Aukščiau išvardintų problemų galima išvengti žinant elementarias apatinio trikotažo pasirinkimo ir dėvėjimo taisykles, kurias kiekvienai iš mūsų primena V. Tylienė.

– Apatinio trikotažo „etiketas“ arba kitaip – elementarios apatinių dėvėjimo taisyklės. Jeigu reikėtų čia ir dabar įvardinti tris pagrindines, kokios jos būtų?

– Jokių griežtų apatinių, kaip ir viršutinių, drabužių dėvėjimo taisyklių tikrai nėra, tačiau norint atrodyti tvarkingai, elegantiškai ir stilingai, trys pagrindiniai patarimai būtų tokie:

1. Kelnaitės turi būti nematomos po drabužiais.

2. Ypatingą dėmesį skirkite liemenėlei – nuo jos ypač priklauso jūsų įvaizdis.

3. Bent jau ypatingoms progoms įsigykite tikrai kokybiškus ir jūsų figūrai tinkančius formuojančius apatinius.

– Beveik visos moterys mano žinančios sau tinkamą liemenėlės dydį, todėl kartais perka ją nė nesimatavusios. Ar tai laikytina klaida?

– Pirkti nesimatavus, taip pat kaip ir pirkti internetu, drąsiai galite tik tokią pačią liemenėlę, kokią jau turėjote, kitais atvejais rizika, kad ji netiks, yra labai didelė.

Net jei liemenėlės dydis jums tiks, tai dar nereiškia, kad tiks pats modelis, forma, kad liemenėlė bus patogi. Kartais du skirtingi modeliai parduotuvėje gali atrodyti beveik identiški, tačiau apsivilkusios pajusite ir pamatysite didžiulį skirtumą.

– Kas išduoda, kad liemenėlė – netinkamo dydžio? O gal yra ir kitokių apatinio trikotažo klaidų, dėl kurių moterys gali prisidaryti sau gėdos?

– Pirmas požymis, kad liemenėlė netinkamo dydžio – pastoviai krentančios petnešėlės. Dažniausiai taip būna dėl to, kad liemenėlės juosta yra išsitampiusi arba tiesiog per didelė.

Kitas akivaizdus požymis – kai liemenėlė su lankeliais moteriai nepatogi. Dėl to dažniausiai irgi kaltas netinkamas dydis. Jei nugaros juosta yra per laisva arba kaušeliai per maži, liemenėlės lankeliai nestovi vietoje, kaušeliai kyla į viršų, o liemenėlę reikia pastoviai pasitaisyti, patempti žemyn.

Gerai parinkto dydžio liemenėlės su lankeliais ne tik gražiau kelia ir formuoja krūtinę, bet ir yra patogios, jos stabiliai laikosi ir net aktyviau pajudėjus išlieka vietoje. Deja, dar labai daug moterų nežino, kaip išsirinkti tinkamą dydį. Ypač dažnai susiduriame su situacija, kai klientė ateina ieškodama 85B dydžio, o išeina su 75E ar 75F.

Kristina Solomnikova, Vaiva Tylienė

– Į ką reikėtų atsižvelgti norint išsirinkti tinkamą apatinį trikotažą? Tai tarsi mini sufleris mūsų skaitytojams. Atėjau į parduotuvę ir štai, turiu visą sąrašą, ką reikia įvertinti.

– Pagrindiniai dalykai, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį renkantis apatinius, yra šie:

Apatinį trikotažą būtinai matuokitės su drabužiais, kuriuos ketinate dėvėti. Kartais liemenėlė apsivilkus atrodo labai gražiai, tačiau užsivilkus rūbus, pavyzdžiui, marškinėlius ar suknelę, krūtinės forma tampa visiškai ne tokia, kokios norėtumėte, išryškėja siūlės, matosi liemenėlės kraštai.

Tas pats ir su kelnaitėmis – atkreipkite dėmesį, ar nesimato siūlių, ar kelnaitės gula tarsi antra oda, o gal – įsirėžia į sėdmenis ir padaro „dvigubą“ užpakaliuką.

Apsivilkus liemenėlė pajudėkite, pasilenkite, pakilnokite rankas. Jei pajudėjus liemenėlė nes stabiliai stovi vietoje, jei ją reikia nuolat pasitaisyti, tikėtina, kad matuojatės netinkamą dydį.

Žinoma, geriausia, jei perkant apatinį trikotažą jums patartų kvalifikuotas konsultantas. Ne be priežasties pasaulyje populiarėja, o ir Lietuvoje atsiranda speciali „brafitting“ (liemenėlės parinkimo) paslauga. Patyręs specialistas jums padės išsirinkti tinkamą liemenėlės dydį ir formą.

– Kokiais atvejais derėtų dėvėti kūno spalvos liemenėlę, o kada pirmu smuiku griežia juoda spalva?

