Įvaizdžio konsultantai teigia, kad renkantis viršutinį, lauko drabužį, tokį kaip striukė ar paltas, turime ypač apgalvoti savo pasirinkimą. Kodėl? Tai labai gerai matomas apdaras, kuris, galima sakyti, atskleidžia visą jūsų įvaizdį. Antra – tai pirkinys ilgesniam dėvėjimui ir kasdienai. Todėl būtina įvertinti, kokia ta jūsų kasdienybė – aktyvi, sportiška, su daug laiko gryname ore, o gal, priešingai, bene visą laiką praleidžiate automobilyje arba biure ir jums reikalingas visai kito tipo drabužis?

Šie metai, kalbant apie stiliaus tendencijas, gana „lankstūs“. Šį rudenį–žiemą galima išbandyti daugybę naujų derinių: nuo neutralių spalvų, kurias dievina „saugaus“ įvaizdžio mėgėjai, iki begalės ryškių, nestandartinių audinių derinimo, ilgių, kirpimų ir dekorų įvairovės.

Pirmas žingsnis: įvertinkite savo figūrą

Jei ieškote viršutinio lauko drabužio šiai žiemai, reikėtų ne tik apžvelgti, ką stilingo moterys šiais metais renkasi (tą lengvai gali padaryti „Instagram“ ar „Pinterest“ socialinėse platformose), tačiau pro akis nepraleisti ir kelių, laikui nepavaldžių, niuansų.

Koks jūsų figūros tipas? Taip, kartais visi paltai, striukės atrodo vienodi, tačiau ilgis, kirpimas, užsegimai ir medžiaga gali labai pakeisti jūsų figūrą. Arba ją pabrėžti, išryškinti jos privalumus ir jums leisti jaustis patogiai. Arba atskleisti visas blogybes ir situaciją net ir pabloginti – „pridėti“ kelis papildomus kilogramus, „sustumti“ ir atimti pasitikėjimą savimi.

Obuolio formos figūra. Šios figūros tipo moterims paltas gali padėti „paslėpti“ atsikišusį pilvuką arba, atvirkščiai, jį tik dar labiau išryškinti. Reikėtų vengti labai dekoratyvių ir raštuotų audinių. Kita vertus, vertikalios linijos – puikus pasirinkimas, padėsiantis „pailginti“ figūrą.

Visos prekės ir PC „MADA“: suknelė (eko oda), „Ella“, 79,95 Eur, striukė „Sidonas“, 24,99 Eur, šalikas „Belonta aksesuarai“, 39 Eur, beretė „Belonta aksesuarai“, 75 Eur, laikrodis „Laiko zona“, 98 Eur, kaklo papuošalas „Fashion zone“, 17 Eur, auskarai, „Fashion zone“, 7 Enur, rankinė „Sidonas“, 30,99 Eur, batai „Batų kalnas“, 54,99 Eur (raudoni), 69,99 Eur (balti), skėtis „Valdini“, 35 Eur

Smėlio laikrodžio formos figūra. Turite gražų liemenį? Jį ir pabrėžkite! Tai paprasta padaryti su elegantiškais, įliemenuotais paltais. Kita taisyklė, kurios nevalia pažeisti – proporcijos tarp dviejų kūno dalių išlaikymas. Jums tinka tiesaus kirpimo paltai, kurie ir išlaiko tą balansą. Venkite labai „įrėminančių“, itin prigludusių apdarų.

Visos prekės ir PC „MADA“: suknelė, „Bliss by Violeta“, 119 Eur, paltas, „ENLI·5“, 68 Eur, batai, „Vilniaus avalynė“, 24,99 Eur, skrybėlė, „Belonta aksesuarai“, 75 Eur, akinių rėmeliai „Jay Kudo“, „Optisima“, 145 Eur, segė, „Cindi“, 10,90 Eur, rankinė, „Daniele Donati“, 45,99 Eur, laikrodis „BOCCIA TITANIUM“, „Laiko zona“, 149 Eur, auskarai „Cindi“, 9,90 Eur

Kriaušės formos figūra. Jūsų misija išlaikyti balansą tarp viršutinės ir apatinės kūno dalių, todėl mažiau akcentų apačioje (sutraukimų, dekoro detalių), o daugiau dėmesio viršutinei daliai – įmantrus susegimas, apykaklė, pūsti ar su įdėtais „petukais“ pečiai, „V“ formos iškirptė. Jums tinka liemens pabrėžimas, pavyzdžiui, diržu, su palto platėjimu į apačią.

