DELFI Stilius publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Elegancijos gidas“.

Sutikite, močiutė, kuri rengiasi kaip jauna moteris, atrodo ne mažiau absurdiškai nei paauglė, kuri maskuojasi keturiasdešimtmetei tinkančiais drabužiais.

Labai jaunoms moterims šioks toks ekscentriškumas gali būti atleistinas, toks tarsi dabitiškas neapdairumas, kuris vėliau joms pačioms sukels šypseną. Kas kartą pašiurpstu, prisiminusi kai kuriuos jaunystėje dėvėtus paplūdimio drabužius ar skrybėles. Vargšas mano vyras veikiausiai slapta troško, kad niekas jo su manimi nepamatytų! Tačiau elegancija išugdoma tik begalės klaidų, kurias suvokiame vėliau, kaina.

Vyresnėms moterims arba, tiksliau tariant, moterims, kurios atrodo vyresnės, nederėtų peržengti kai kurių tabu: nesirinkti per ryškių spalvų ar pernelyg ekstremalių modelių, pavyzdžiui, per trumpo sijono.

Kai kurie atspalviai itin nedera su žilais plaukais: iš esmės tai visos ekscentriškos ir agresyvios spalvos: elektrinė mėlyna, ryškiai oranžinė, rėkianti rožinė ar žirnelių žalia. O pastelinės spalvos, pilka, smėlinė, taip pat raudona, balta ir juoda dažniausiai labai tinka. Vis dėlto prie juodos suknelės iškirptės geriau rinktis ką nors šviesesnio, pavyzdžiui, kelias juostas baltų perlų, taip išvengsite išvaizdą apsunkinančio efekto, kurį veidui suteikia monotoniška juoda spalva.

Yra medžiagų, kurios itin išryškina nebe tokios liaunos figūros trūkumus, tai nelygus tvidas, stambus moheris, blizgus ir kietas šilkas, atlasas.

Taisyklė, kad šviesios spalvos po tam tikro amžiaus atrodo gražiau, tinka ir plaukams. Moterys, kurioms žili plaukai nepatinka arba netinka, dažniausiai juos dažo ir grįžta prie natūralios plaukų spalvos. Tačiau po kelerių metų būtų protinga iš naujo apsvarstyti šį klausimą ir pagalvoti, ar neatrodytumėte gražiau, jeigu parodytumėte žilus plaukus arba bent jau šiek tiek juos pašviesintumėte iki švelnesnio atspalvio. Visiškai balti plaukai dažniausiai atrodo tikrai gražiai, išskyrus atvejus, kai jiems suteikiamas mėlynas ar violetinis atspalvis.

Makiažas taip pat turėtų būti šiek tiek švelnesnis, tačiau nederėtų jo visiškai atsisakyti, nes tada moteris tiesiog atrodytų senamadiška arba nesusitvarkiusi. Turbūt dažniausia vyresnių moterų klaida – ant skruostų užteptos dvi ryškios skaistalų dėmės; dažnai svarstau, ar tai suprastėjusio regėjimo padarinys, ar tiesiog gero skonio stoka.

Štai saugiausias veido pudravimo būdas: 1) naudokite skystą arba kreminę pudrą, kuri ant veido odos pasiskirsto gerokai lygiau negu kompaktinė; 2) užsidėkite akinius ir ryškioje dienos šviesoje apžiūrėkite savo veidą veidrodyje, o tada negailestingai pašalinkite bet kokį įtarimą keliantį makiažo perteklių.

Dizaineriai Arnoldas Scassi ir Genevieve Antoine Dariaux

Peršokant dar vieną kitą dešimtmetį, leiskite pagerbti senyvo amžiaus moteris. Net negalvokite, kad sulaukusi septyniasdešimtmečio elegantiška moteris nebesirūpina savo apranga!

Yra keli paprasti būdai, kurie padės jai palaikyti elegancijos dvelksmą:

1. Nesiliaukite avėjusi aukštakulnių, tiesiog pasirinkite žemesnį ir tvirtesnį kulną.

2. Jeigu jūsų kojų venos išsiplėtusios, mūvėkite neutralaus atspalvio elastingas nailonines kojines. Jos atrodo plonos, bet iš tikrųjų visiškai nepersimato.

3. Išsirinkite tokius drabužius, kuriuos lengva apsirengti ir nusirengti, pavyzdžiui, su sagutėmis priekyje arba labai ilgu užtrauktuku gale. Veikiausiai jūs jau ne tokia lanksti kaip anksčiau, taigi neverskite savęs kovoti su suknele, kurią reikia vilktis per galvą. Beveik visi drabužiai gali būti pasiūti taip, kad į juos būtų galima tiesiog įlipti.

4. Atsižvelgiant į tai, kad vis daugiau laiko praleidžiate sėdėdama, vilkėkite šiek tiek platėjančius sijonus, kurie „gražiau sėdi“. Taip pat rinkitės sijonus, kurių sudėtyje yra taftos ar šilko, kad išvengtumėte išsėdėto maišo efekto, o svarbiausia – venkite siaurų tiesių sijonų, kurie sėdint pakyla virš kelių.

5. Kadangi jūsų suknelės, paltai ir kostiumėliai tampa paprastesni, daugiau dėmesio skirkite elegantiškiems aksesuarams. Idealus vyresnės damos garderobas susideda iš vos kelių puikaus dizaino ir kokybės drabužių, bet užtat iš didžiulės įvairovės itin rafinuotų aksesuarų.

6. Dėvėkite gražiausius, kokius tik galite sau leisti, blyškaus moherio šalius ir pastelinių spalvų kašmyro megztinius, švelniausias, puošniausias nedideles kailines apykakles ir pačius elegantiškiausius pastelinės spalvos vilnos chalatus.

7. Galiausiai, būkite ypač reikli asmeninei savo priežiūrai. Nelygi drabužių apačios linija, nušiurę batai ar netvarkinga šukuosena atrodo labai nepatraukliai.

8. Trumpai tariant, moters elegancijos evoliucija, sulaukus tam tikro amžiaus, turėtų žengti koja kojon su jos elgesiu apskritai. Abu turėtų laipsniškai sušvelnėti ir gyvenimo rudenį, kaip subtiliai mėgstame pavadinti tą amžiaus tarpsnį, turėtų lydėti lėtas tempas, kuklumas ir geras skonis.

9. Moteris turėtų iš šalies stebėti besikeičiančias madas ir likti ištikima tam, kas jai labiausiai tinka.

10. Elegantiškiausios yra tos moterys, kurioms pavyko rasti asmeninį savo stilių, metų metus rūpestingai pasirinkdamos tinkamus derinius, jos puikiai žino, kas joms tinka, ir tuo vadovaujasi.

Geneviève Antoine-Dariaux
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)