Šiais laikais mados kryptys, stiliai – bendri, ypač jei kalbame apie kasdieną. Pavyzdžiui, esminiai kasdieniško stiliaus („casual“) požymiai būdingi ir prancūzėms, ir danėms, ir švedėms. Apskritai stiliui stiprų poveikį daro klimato sąlygos, gyvenimo būdas.

1. Darbe

Du aprangos biurui elementai – kelnės ir švarkelis. Prancūzės renkasi siauresnius variantus. Po švarkeliu jos mėgsta pasivilkti šilkinę ar kokią moterišką palaidinę – galbūt su nėriniais, raukiniais. „Komfortiškas prabangumas“ – taip prancūzės apibūdina savo rengimosi manierą. Atkreipkite dėmesį į apavą – tai praktiškai visada elegantiški modeliai – bateliai, lygiapadžiai bateliai, suvarstomi batai. Sportiniai bateliai leistini tik penktadieninei laisvai aprangai, jei, žinoma, įmonėje leidžiama laisvesnio stiliaus penktadieninė apranga.

Paryžiečių gatvės stilius

Skandinavijos šalyse reikalavimai aprangai įmonėse demokratiškesni. Todėl po moterišku trumpu švarku ar po švarkeliu moterys vilki sportines palaidines (klasikinę baltą, pilką, juodą ar su vienos spalvos užrašu). Sportiniai bateliai ir džinsiniai kombinezonai leistini ne tik penktadieniais. Svarbiausia – patogumas. Šie elementai suteikia kasdieniam stiliui sportiškumo.

2. Miestietiškas stilius

Laisvalaikio pasivaikščiojimams, susitikimams su draugais ir ėjimui į parduotuves skandinavės apsirengs kokį nors neformalų drabužį – didokas tamsaus džinso kombinezonas su kelnėmis, ilgas džinsinis sijonas su sportine palaidine ar apsmukusiu megztiniu. Ir vėl sportiniai bateliai. Laisvo stiliaus apranga išsiskiria originaliomis medžiagomis, grafiškumu ar asimetrinėmis detalėmis. Pirmoje vietoje – forma. Dauguma skandinavių – aukštesnės už prancūzes, dažniau sportuoja. Jų figūros panašesnės į vyriškas figūras, todėl jų stilius androginiškesnis.

Prancūzės smulkesnės. Jos mėgsta pabrėžti savo privalumus – pavyzdžiui, renkasi apgludusius drabužius. Prancūzijoje iki šiol madingos apgludusios kelnės ir džinsai. Prie džinsų prancūzės apsiaus miesto baltus sportinius batelius, 8-iais atvejais iš 10-ies pasirinks moteriško stiliaus palaidines. Prancūzėms patinka moteriški drabužiai, akcentai, tiesa, su saiku. Tai gali būti liemenį pabrėžianti palaidinė, atlasinis dirželis, tinklinės pėdkelnės, gipiūro įsiuvai palaidinėje.

Prancūzių gatvės stilius:

3. Romantiškas vakaras

Prancūzės rinksis kontrastą. Pvz., romantinę suknelę įžemins su grubiu aksesuaru. Platus diržas, grubūs, vyriško stiliaus batai, lakoniškos apyrankės. Būtinai pasidažys lūpas raudonai. Plaukai atrodys taip, tarsi ji tik pasišukavo ir išėjo, jokių lėliškų garbanų, kruopščiai sudėliotų sruogų. Prancūzės nemėgsta persistengti – būti pernelyg puošnios, pernelyg moteriškos, atrodyti pernelyg taip, lyg būtų nužengusios nuo viršelio. Čia ir yra jų nerūpestingos prabangos paslaptis.

Paryžiečių stilius

Skandinavės mėgsta savimi rūpintis. Plaukai joms patinka vidutinio ilgio. Tiesa, įmantrių šukuosenų, lyg valandą išsėdėjus kirpykloje, jos irgi nemėgsta. Greičiau susisuks kuodelį ar susipins kasą. Skandinavės nėra nusiteikusios prieš priauginamas blakstienas, ilgalaikį antakių dažymą, dirbtinį įdegį, juk saulė jų kraštuose – retenybė.

4. Mėgstamos spalvos

Skandinavės mažiau kontrastingos, jos nenešioja kontrastingų spalvų drabužių. Joms patinka monochrominiai deriniai. Skandinavijoje pirmenybė teikiama neutralioms spalvoms: šviesiai pilkai, juodai, baltai, džinso spalvai. Norėdamos pabrėžti akių spalvą, moterys rinksis žydrą ar žalią drabužį. Kartais ant drabužių galima pamatyti šiek tiek neoninių spalvų – tai gali būti juostelė, užrašas. Beje, šito niekada nepamatysite Prancūzijoje.

Skandinaviškas gatvės stilius

Prancūzės mėgsta pabrėžti ryškų prigimtinį koloritą, renkasi ryškių spalvų audinius, kontrastingus aksesuarus. Balta, smėlinė, ruda, terakotos ir maskuojamoji spalva – štai šio rudens prancūzių spalvos. Viena spalva – pagrindinė. Ir viena aksesuarų spalva, pavyzdžiui, raudona, vyšninė ir garstyčių. Kaip matote, spalvos gamtinės, klasikinės. Prancūzėms patinka juoda spalva. Tiesa, visiškai juodai rengiasi išskirtinėmis progomis. Beje, čia pastebimas jų konservatoriškumas – siaura, neilga juoda suknelė yra kelių kartų moterų garderobe – nuo senelių iki anūkių.

5. Požiūris į mados tendencijas

Prancūzės labiau konservatorės, mažiau pasiduoda mados tendencijoms. Kad ir kiek kartosi, kad sandalai ir kojinaitės madinga, prancūzės niekada šitaip neapsiaus. Net batus Prancūzijoje aunasi nuoga pėda. O Skandinavijoje kojinės – aksesuaras. Priešingai nei kaubojiški batai – su jais Skandinavijos šalyse pamatysi tik turistus. Išimtis – Kopenhaga.

Iš esmės skandinavai jautrūs naujoms mados tendencijoms, jie vikriai perima jas ir įkomponuoja į savo kasdienius įvaizdžius. Todėl visada atrodo šiuolaikiškai, supermadingai. Tas pats pasakytina apie papuošalus. Prancūzės su malonumu nešios močiutės karolius ar blusturgyje nusipirktą segę. Skandinavėms papuošalai – madingas štrichas, suteikiantys aprangai naujumo, kitoniškumo. Todėl joms patinka neįprasti futuristiniai ir avangardiniai auskarai, apyrankės.

Skandinaviškas gatvės stilius:

Kokį stilių pasirinksite? Be abejo, atsakymas priklauso nuo jūsų skonio, nuo to, kas patinka, nuo gyvenimo būdo ir aplinkos. Stilistiškai skandinaviškas stilius tinka lieknoms, aukštoms merginoms, nekontrastingos išvaizdos. O jei jūsų išvaizda kontrastinga, figūra smulki, berniukiška, galbūt mielesni bus prancūzių stilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)