Visos prekės ir PC „MADA“: suknelė „Sidonas, 24,99 Eur, paltas „Yzzy Boutique“, 86 Eur, kepurė „Belonta aksesuarai“, 79 Eur, auskarai, „Cindi papuošalai“, 9,90 Eur, rankinė, „Batų taškas“, 69,90 Eur, bateliai, „Šai avalynė“, 75 Eur, laikrodis „BOCCIA TITANIUM“, „Laiko zona“,149 Eur, skarelė, „Belonta aksesuarai“, 26 Eur, kaklo papuošalas „Fashion zone“, 11 Eur

Vyriško tipo (arba apversto trikampio) formos figūra. Jūsų tikslas dėmesį nukreipti nuo pečių ir pabrėžti apatinę kūno dalį. Galite rinktis trumpesnio tipo striukę ar paltą, kad atskleistumėte kojų grožį. Visgi, jei baimina tikimybė sušalti – atkreipkite dėmesį, kad drabužio apatinė dalis būtų dekoratyvi, su didelėmis kišenėmis, platėjančios formos. Venkite pečių zonos pabrėžimo. Jums tikrai netiks pūsti, pastorinti pečiai, itin dekoratyvus, masyvus užsegimas viršuje.

Visos prekės ir PC „MADA“: suknelė „Sidonas“, 28,99 Eur, kailinukai „Nikole Boutique“, 179 Eur, skrybėlė „Belonta aksesuarai“, 145 Eur, šalikas „Golden Fish“, 16,90 Eur, pirštinės „Belonta aksesuarai“, 23 Eur, laikrodis „Laiko zona“, 98 Eur, rankinė „Valdini“, 45 Eur, rankinė didelė „Valdini“, 95 Eur, batai, „Batų kalnas“, 29,99 Eur, akinių rėmeliai „Vogue“, „Optisima“, 114 Eur

Vaikiško (itin liekno) sudėjimo figūra. Jei esate nedidelio ūgio ir smulkaus sudėjimo, jums reikėtų vengti vieno – itin masyvių, ilgų paltų. Jums tinka beveik visi kirpimai ir visai galite nesibaiminti įvairių detalių, akcentų, pavyzdžiui, militaristinio tipo dviejų eilių sagų per visą palto ilgį. Elegancijos ir tvirtumo jums suteiks ir aukštakulniai bei įvairios skrybėlės. Jos optiškai jums net pridės vieną kitą centimetrą ūgio.

Visos prekės ir PC „MADA“: paltas, „Mados rojus“, 156 Eur, sijonas „Magabella“, 50 Eur, palaidinė „Bliss by Violeta“, 75 Eur, batai, „Šai avalynė“, 119 Eur, skrybėlė, „Belonta aksesuarai“, 69 Eur, kaklaskarė, „Belonta aksesuarai“, 10 Eur, diržas „Valdini“, 15 Eur, rankinė, „Valdini“, 99 Eur, laikrodis „Royce“, „Laiko zona, 169 Eur

Kampuota (arba stačiakampė) figūra. Jūsų figūros tipo moteriai svarbu savo apranga įvaizdžiui suteikti švelnumo, apvalumo. Tai įmanoma, jei mėgstate švelnias, pastelines spalvas ar minkštus audinius. Kitas būdas – apvalia palto iškirpte ar plačiais atvartais suteikti to moteriškumo.

Visos prekės ir PC „MADA“: paltas „Ella“, 269 Eur, skrybėlė, „Belonta aksesuarai“, 139 Eur, rankinė, „Batų taškas“, 49,99 Eur, batai „Šai avalynė“, 110 Eur, suknelė, „Nikole boutique“, 69 Eur, kaklo papuošalas, „Fashion zone“, 9 Eur, saulės akiniai, „Optisima“, 89 Eur

Antras žingsnis: prieš perkant – namų darbai

Jei seniau pasivaikščiojimas po parduotuves buvo visiškai įprastas laisvalaikis, šiandien, kai buvimą viešose vietose ribojame, labai svarbu planuotis pirkinius. Jei su maisto produktais viskas labai paprasta, tereikia susidėlioti sąrašą ir galima keliauti apsipirkti, su aprangos, avalynės ir aksesuarų pirkiniais sudėtingiau, tad reikės atlikti namų darbus.