– Kūno spalvos liemenėlė – klasika, jos tiks po bet kuriuo drabužiu. Tačiau daugeliui moterų juodi apatiniai atrodo gražesni, seksualesni, jų priežiūra lengvesnė. Manau, kad verta turėti tiek kūno spalvos, tiek juodus apatinius, tačiau jei mėgstate šviesius ar kiek permatomus viršutinius drabužius – kūno spalvos liemenėlė turėtų būti prioritetas.

– Geriau turėti vieną prabangų apatinių komplektą, ar kelis pigesnius?

– Sakyčiau, geriau turėti vieną, nors ir brangesnį, bet tikrai kokybišką ir jums tikrai tinkantį apatinių komplektą, negu kelis pigesnius, bet ne taip gerai tinkančius ir nepatogius.

Vaiva Tylienė

– Kokia suma už apatinius jums apskritai atrodo adekvati: nei per pigu, nei per brangu?

– Manau, kad apatiniams, kaip ir kitiems drabužiams ar batams, skiriama suma labai priklauso nuo požiūrio į apatinio trikotažo svarbą ir, žinoma, finansinių galimybių. Pagal įtaką jūsų išvaizdai ir gerai savijautai liemenėles prilyginčiau batams, tad patarimas toks – kiek, kiek išleidžiate batų porai, adekvatu išleisti ir apatinių komplektui. Tikrai kokybiškų liemenėlių, ypač jei krūtinė didesnė, galite įsigyti ir už 40-50 eurų.

– Užbėgant įvykiams už akių: skaitytojai sakytų, kad, štai, turguje tai apatinius galima ir už eurą įsigyti, o liemenėlę – už penkis. Kaip manote, įmanoma įsigyti gerą daiktą už tokią sumą, ar tai labiau katė maiše?

– Viskas priklauso nuo vertinimo kriterijų – kiek norime ir galime skirti savo išvaizdai ir savijautai. Jaunai merginai, kurios krūtinė standi ir graži, liemenėlę išsirinkti žymiai lengviau, ir jei liemenėlė jai patogi, netrina, neerzina, gražiai atrodo po drabužiais, ir jei tokią galima rasti už 5 eurus – tiesiog puiku!

Tačiau su amžiumi, ypač po gimdymo, krūtinė dažnai praranda stangrumą, neretai padidėja, o tada jau liemenėlė gali iš esmės pakeisti moters išvaizdą – ją pagražinti arba atvirkščiai. Ir tada tik mums pačioms spręsti, ar mus tenkina tai, ką dėvime, ar patogu, ar gražiai sau atrodome, kiek pinigų norime ir galime skirti apatiniams. Beje, nėra jokios mediciniškai pagrįstos būtinybės dėvėti liemenėlę ir dalis moterų to paprasčiausiai nedaro.

– Nėriniuoti apatiniai – gražu, bet ar praktiška?

– Viskas labai priklauso nuo nėrinių. Paprastesni, pigesni nėriniai gali erzinti odą, dažnai persišviečia per viršutinius drabužius. Tačiau tikrai kokybiški nėriniai, kaip taisyklė, būna labai ploni, tuo pačiu tvirti ir elastingi, neretai net geriau laiko krūtinę, gražiau prie jos priglunda ir prisitaiko. Ne veltui didesnių dydžių liemenėlių kaušelių viršutinė dalis siuvama iš nėrinių. Taip pat galima rasti ir labai puikių, patogių ir gerai laikančių liemenėlių su kaušeliais, pasiūtais vien iš nėrinių.

– Kokios apatinio trikotažo tendencijos vyraus šį rudenį?

– Šiais metais apatinio trikotažo rinkoje pastebimos kelios ryškios tendencijos: prieš keletą metų prancūzų gamintojo „Chantelle“ pristatyta naujiena – besiūlės ir ypač minkštos „Soft Stretch“ linijos kelnaitės, praktiškai nematomos po drabužiais. Ši naujiena užkariavo pasaulį, o šiais metais tokias kelnaites pradėjo gaminti praktiškai visi stipriausi apatinio trikotažo gamintojai. Jos gaminamos įvairių spalvų ir atspalvių, derančių prie tų pačių gamintojų liemenėlių. Todėl vis mažiau populiarūs tampa tradiciniai liemenėlės ir tos pačios linijos kelnaičių komplektukai. Prie beveik kiekvienos liemenėlės šiandien galima priderinti besiūles kelnaites.

Antra 2020 m. apatinio trikotažo tendencija yra sidabro ir aukso spalvų raštai ar detalės.

Na, ir šiemet išlieka ypač madinga „bralette“ tipo liemenėlė, kurią galima dėvėti vietoje palaidinės po švarku ar nertiniu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt