– Vienas aktualiausių dalykų rudens sezono metu – paltai. Kaip išsirinkti tinkamą ir kokie bus madingi?

– Šį rudenį ypač madingi dygsniuoti paltai ir langelių raštas. Taip pat maksi ilgis, tačiau ilgas paltas vairuojančioms merginoms – iššūkis, durelėmis vis priversite palto kraštus. Be to, žemaūges merginas ilgas paltas gali vizualiai paversti dar žemesne.

Jei ieškote universalaus palto ilgio, tinkamiausias yra midi – iki kelių arba truputį žemiau kelių -, nes puikiai derės prie kelnių ir džinsų, suknelės ar sijonų.

– Kaip parduotuvėje momentaliai atskirti kokybišką paltą nuo nekokybiško?

– Tik išvydę paltą ant pakabos, jau galime spręsti, vertas jis dėmesio ar ne. Paltas turi išlaikyti savo siluetą, palietus audinį, šis neturėtų čežėti rankoje, turi būti malonus liesti ir, idealiu atveju, nesiglamžyti. Jei audinys bus storas ir standus, paltas „nesiburbuliuos“, nesusidarys papildomų raukšlių ties susegimu ar pečių linija, kas yra dažna bėda su plonesnio audinio paltais.

Jei norime šilto palto, etiketėje turime ieškoti apie 60 proc. vilnos, likusi dalis turėtų būti sudaryta iš poliamido, poliesterio – sintetikos, kuri neleis paltui glamžytis. 100 proc. audiniai turi savybę greičiau nusidėvėti ir „nusiburbuliuoti“.

– Ypač pirkdami greitosios mados parduotuvėse pastebime tendenciją – pora skalbimų ir drabužis praranda spalvą, formą ir atrodo nereprezentatyviai.

– Kaip ir paltams, taip ir kitiems drabužiams galioja ta pati taisyklė – reikia ieškoti audinio sudėties „mikso“: daug natūralaus pluošto ir sintetikos, kuri neleis pakisti drabužio formai. Imkime 100 proc. vilnos megztuką – įdėsime jį į skalbimo mašiną ir ištrauksime nebe M dydį, o S. Ypač aktualu tokioms tinginėms kaip aš, kurios nemėgsta plauti drabužių rankomis.

– Ar kailinius primenantys „teddy“ tipo paltukai vis dar madingi šį sezoną?

– Tikrai taip. Žmonės nebėra linkę išlaidauti ir daiktą pirkti tik vienam sezonui, tad tos, kurios nusipirko šį paltą praėjusį sezoną, vis dar drąsiai gali jį derinti tiek prie kelnių, megztinio ir masyvių aulinukų, tiek prie lengvos suknelės. Ypač šį sezoną tokio tipo paltai siuvami su didelėmis kišenėmis, įvairių ilgių. Modelis tikrai aktualus ir jį dar išvysime mūsų gatvėse.

– Kokia situacija su striukėmis? Ar jos madingos? Jei taip, kokie modeliai?

– Šiais metais itin madingos dygsniuotos striukės, striukės su įvairiais įsiuvais (dėmesio, įstrižai einantys įsiuvai vizualiai lieknina figūrą). Jei jau renkamės naują striukę, tai atkreipiame dėmesį į tiesų siluetą. Negaliu nepaminėti oversize variantų, kurie šį sezoną ant bangos. Ko tikrai reikėtų vengti – tai atgyvenusių striukių, sujuosiamų tampria gumele ir metaline sagtimi. Jos tikrai išėjo iš mados.

– Kokie džinsai trendins šį sezoną?

– Platėjantys džinsai, taip pat platūs tiesaus kirpimo džinsai, šluojantys žemę. Mada dažnai ateina iš kažkokios problematikos, pavyzdžiui, atėjus karui, dominuoja militaristinis ir safari stilius. Tad šiuo atveju, galbūt po karantino neberandame gatvės šlavėjų, tad pagalvojome „ai, stileivos prašluos gatves“ (juokiasi). Jei prie žemę šluojančių džinsų avėsime aukštakulnius, šią problemą išspręsime, atrodysime vizualiai lieknesnės ir aukštesnės, tačiau kas norės kasdien caksėti 12 cm kulniukais ofise?

Tačiau turėčiau pastebėti, kad ne visoms ši mada yra aktuali, nes platūs, ilgi tiesaus kirpimo džinsai, deja, tinka ne visoms, išskirtinai tik aukštoms ir lieknoms merginoms.

– O kokie džinsai nebeaktualūs?

– Plėšyti, su papildomomis aplikacijomis, karoliukais, blizgūs. Šį sezoną drabužių madoje vyrauja minimalizmas, todėl atsisakome puošnių pridėtinių detalių.

