ūsai reikalauja tiek pat priežiūros kaip ir plaukai, pastebiu, kad žmonės augindami barzdą kartais pamiršta, kad ją taip pat reikia patikėti prižiūrėti specialistams, drėkinti ir formuoti. Mūsų, lietuvių, barzdos ne visais atvejais būna vešlios ir proporcingos tiek tūrio, tiek spalvos prasme, dėl to reikia kantrybės auginant vešlią, estetiškai atrodančią barzdą.

– Ko reikia norint būti geru kirpėju, plaukų priežiūros specialistu? Ar dažnai reikia atnaujinti savo įgūdžius, mokytis seminaruose ir panašiai?

– Norint būti geru kirpėju, plaukų stilistu reikia nebijoti sau užduoti naujų iššūkių. Konkursai, seminarai, čempionatai, fotosesijos. Man pačiam pavyko laimėti pirmą vietą „Kaunas beauty 2020“ Barber rungtyje: low fade cut. Tokie čempionatai pakelia azartą tobulėti, išeiti iš komforto zonos, stengtis ir ieškoti nauju, įdomių projektų, o mokytis reikia visada! Užmigęs ant laurų, rytoj gali būti pamirštas. Visada turi domėtis naujausiomis tendencijomis, sekti socialinius tinklus ir stebėti, kokie kirpimai ir spalvos vyrauja mados pasaulyje.

– Ar pasitaiko tokių atvejų, kai po apsilankymo klientas lieka nepatenkintas? Kaip tuomet elgiamasi?

– Kad taip nebūtų, stengiamės iš pat pradžių išsiaiškinti, koks yra norimas galutinis rezultatas. Kai turi nemažai praktikos tame, ką darai, žinai ką tavo rankos sugeba, nesunku išpildyti žmogaus norus. Mūsų darbas – kaip psichologo, turi gerai išgirsti žmogų, kokie yra jo poreikiai, kur dirba, kiek laiko kiekvieną rytą galės skirti savo šukuosenai.

– Kaip įvertintum, ar kirpėjo specialybė apskritai yra paklausi?

– Ar kirpėjo specialybė paklausi? Kai aš pradėjau mokytis šios specialybės, ji nebuvo paklausi, tad rizikavau. Man patiko kirpti draugus, nemaniau, kad tai išaugs į mano hobį, į mano darbą ir turbūt visą mano gyvenimą.

Manau, kad šiuo metu kirpėjo specialybė yra labai paklausi, nes atsirado labai daug akademijų, kurios ruošia barberius. Mano keli draugai taip pat susižavėjo šia specialybe ir tapo kirpėjais. Žmogui, kuris mėgsta kūrybą, komunikaciją, meną, stilių ir madą, tai yra puiki specialybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją