Mados žurnaluose, juvelyrinėse parduotuvėse ir net šiuolaikiniuose istoriniuose filmuose vis dažniau matome naują aksesuarą – apyrankę ant kojos. Iš tiesų šis aksesuaras nėra naujas. Daugeliui šis papuošalas veikiausiai asocijuojasi su dešimtu dešimtmečiu – epocha, kai susipynė daug srovių, tendencijų ir krypčių. Na, o šiemet garsiausių mados namų dizaineriai nusprendė grąžinti į madą po 20 metų primirštas apyrankes ant kojos.

Apyrankių ant kojos istorija ir simbolinė reikšmė

Keliuose pastarojo meto kolekcijų pristatymuose modeliai buvo pasipuošę apyrankėmis ant kojos. Pvz., „Chloe“ mados namų dizaineriai pateikė plonas auksines grandinėles prie ryškių paplūdimio šlepečių, „Marc Jacobs“ pristatė rytietiškų apyrankių ant kojos – supintų iš dviejų grandinėlių, kurias rekomenduoja segėti prie klasikinių juodų batelių laivelių.

Mados pasaulyje apyrankės ant kojos įvairios – jos gali būti auksinės, sidabrinės, odinės, plastikinės, svertos iš karoliukų, kriauklelių, netgi medžiaginės.

Kaip minėta, apyrankė ant kojos – ne šiaip papuošalas, o senovinis simbolis. Vakaruose apyrankės ant kojos tapo madingos tik 20 a., kai Rytuose apyrankės ant kojos jau buvo primirštos.

Pirmi kojų apyrankių pavyzdžiai rasti kasinėjant šumerų kapavietes – šumerų juvelyrai gamino šias apyrankes iš įvairių metalų, dekoravo jas brangakmeniais.

Senovės Egipte apyrankė ant kojos daug pasakydavo apie šeimininkės materialinę padėtį ir socialinį statusą. Įprastai turtingų vyrų žmonos nešiodavo auksines arba sidabrines, brangiaisiais akmenimis puoštas apyrankes ant kojos, o eilinės moterys ir vergės – odines, iš pigių metalų ar kriauklelių.

Apyrankė ant kojos

Populiariausios apyrankės ant kojos, žinoma, buvo senovės Indijoje. Jos galėjo rodyti moters socialinę padėtį arba būti paprasčiausiu papuošalu. Indės šokėjos ypač mėgo varpeliais puoštas apyrankes, kurios šokant skambėdavo. Tokios apyrankės ir šiais laikais segi pilvo šokėjos ir pan.

Apyrankė ant kojos

Ant kokios kojos nešioti apyrankę

Šiais laikais drąsiai maišomi stiliai, kultūrinės tradicijos, todėl neturi reikšmės, ant kurios kojos segėsite apyrankę.

Tiesa, senovėje apyrankes ant kojos dovanodavo sužadėtinėms, laikė jas meilės ir tvirtos santuokos simboliu. Nuotakos ir žmonos segėdavo apyrankę ant kairės kojos, o laisvo elgesio merginos – ant dešinės.

Apyrankė ant kojos

Sidabrinės apyrankės ant kojos – kasdieniško stiliaus atributas, suteikia įvaizdžiui vadinamojo boho stiliaus atspalvį. Puikiai derės prie vasarinių sandalų, jaunoms merginoms.

Apyrankės iš stambesnių karoliukų tiks, kuriant etninį ar boho įvaizdį, jos tiks prie paplūdimio sandalų, šlepečių.

Apyrankė ant kojos

Indiška apyrankė ant kojos, kuri grandinėle sujungiama su žiedu ant piršto; gražiausiai atrodo, kai moteris basa. Tiktų paplūdimyje basomis besituokiančiai nuotakai.

Apyrankė ant kojos

Apyrankės ant kojos su medalionais. Jos išpopuliarėjo neseniai, kai „Pandoros“ prekės ženklas ėmė tokias gaminti. Medalionai gali būti patys įvairiausi – širdelės, žvaigždutės ar pan. formos.

Apyrankė ant kojos

Dar keli patarimai:

Jei nusprendėte nusipirkti apyrankę ant kojos, pirmiausia pagalvokite, ar ji tiks prie jūsų stiliaus. Jeigu jūsų spintoje daugiausia dalykinių kostiumėlių, veikiausiai nevertėtų pirkti apyrankės ant kojos. O jei turite bent vieną drabužį etniniais motyvais, galite bėgti į parduotuvę.

Apyrankes ant kojos patartina segėti prie mini sijonų, trumpų suknelių, kasdieninio stiliaus šortų, tamprių ar paraitotų džinsų – žodžiu, prie tokių drabužių, kurie atidengia kulkšnis.

Kad apyrankė dailiai atrodytų, kojos turi būti prižiūrėtos, be mėlynių, be nuospaudų, nešerpetojančios, patartina pasidaryti ryškų pedikiūrą.

Apyrankė ant kojos

Nereikėtų segėti apyrankės ant kojos biure, ypač jei dirbate didelėje kompanijoje. Tai būtų protokolo pažeidimas. Norite pademonstruoti naują apyrankę ant kojos? Drąsiai segėkite ją darbo vakarėlyje.

Ekscentriškos moterys kartais užsisega kojos apyrankę ant pėdkelnių ar ant kojinaičių, vis tik patartina segėti apyrankę ant nuogos kulkšnies.

Jeigu jūsų kulkšnys plonos, rinkitės plonas metalines ar plastikines apyrankes, o jei kulkšnys stambesnės ir norisi vizualiai jas suploninti, jums tiks apyrankės su kabančiomis detalėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)