Kokio tipo palto man reikia? Turite įvertinti, kur dėvėsite konkretų paltą – daugiau laisvalaikiui ar darbui, studijoms ir kitoje, oficialioje, aplinkoje. Kitas painus dalykas – skirtumas tarp paltų ir striukių⁠. Paprastai šiuos du apdarus vilkime pakaitomis. Visgi, galima skirstyti ir kitaip, jei turėsime omenyje būtent ilgį: paltas – maždaug iki kelių ir žemiau kelių, striukė – iki klubų. Rinkdamiesi įvertinkite, kokį periodą norėsite drabužį dėvėti (visą šaltąjį sezoną, o gal tik rudenį, kai lauko temperatūra pliusinė). Taip pat apgalvokite savo kasdienius įpročius: ar daug laiko praleidžiate gryname ore, ar vairuojate automobilį, visada kartu turite rankinę, o gal neretai prireikia kišenių ir t.t.

Striukė, „Mados rojus“, PC „MADA“, 88 Eur
Paltas, „Vilko kailiniai“, PC „MADA“, 310 Eur

Dydis. Paltas – vienas tokių pirkinių, kurį išties verta pasimatuoti. Į parduotuvę keliaukite jau atsirinkę kelis modelius, tačiau, matuodamiesi, būtinai išbandykite skirtingus dydžius to paties modelio. Net jei jūsų įprastas dydis „S“, gali būti, kad palto norėsis laisvesnio, nevaržančio judesius, todėl rinksitės „M“. Kita vertus, gal paltas „oversize“ modelio, tad nuspręsite, kad jums labiau tinka šiek tiek mažesnis dydis.

Spalva. Šiais metais parduotuvių lentynose galite išvysti pačių įvairiausių spalvų, ornamentų ir raštų paltų. Taigi, jūsų pasirinkimas labiau priklauso nuo to: norite „saugaus“ ar įsimintino varianto? Užuot pasirinkę tradicinius atspalvius (juoda, ruda, balta, pilka), galite išbandyti kažką išties ryškaus arba pastelinio. Raskite atspalvį, kuris geriausiai tinka prie jūsų odos ar plaukų spalvos. Taip pat galite pagalvoti apie kitus savo aprangos akcentus ir kaip jie atrodys su konkrečiu paltu.

Paltas, „Vilko kailiniai“, PC „MADA“, 345 Eur
Paltas, „Edvard Art.“, PC „MADA“, 419 Eur

Sudėtis. Jei paltą rinksitės visam žaltajam sezonui, būtinai paskaitykite, iš kokios jis medžiagos. Šilčiausi yra tie paltai, kurie yra natūralaus pluošto (vilnos arba kašmyro), tačiau jie labiau linkę veltis, todėl teks išties atidžiai prižiūrėti. Patogiausi dėvėti, praktiškiausi – maišyto pluošto, kurių sudėtyje yra keli procentai sintetikos. Jų privalumas – nesilamdymas. Jei vairuojate ar su paltu dažnai tenka kažkur prisėsti – tai svarbus privalumas. Tokių paltų minusas: jei jie iš nekokybiškos medžiagos, gali prie savęs traukti įvairius pūkus.

Paltas, „Yzzy Boutique“, PC „MADA“, 146 Eur

Kaina. Jei paltą rinksitės iš anksto, prieš vykstant į prekybos centrą galėsite atlikti kainų palyginimus. Išbandykite programėles, kurios leidžia patiems pasidėlioti įvaizdžio koliažus. Atsirinkite drabužius, avalynę, aksesuarus ir padėliokite kartu su paltu ar stiuke, kurį nusižiūrėjote. Kaip atrodo jūsų deriniai? Ar esate jais patenkinta? Tokio tipo programėlės-žaidimai, pavyzdžiui, #netikėti_atradimai, leis iš šalies pažvelgti, įvertinti ir apgalvoti savo pirkinį.

Išbandykite ir susikurkite savo stiliaus arba dovanų derinį:

Paltas, „Sidonas“, PC „MADA“, 59 Eur
Paltas, „Mados rojus“, PC „MADA“, 226 Eur

2020/2021 m. rudens ir žiemos paltų bei striukių tendencijos

Odinis paltas. Rudas odinis paltas – rudenį ne tik praktiška, bet ir labai stilinga. Turint omenyje, kad kasmet šiltas rudens periodas tik ilgėja, toks drabužis jūsų spintoje bus gana universalus. Dirbtinės odos viršutiniai drabužiai yra klasika, kuri vis grįžta ir grįžta. Ilgą laiką tai buvo trumpa striukė, o šį sezoną pataikysite tiesiai į dešimtuką, pasirinkę žemiau kelių, surišamą, netikros odos paltą. Jis labai tiks su prigludusiomis kelnėmis.