Daugelis stilistų sako, kad iš mados išeina aptempti, skinny modelio džinsai, tačiau jų paklausa ir pasiūla parduotuvėse yra didelė, jie niekur nedings iš mūsų prekybos. Šie džinsai bus madingi ir ateityje, tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kaip juos dėvime. Anksčiau norėjome skinny džinsus mūvėti su trumpomis striukėmis ir ilgais batais, šis variantas vienareikšmiškai atkrenta.

– Ypač populiarėja midi ilgis. Tarkime, midi ilgio sijonas – su kuo juos deriname, kokią avalynę pritaikome?

– Paprasčiausias variantas – su palaidinėmis ir švarkais, o avalynės pasirinkimui tiks kaubojiški batai, ilgaauliai su stambiu kulnu, masyvūs aulinukai.

– Kokie megztiniai ant bangos? Ar megztinių mados kardinaliai keičiasi?

– Kaip ir su džinsais, taip ir su megztiniais, renkamės bazinį variantą be pridėtinių detalių. Norint papuošti megztinį, galime užsidėti masyvesnę grandinėlę, auskarus arba apyrankę. Be abejo, ilgesnį megztinį galima sujuosti ir diržu.

– Kaip yra su megztinių nešiojimu susikišus į kelnes? Dalis moterų sako, jog stilingai to padaryti nepavyksta.

– Ateina nauja tendencija megztinius dėvėti nesukištus. Jei norisi prailginti siluetą ir paryškinti liemenį, nedidelę audinio dalį tikrai galima užsikišti už diržo arba pačių kelnių. Jei megztinis tikrai labai ilgas, galima jo kraštą pasikišti po liemenėle.

Dar viena aktualija yra su megztiniais aukštu kaklu. Šį sezoną kaklo nebelenkiame ir nevyniojame, kaip užsidedame – taip ir einame.

– Viena skaitytojų labai norėjo sužinoti, ar veliūrinės suknelės vis dar madingos, o galbūt jas reikėtų pamiršti?

– Reikėtų pamatyti suknelės modelį, kad galėtume įvertinti, ar derinį galima išgelbėti, ar ne. Veliūrinį audinį derinčiau prie masyvių aulinukų, primenančių kerzinius batus. Toks variantas būtų labiau pateisinamas, nes su aukštakulniais jausis naftalino kvapas.

Vienas iš suknelės modelių, kurių rekomenduoju neatsisakyti – lengvo audinio suknelės ant petnešėlių. Nors ir atrodo kaip šiltojo sezono atributas, jas galime priderinti tiek rudeniui, tiek žiemai. Pavyzdžiui, prie tų pačių masyvių aulinukų, oversize megztinio, švarko ar odinės striukės. Vasarinius audinius tikrai galime derinti su rudeniniais ar žieminiais, nes lengvo audinio miksas su sunkesniu – puikus derinys.

– Rankinės šį sezoną tarsi suglemba, tampa minkštesnės, tiesa?

– Rankinės masyvios, didelio dydžio, minkštos, suglembančios odos. Nešiojame tokias rankines po pažastimi arba tiesiog rankoje. Neprašausite pasirinkę rankinę su grandine vietoj rankenos. Drabužiuose aktualus minimalizmas, tad mūsų įvaizdžio akcentu gali tapti įdomesnio modelio rankinė. Nepamirškime, kad rankinės ir batų spalvų derinimo taisyklė atgyveno. Jei jau renkamės tą pačią spalvą, pasirinkime bent jau kitokį atspalvį.

– Ar kuprinės ir kuprinytės madingos?

– Kuprinės išties aktualios, kaip ir aktualus sportinis stilius. Madingiausios kuprinės yra didelių gabaritų, pūstos, primena labiau sportinę atributiką nei miesto detalę.

Mažos kuprinytės jau senokai neaktualios, pasakykite joms „viso gero“ – jos yra vaikiško dydžio ir į jas niekas netelpa. Būna, aukštos ar apkūnesnės moterys vaikšto su mažytėmis kuprinytėmis. Blogai, nes toks kontrastas tarp kūno formų ir kuprinės dydžio dar labiau išryškiną moters apvalumus.

– Tendencingiausia avalynė šį rudenį, veikiausiai, yra grubūs, masyvūs aulinukai su platforma. Ką daryti, jei jie visai netinka prie susikurto įvaizdžio?

– Jei dirbame biure ir mūsų aprangos kodas yra griežtas, taip, masyvūs aulinukai gali ir netikti. Tačiau iš esmės masyvūs aulinukai tinka tiek prie griežto silueto kelnių kostiumo ar sijono kostiumėlio, tiek prie aptemptos suknelės. Variantų šiai dienai yra labai daug ir reikia nebijoti eksperimentuoti.

– Mūsų anksčiau paminėti kaubojiški batai: už ar prieš?

– Tikrai už, jie vis dar ant bangos. Tiek trumpesni, tiek ilgesni (iki kelių) variantai bus madingi.

Straipsnyje panaudotos Vida Press nuotr.

Daugiau stilistės komentarų išgirsite laidoje „Stiliaus DNR“:




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)