„Delfi“ tęsia praktinių patarimų ciklą „Kaip išsirinkti?“, tad kiekvieną savaitę dalinsimės stilistų įžvalgomis apie tai, kaip parduotuvėje išsirinkti tinkamą drabužį. Šį kartą kalbame apie būtinąją įvaizdžio detalę – švarką.

Švarkas – vienas reikalingiausių drabužių kiekvienos moters garderobe, tačiau išsirinkti tinkamą ne taip jau paprasta. Pradėkime nuo pagrindų – ar tai turėtų būti vienaeilis ar dvieilis švarkas?

– Moterims švarkų paieškose pasisekė labiau nei vyrams, nes jos turi platesnį modelių pasirinkimą ir jų nevaržo tokios griežtos taisyklės. Sagų eilučių kiekį reikėtų rinktis pagal figūros tipą ir progą. Vieną sagų eilę turintys švarkai atrodo elegantiškiau ir paprasčiau, o dvi – grubiau ir oficialiau. Dvieiliai švarkai platina siluetą, todėl jų turėtų vengti moterys turinčios platų liemenį. O norinčioms atrodyti liekniau vertėtų ieškoti vienaeilio švarko.

Kalbant apie švarko ilgį – koks yra optimaliausias? Kada reikėtų rinktis prailgintą variantą,
kada – vidutinio ilgio, o kada tinka ir trumpintas?

– Standartinis švarko ilgis baigiasi tiek sėdmenų viduriu ir sukuria tolygią proporciją tarp viršutinės ir apatinės kūno dalies. Tačiau svarbu atsižvelgti ir į kūno formas. Švarkas neturėtų baigtis ties plačiausia klubų vieta – tai paprasčiausia ir svarbiausia taisyklė renkantis švarko ilgį. Toliau reikėtų atkreipti dėmesį, prie ko yra derinamas švarkas. Su suknelėmis ir sijonais dažniausiai nešiojamas trumpas švarkas, o prailgintas modelis puikiai atrodo su aukšto liemens kelnėmis ar džinsais.

– Kokio ilgio turėtų būti švarko rankovės?

– Moteriškų švarkų rankovės būna visos rankos ilgio ir ¾ ilgio. Geriausia, jog pilno rankos ilgio rankovė baigtųsi ties riešo sąnariu. Norint atrodyti liekniau visuomet rekomenduoju rankogalius atraitoti. Tuomet atidengiamas riešas – ploniausią mūsų rankos vietą ir kartu sukuriamas stilingas įvaizdis.

Daugelis žmonių retai atkreipia dėmesį į sagas prie rankogalio. Seniau, kuomet švarkus nešiojo tik vyrai, jos buvo skirtos rankovės prasegimui ir patogesniam atraitojimui, kad vyrai dirbdami darbus laisviau judėtų ir mažiau išpurvintų drabužius. Moderniuose modeliuose šios sagos prarado savo funkciją tiek vyriškuose, tiek moteriškuose švarkuose liko kaip dekoracija. Jos taip pats signalizuoja švarko formalumą, kuo daugiau sagų – tuo oficialesnis įvaizdis. Optimaliausias kiekis – trys arba keturios sagos.

– Aktualiau rinktis švarką su petukais, ar be jų?

– Švarko pečiai apibrėžia jo formą. Jie būna dviejų tipų – „struktūrizuoti“ ir „nestruktūrizuoti“. Struktūrizuoto švarko pečiuose po audiniu yra paminkštinimai, kurie sukuria tvirtesnę pečių liniją ir suteikia švarkui griežtą formą. Todėl švarkai su petukais atrodo oficialiau.

Nestruktūruoti švarkai dažniausiai būna patogesni, laisvesnio stiliaus ir primena kardiganus. Moterims turinčioms stambesnę apatinę kūno dalį ir smulkesnę viršutinę ypač tinka švarkai su petukais, nes padidinta pečių linija subalansuoja figūros proporcijas. Tuo tarpu moterims, turinčioms plačius pečius ir nenorinčioms jų išryškinti, rekomenduočiau rinktis švarkus be paminkštinimų.

– Įliemenuotas, tiesaus kirpimo ar „oversized“?

– Tiesaus kirpimo švarkas laikomas universaliausiu modeliu ir tinka visiems figūrų tipams. Plačių klubų savininkėms idealiai tiks įliemenuoti švarkai su petukais, kurie sukuria smėlio laikrodžio figūros iliuziją. Turinčioms stambesnę viršutinę kūno dalį siūlyčiau vengti liemens įsiūvų ir rinktis „oversize“ tipo švarkus.

– Kiek svarbus yra švarko pamušalas?

– Pamušalo neturintys švarkai yra lengvesni, laisvesni ir labiau kvėpuojantys, todėl jie puikiai tinka šiltomis vasaros dienomis. Pamušalą turintys švarkai yra tvirtesni, šiltesni, tarnauja ilgiau ir maloniau gula ant kūno. Aukščiausios klasės švarkų pamušalai būna šilkiniai, nes šis audinys yra natūralus, leidžia odai kvėpuoti ir prigludus prie kūno suteikia prabangos pojūtį. Pigesniuose švarkų variantuose pamušalas būna iš sintetinio pluošto: poliesterio arba acetato. Ryškus ar margas pamušalas gali tapti lengva įvaizdžio detale, ypač atraitojus rankogalius.

– Kalbant apie audinius – kokie yra patvariausi, reikalauja mažiausiai priežiūros ir
gražiausiai gula ant kūno?

– Visi aukštos kokybės švarkai reikalauja atidžios priežiūros ir juos geriausia nešti į drabužių valyklą, kur bus tinkamai pasirūpinta. Žinoma, švarko audinius reikėtų rinktis pagal oro sąlygas ir progą.

Pavyzdžiui, šviesus lininis ar medvilninis švarkas idealiai tinka šiltomis vasaros dienomis, nes šių medžiagų pluoštai užtikrina gerą vėdinimąsi ir neleidžia kūnui sukaisti. O tamsesnės spalvos vilnos švarkas – neatskiriamas nuo šaltojo sezono ir oficialios aplinkos. Mėgstančioms laisvai judėti ir norinčioms daugiau komforto, reikėtų atkreipti ar švarko sudėtyje yra šiek tiek elastano.

– Švarko spalva – kokius atspalvius rekomenduotum, kad švarkas būtų universalus ir lengvai derinamas?

– Žinoma, pirmą vietą savo universalumu užima juodos spalvos švarkas. Ši spalva yra pati populiariausia ir dera beveik prie visko. Tokį švarką galima nešioti tiek laisvalaikiu, tiek į darbą ar šventę. Norinčioms šviesesnio įvaizdžio rekomenduočiau rinktis kitas neutralios paletės spalvas: mėlyna, pilka, ruda, smėlinė. Raštų mylėtojoms puikiausiai tiks dryžuoti ir languoti švarkai.

– Žvelgdama į švarkus dėvinčias moteris, kokias klaidas dažniausiai pastebi? (Per trumpas,
per ilgas, etc.)

– Dažniausiai moterys pasirenka švarkus, kurie neatitinka jų pečių linijos. Tuomet iškart matosi, kad yra pasirinktas netinkamas dydis ir švarkas atrodo per didelis arba per mažas. Švarko peties siūlė turi baigtis ties natūralaus peties kraštu. Kita klaida – švarko ilgis. Per trumpi švarkai išryškina klubus – vieną iš problemiškiausių moterų kūno vietų. Ilgesnis švarkas visuomet paslėps kompleksus ir atrodys stilingiau.

– Kaip manai, gerą švarką galima įsigyti ir greitosios mados parduotuvėse ar verčiau pirkti brangesnį, galbūt net premium klasės?

– Rekomenduočiau investuoti į klasikinį tiesaus kirpimo juodą švarką, kuris yra spintos bazė ir tinkamai prižiūrimas gali tarnauti iki gyvenimo pabaigos. Geriausia, jog tai būtų individualiai pagal jūsų išmatavimus pasiūtas švarkas. Tuomet bus užtikrinta kokybė ir dydis tiks idealiai. Greitosios mados parduotuvėse švarkai būna nekokybiški, nes pagaminti iš prastesnių audinių, kurie lengvai glamžosi.

Straipsnyje panaudotos „Vida Press“ agentūros nuotr.

Daugiau Monikos Legotaitės stiliaus patarimų rasite jos paskyroje:

View this post on Instagram


• Kaip atrasti savo asmeninį stilių? • #1žingsnis - suvokti savo figūros tipą Kas yra figūros tipas? ▫️Bendrą žmogaus formą/figūrą apibūdina jo susiformavusi griaučių struktūra, bei raumenų ir riebalų pasiskirstymas. Yra įvairių klasifikacijų, tačiau egzistuoja 5 pagrindinai tipai: A, V, H, O ir X Kodėl svarbu žinoti savo figūros tipą? ▫️Žinant savo kūno privalumus ir trūkumus, galima pasirinkti rūbus, kurie jums tinka labiausiai, pabrėžia privalumus ir slepia trūkumus. Daugelis žmonių neigiamai reaguoja, kai būna įvardinamas jų figūros tipas. Pirmiausia, dėl terminologijos. Juk niekam nepatinka kai juos prilygina vaisiams ar daiktams. Todėl aš palaikau raidžių arba geometrinių figūrų palyginimus. Kitas neigiamas požiūris į figūros tipus yra dėl manymo, kad vieni tipai yra geresni/gražesni už kitus. Pats laikas atsikratyti šio požiūrio. Figūros tipą reikėtų vertinti adekvačiai kaip ir kitus natūralius kūno ypatumus. Pvz.: akių formą ir spalvą. Juk rudos migdolo formos akys nėra niekuo blogesnės už apvalias mėlynas akis. Visi mes esame skirtingi ir turime pliusų, bei minusų. Skiriasi tik grožio supratimas, ką ir priskirčiau stiliui. Figūros formų koregavimo drabužiais tikslas - vizualiai sukurti X formą. Bet tai nereiškia, kad jūs turite to siekti taip pat. Gal jums patinka būti V formos ir norite dar labiau pabrėžti savo plačių pečių liniją. Todėl svarbu asmeniškai pažinti savo kūną ir nuspręsti, ką norite išryškinti, o ką paslėpti. Šią temą svarbu plėtoti, todėl kiekvieną savaitę aptarsiu skirtingą figūros tipą ir dalinsiuosi patarimais apie ją. Laukite! #stiliauspatarimai #body #bodyshape #kūnotipas #patarimas #styletip #personalstyle #style #asmeninisstilius
A post shared by Stilistė | Monika (@asmeninis.stilius) on Feb 29, 2020 at 8:04am PST

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)