„Kupranugario“ spalvos paltas. Jei renkatės pagal spalvą – tai ši yra sezono topas ir tinka tiek mėgstantiems ryškesnį, tiek nuosaikesnį stilių. Įvairių modelių paltai gali būti tiek labai elegantiškas aprangos akcentas, tiek derinamas prie sportinės avalynės. Natūralūs tonai jau kuris laikas karaliauja, o šis „kupranugario“ atspalvis gali būti ir kiek šviesesnis (smėlinis) ar tamsesnis (rudas) – vis tiek atrodysite puikiai.

Paltas, „Agmanta“, PC „Mada“, 175 Eur

Tvidas. Šis raštas yra neatsiejamas nuo „Chanel“ mados namų – tai jų klasika, kuri šiandien yra prigijusi ir populiariojoje madoje. Paprastai tai elastingos vilnos paltai, kurie pasižymi net tik geromis šiluminėmis savybėmis, tačiau ir puikiai atrodo. Šis ornamentas suteikia jaukumo, elegancijos įvaizdį.

Paltas, „Sidonas“, PC „MADA“, 89 Eur

Pastelinė žydra. Klystate, jei manote, kad pastelinės spalvos tinka pavasariui ir vasarai. Į šaltojo sezono įvaizdį jos įneša šviesos, energijos, optimizmo. Šių metų tokia spalva – pastelinė melsva. Jei turėsite šios spalvos paltą – neliksite nepastebėta, jei dvejojate dėl pagrindinio šios spalvos įvaizdžio drabužio, rinkitės kažkokį aksesuarą, pavyzdžiui, skrybėlę.

Gyvūnų raštai. Mada ir gamta – neatsiejama. Štai safario gyvūnų raštai – įkvėpimas kiekvienam sezonui. Šiais metais į draugiją kvieskitės plėšriųjų tigro ir leopardo raštus. Tai puikus būdas pagyvinti vienspalvę aprangą, neperžengiant ribos. Atminkite, leopardo ar tigro kailis nebūtinai turi būti tradicinis – 2020 metais jis virsta ir melsvu, ir rožiniu, ir geltonu.

Kailinukai (dirbtinis kailis), „Magabella“, PC „MEGA“, 85 Eur

Militaristiniai akcentai. Karinės tematikos akcentai gali dominuoti visur: palto modelyje, sagų išdėstyme, spalvose ar net medžiagoje (kamufliažas). Tokie paltai arba lietpalčiai neretai turi akcentų, tinkančių tam tikro figūros tipo moterims, pavyzdžiui: dvieiles masyvias sagas, kurias drąsiai rinktis gali itin liekno figūros tipo moterys, antpečius, kurie padeda pabrėžti ir išryškinti viršutinę kūno dalį. Jei paltą jau turite – militaristinį stilių susikurti padės stilinga kepurė.

Paltas, „Mados rojus“, PC „MADA, 156 Eur
Kepurė, „Belonta aksesuarai“, PC, MADA“, 79 Eur

„Teddy“. Itin minkšti, pliušo (sintetinio pluošto, pūkuotas audinys) medžiagos paltai į madą atėjo prieš kelis metus ir, panašu, šiais metais dar tvirtai išlaikys savo pozicijas. Tai jaukių, minkštų, patogių drabužių gerbėjų pasirinkimas. Neatsitiktinai ir vadinami „teddy“ (mešiukas, angl.) paltais. Jei paltą renkatės keliems metams į priekį – tai, galbūt, rizikingas pasirinkimas, tačiau šįmet tikrai atrodysite ir jausitės puikiai.

Kailis. Tiek elegantiški ilgi kailiniai, tiek trumpučiai kailinukai, tiek paltai, dekoruoti kailiu (pavyzdžiui, apykaklė) – yra tai, kas žiemą suteikia išskirtinio žavesio. Tai pasirinkimas toms moterims, kurios šį lauko drabužį perka keliems metams į priekį. Klysta manantys, kad tai vyresnių žmonių apdaras. Netikro kailio paltukai gali būti labai žaismingi, įvairių modelių, neįprastų atspalvių. Jei kailiniams nesiryžtate – pradžioje galite išbandyti aksesuarus su kailiu ir taip naujam gyvenimui „prikelti“ seną paltą. Tai pavyks su kailine apykakle.

Kailinukai, „Nikole Boutique“, PC „MADA“, 179 Eur

Kailinukai (natūralus kailis), „Vilko kailiniai“, PC „MADA“, 1725 Eur

Kailinukai (natūralus kailis), „Mados rojus“, PC „MADA“, 726 Eur