Interviu J. Janus klausėme, kaip ji vertina šiandienį didesnio dydžio drabužių pasirinkimą Lietuvoje, kas, anot jos, yra tas „plius dydis“ ir kokiais patarimais turėtų vadovautis apvalesnių formų moterys.

– Kaip manote, ar situacija dėl skurdaus didesnio dydžio drabužių pasirinkimo Lietuvoje per pastaruosius metus pasistūmėjo į priekį?

– Įveskite internete raktinius žodžius „plius dydžio drabužiai, mada, ar rūbas, kurio ieškote“ ir atsiras keli puslapiai parduotuvių. Visokio lygio. Manau, kad pasirinkimas vis dėlto yra daug didesnis, nei buvo prieš 4-5 metus.

– Esu girdėjusi mintį, jog didesnį dydį vilkinčioms moterims aprangą kurti ir patarimus įvaizdžio formavimo klausimais turėtų dalinti išskirtinai tik apvalesnių kūno formų dizainerės, stilistės. Sutinkate?

– Nesutinku. Tas, kas kuria rūbą sudėtingesnės figūros žmogui, pirmiausia, turi būti profesionalas. Galbūt profesionalui, kuris patiria didesnio dydžio rūbo nešiojimo ar prisitaikymo iššūkius, galėtų būti kiek artimiau kurti tokią madą. Bet ir tiek.

– Kurdama savo prekės ženklą, išsiskyrėte laisvesniais, nevaržančiais siluetais, tačiau yra plius dydžio mados kūrėjų, kurios laikosi pozicijos – šalin maišus, aptempkime tuos apvalumus. Kokia jūsų nuomonė šiuo klausimu?

– Kurdama savo prekės ženklą, į kolekciją įtraukdavau labai įvairių siluetų rūbus. Jie išsiskyrė inovatyviais audiniais, dekonstruotais kirpimais, netikėtais audinių deriniais ir dideliu dydžių pasirinkimu. Tai buvo mano misija: kurti nediskriminuojant jokio dydžio ir amžiaus, kurti amžiną stilių. Toks pat siekis išlieka ir dabar. Manęs nedomina kitų pozicijos, nes mano kolekcijos apėmė ir viena, ir kita, išskyrus pernelyg vulgarų žmogaus figūros aptempimą drabužiu.

– Neabejoju, ilgi metai drabužių dizaino srityje leido stebėti, kaip keitėsi plius dydžio moterų mada Lietuvoje. Kokius esminius pokyčius įžvelgiate?

– Lietuvoje nėra plius dydžio mados. Ji buvo integruota į mano prekės ženklo koncepciją, bet atskirai plius dydžio mados dizainerių ar prekės ženklų, kuriuos galima stebėti kaip reiškinį ar istoriją, aš nežinau, todėl ir pokyčių čia neįžvelgiu.

– Kokia jūsų nuomone yra didžiausia praktinė plius dydžio moterų aprangos klaida ir kaip ją ištaisyti?

– Apsirengti per mažais rūbais yra didžiausia praktinė bet kokio dydžio moterų aprangos klaida.

Netinkamos aprangos pavyzdys, Shutterstock nuotr.

– Iš jūsų asmeninės praktikos kuriant – kokie drabužiai yra tinkami apvalesnių formų moterims?

– Vienspalvio, skirtingų faktūrų, krentančio ir standaus audinio derinys. Rūbas turi būti sukirptas taip, kad atsirastų liemuo, bet neprisispaustų prie jo. Galimi nestambūs raštai arba tikrai stambūs spalvų blokai, vertikalūs ir jokiu būdu ne horizontalūs. Ilgiai patys įvairiausi, tai daugiau priklauso nuo moters ūgio, kojų ilgio, stiliaus. O šiaip, jeigu gerai sukirpti ir pritaikyti figūrai, visi drabužiai yra tinkami.

– Kalbant apie koloristiką, vyrauja nuomonė, kad tamsios spalvos ir vienspalviai drabužiai lieknina. Pritartumėte, ar, vis dėlto, manote, kad išlaviruoti galima ir su ryškiomis spalvomis?

– Lieknina, jei moteris nori, kad ją lieknintų. Jeigu ji patenkinta savo figūra ir nenori lieknesnio silueto drabužių pagalba, tada tinka visos ryškios ar šviesios spalvos. Tai vėl daugiau priklauso nuo gymio, plaukų spalvos, ūgio ir charakterio.

– Vis dažniau kalbant apie plius dydį, neretai iškreipiama pati sąvoka. Kai kurių žmonių nuomone, pliusas – tai 42, 44, 46 dydžiai, esu girdėjusi kalbų, kad ir M dydžio merginos ima dvejoti, ar jos standartinio, ar plius dydžio. Kaip vertinate?

– 2017 metais garsus apvalių kūno linijų modelis Ashley Graham pasiūlė terminą curvy. Lietuviškai gal galima versti kaip išraiškingų formų.

Visas diskriminacijas vertinu labai neigiamai. Išskyrus sunaudoto audinio kiekį, tarp to paties 34 ir 44 dydžio drabužio, nematau jokio skirtumo. Kai tuo tarpu juos gali dėvėti dvi unikalios asmenybės. Ir kiekviena bus nuostabi, nes jos tapatybė vienintelė tokia visame pasaulyje.

Plius dydžio kategoriją sugalvojo mados prekeiviai. Tam, kad atsiskirtų mados prekės ženklai, kurie gamina išskirtinai mažus dydžius ir ženklai, kurie gamina didesnius dydžius. Pavadinimas negražus ir niekam tikęs. Plius kas? Plius kodėl? Aš suprantu – mažesnis dydis, didesnis dydis, bet plius dydis? Absurdas.

Julija Janus
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)