Autorė: Angela Lashbrook

Kas gi tie pūkai?

Pūkinės striukės nuo dizainerės Normos Kamali sukurto nešiojamo miegmaišio laikų nuėjo ilgą kelią, bet esmė lieka ta pati: tai – labai šiltas lauko drabužis, pagamintas iš žąsies ar anties pūkų. Šios minkštos ir lengvutės apatinės plunksnos padeda paukščiams išlaikyti šilumą. Palyginus su įprastomis plunksnomis, kokybiški pūkai yra minkštesni ir neturi kietų bei aštrių kotelių, kurie gali išlįsti pro audinį.

Kas yra pūko kokybės indeksas?

Ko išsirinkta striukė turi daugiau – kokybiškų švelnių pūkų ar besibadančių plunksnų – sužinosite iš pūko kokybės indekso (ang. fill power). Kalbant moksliškai, pūko kokybės indeksas priklauso nuo to, kiek vietos cilindre užima supresuoti maždaug 30 g pūkų. Kuo daugiau vietos užima pūkai, tuo jie kokybiškesni.

Palto ar striukės viduje esančią oro erdvę užpildantys purūs pūkai ir sukuria šilumą.

„Taigi, kuo aukštesnis pūko kokybės indeksas, tuo daugiau yra pūkų ir mažiau plunksnų su koteliais“, – sako lauko drabužių prekių ženklo „Patagonia“ komunikacijos vadovas Corey’is Simpsonas. Šis indeksas paprastai svyruoja nuo maždaug 450 iki 900 balų. Tiesa, aukščiausio indekso drabužiai yra brangūs ir dažniausiai daugumai žmonių net nėra būtini, nebent sugalvotumėte kopti į Everestą.

Kas yra užpildo svoris?

Ieškodami tikrai šiltos pūkinės striukės, kuri sulaikytų visą natūraliai susidarančią kūno šilumą ir leistų jaustis patogiai, atsižvelkite į nusižiūrėto drabužio kokybę. Deja, negalima pasikliauti vien tik pūko kokybės indeksu, manant, kad būtent jis lems, ar su išsirinkta striuke nešalsite.

Pūko kokybės indeksas nurodo, kiek vietos užima drabužio izoliacinis sluoksnis, o užpildo svoris, kaip ir galima nuspėti, atskleidžia, kiek šis sluoksnis sveria. Didesnis pūkų svoris, arba, kitaip tariant, sunkesnė pūkinė striukė, reiškia, kad į drabužį sudėta daugiau pūkų. O tai leidžia numanyti, kad gaminys bus šiltesnis.

Štai kodėl galima rasti itin plonų pūkinių striukių, turinčių aukštą pūko kokybės indeksą: tokie apdarai pagaminti iš labai aukštos kokybės pūkų, kurie neužima daug vietos.

Kaip parduotuvėje išsirinkti gerą pūkinę striukę?

Pasirinkite jums tinkamiausią pūko kokybės indeksą ir užpildo svorį. Ne kiekvienas mažmenininkas jums pasakys, koks yra gaminio pūkų kokybės indeksas, o dar mažiau žinos pūkų svorį. Geriausia būtų paprasčiausiai paklausti. Parašykite klientų aptarnavimo atstovams el. laišką arba, jeigu gyvenate netoli gerų žieminių paltų parduotuvės, užsukite į ją ir pasitarkite su parduotuvės darbuotojais.

Jeigu neturite galimybės ar nenorite su niekuo kalbėtis (o galbūt darbuotojai patys neišmano apie pūkus), drabužį galite įvertinti pagal jo apimtį. Stora, pasipūtusi striukė „bus įrodymas, kad buvo įdėta daugiau pūkų“, sufleruoja Deborah Beard, Niujorke įsikūrusio Mados technologijos instituto techninio dizaino docentė.

Pavyzdžiui, turite žieminį paltą, kurio pūkų kokybės indeksas siekia 600 balų, o paties užpildo svoris yra 834 gramai. Nors tas pats prekių ženklas turėjo dar vieną gaminį su 600 balų indeksu, netgu labiau patikusį dėl nedidelio svorio (516 gramų) ir plonumo, jūs supratote, kad toks drabužis nebus toks šiltas kaip pirmasis, nors abiejų paltų pūkų kokybė yra identiška.

Storesnis paltas, kuris atrodo mielai ir vintažiškai, nėra taip lengvai suspaudžiamas, todėl nebūtų pats geriausias pasirinkimas, jeigu išsiruoštumėte į žygį, užsiimtumėte kokia nors fiziškai aktyvia veikla, reikalaujančia daug judrumo (pavyzdžiui, slidinėjimu), arba dažnai keliautumėte ir turėtume tokį drabužį sutalpinti į lagaminą. Tačiau toks paltas kuo puikiausiai pasitarnaus į darbus važinėjantiems miesto žmonėms vėsiomis žiemos dienomis, kai temperatūra svyruoja apie nulį.

Nepamirškite kritulių

Jeigu gyvenate vietovėje, kurioje dažnai lyja ir sninga, geriau būtų išsirinkti vandens nepraleidžiančią striukę ar paltą. Pavyzdžiui, perdirbtas nailonas, padengtas DWR (angl. durable water repellent – vandenį atstumianti patvari medžiaga) sluoksniu, susidoros su nedidelio ir vidutinio gausumo krituliais. Jeigu tenka retkarčiais atsidurti stipriame lietuje ar pūgoje, geriau rinktis tokį lauko drabužį, kuris pasižymi vandeniui atspariomis savybėmis: atitinkama medžiaga paprastai būna padengtas viršutinis striukės ar palto sluoksnis, vidinė pusė arba patys pūkai.

O štai sintetinių pūkų užpildas tiks labiausiai, jeigu gyvenate labai drėgno klimato sąlygomis arba esate itin judrus ir dažnai suprakaituojate po lauko drabužiais.

Kitos savybės, į kurias derėtų atsižvelgti

Kad ir koks svarbus bei technologiškai įdomus būtų pūkinės striukės ar palto izoliacinis sluoksnis, vienas pats jis, deja, nenulems bendros gaminio kokybės.

„Iš tiesų reikia atsižvelgti į bendras savybes, nes drabužio tikrai nereiktų rinktis tik pagal jo pūkų kokybės indeksą“, – pataria C. Simpsonas.

Ar jūsų pūkinė striukė su gobtuvu?

Striukė ar paltas be kapišono gali atrodyti elegantiškiau, bet nešildys jūsų taip, kaip drabužis su gobtuvu. Verta išsirinkti gaminį, turintį gobtuvą su raišteliais ar kitais priedais, leidžiančiais jį pasireguliuoti pagal save, kad pučiant vėjui ar lyjant jis gerai priglustų prie galvos.

O kaip dėl striukės ilgio?

D. Beard pataria rinktis pakankamai ilgą apdarą, kad nešaltų kojos, nebent kartu dėvėsite ir slidininkams skirta kelnes. C. Simpsonas sutinka.

„Jeigu teks sėdėti ant suoliuko ar ilgai vaikštinėti vėjuotu ir šaltu oru, jums norėsis ilgesnės parkos, uždengiančios klubus“, – sako specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją