Kaip manote, kuri iš dviejų damų jausis patogiau – ar ta, kuri pasidabinusi satino suknele, ar ta, kuri vilki medvilninį apdarą? Savaime aišku, kad mieliau vilkėti medvilninį drabužį, – sakysite. Taigi atsakymas į šį klausimą priklauso ne nuo suknelės modelio ar ilgio, o nuo to, ar audinys leidžia odai kvėpuoti ar ne.

Vieni audiniai gerai praleidžia orą ir sugeria drėgmę, kiti – šių savybių neturi. Tai priklauso nuo audinio sudėties ir tankumo.

Vilkėdami drabužius, pasiūtus iš pralaidaus orui audinio, leidžiame odai kvėpuoti: prakaitas netrukdomas išgaruoja, todėl odoje esančios poros neužsikemša. Orui pralaidūs audiniai taip pat padeda reguliuoti kūno temperatūrą.

Dr. D. Gupta pataria spintoje turėti iš šių audinių pasiūtų drabužių:

Medvilnė. Medvilnė yra natūralus pluoštas, ir jos rūšių yra labai įvairių. Vis dėlto reiktų įsidėmėti, rašo jis, kad visiškai pralaidūs orui yra tik grynos (100 proc.) medvilnės audiniai.

Norint, kad oda nevaržomai kvėpuotų, reikėtų vengti dėvėti mišrios sudėties drabužius. Seersucker ir madras tipo medvilnė kuo puikiausiai tiks vasaros garderobui. Medvilninius drabužius rekomenduojama dėvėti ir sauso, ir drėgno vasaros klimato sąlygomis.

Linas. Lengvas lininis audinys pasižymi itin dideliu pralaidumu orui. Natūralaus lino pluošto audinys taip pat labai gerai sugeria drėgmę.

Šilkas. Šilkas dažnai priskiriamas žiemos sezono audiniams, tačiau lengvo šilko drabužiai tobulai tiks bet kokiam orui. Šilkas gerai sugeria drėgmę ir greitai išdžiūva, taigi oda po šilkiniais drabužiais gali kuo puikiausiai kvėpuoti.

Maža to, šilkiniai audiniai pasižymi dar ir natūraliomis klimato reguliavimo savybėmis: vasarą jie vėsina, žiemą – šildo. Pažymėtina, kad šilkiniai drabužiai mažiausiai alergizuoja.

Batistas. Batistas – tai vasariška alternatyva džinsiniam audiniui. Tiesa, batistas gali būti ir tvirtesnio, ir lengvesnio audimo, tačiau abu variantai tiks ir kasdienai, ir išeigai.

Audiniai, kurių dr. S. Gupta siūlo vengti:

Nailonas. Nailonas yra visiškai sintetinis audinys, prastai sugeriantis drėgmę ir praktiškai nepralaidus orui. Taigi jis ne tik neleidžia prakaitui išgaruoti nuo odos paviršiaus, bet dar ir įkalina jį pačiame drabužyje. Dėvėti iš nailoninio audinio pasiūtus drabužius ne tik nepatogu, bet ir nesveika.

Poliesteris ir poliesterio mišiniai. Poliesteris, kaip ir nailonas, sunkiai sugeria drėgmę ir skatina prakaitavimą. Toks audinys neleidžia odai kvėpuoti, drėksta ir limpa prie kūno.

Specialistas nepataria rinktis tokių medvilnės ir poliesterio mišinio drabužių, kurių sudėtyje sintetinio pluošto yra bent 40 procentų, nes net ir tokios, atrodytų, pakankamai neblogos sudėties audinys prakaito nesugers.

Viskozė arba viskozinis flokas. Tiek viskozė, tiek viskozinis flokas dažnai lyginami su medvilne. Vis dėlto pralaidumu orui ir drėgmės sugeriamosiomis savybėmis abu jie medvilnei gerokai nusileidžia.

Viskoziniai audiniai nesulaiko prakaito taip, kaip nailonas ar poliesteris, tačiau jei vis dėlto nuspręstumėte vilktis drabužį iš viskozinio floko, nusiteikite kaip reikiant paprakaituoti.

Satinas. Satinas gaminamas iš nailono ir poliesterio siūlų, taigi odai kvėpuoti šis audinys neleis. Pažymėtina, kad satinas – ir tankus, ir ganėtinai sunkus audinys.