- Kas tau yra vyrų stilius?

- Tai, kas leidžia parodyti, kas tu esi arba kuo nori būti. Labai gaila, kad tai pamirštas ir stereotipais apipintas dalykas Lietuvoje, ypač vyresnių vyrų tarpe. Neretai stilius ir mada yra sutapatinami, tačiau tai tikrai nėra tas pats. Mada yra tai, ką siūlo parduotuvės ir dizaineriai, o stilius - mokėjimas iš visos pasiūlos sukurti tinkančius ir patinkančius aprangos derinius. Stilius - mokėjimas apsirengti pagal save, o ne pagal parduotuvių lentynas.

- Kaip susidomėjai vyrų stiliumi? Ar šis interesas buvo paskatintas matomų spragų vyrų išvaizdoje?

- Istorija yra labai paprasta - vieną rytą atsikėliau ir sugalvojau, kad noriu tuo domėtis. Tiesiog, taip - kaip perkūnas iš giedro dangaus. Kadangi vienas iš labiausiai man patinkančių vyriškų drabužių yra kostiumas, tai pradėjau rinkti informaciją apie viską, kas su juo susiję. Kuo daugiau skaičiau, tuo daugiau supratau savo ir kitų daromas klaidas. Teko išmesti beveik visus turimus drabužius ir pradėti rinkti rūbų ir batų spintą iš naujo. Tačiau net ir tuomet neišvengdavau klaidų, nes įsigydavau drabužius pilnai nesusipažinęs, kaip juos reikėtų derinti ar kaip jie turėtų ant manęs gulėti, kuomet yra vilkimi.

- Kaip vertinti Lietuvos vyrų stilių?

- Galima išskirti dvi grupes: jaunimas (iki 30 metų) ir vyresni (virš 30 metų). Pirmoji grupė, žinoma, rengiasi geriau, tačiau labai dažnai yra viliojama greitosios mados, todėl perka daug pigių drabužių ir, nors to ir nenori, supanašėja. Jei visi perka iš tų pačių parduotuvių, tai ir atrodys panašiai, ar ne? Bet kuriuo atveju, džiugu, jog dėmesys stiliui yra skiriamas, nors kartais ir per daug įtakojamas mados.

Su vyresniais vyrais pastebiu dvi problemas: pirmoji - jie vis dar bando rengtis taip, kaip jaunimas, kas, dažniausiai, visiškai jiems netinka ir antroji - jie rengiasi per didelius drabužius. Netinkamo dydžio drabužiai, ko gero, ir yra viena tų problemų, su kuria susiduriu, konsultuodamas vyrus. Labai svarbu surasti tą drabužio dydžio balansą, kad jis nebūtų nei per didelis, nei per mažas. Palyginus su jaunesniais vyrais, čia situacija tikrai gerokai prastesnė.

- Ar jis gerėja, kinta, žvelgiant iš laiko perspektyvos?

- Gerėja, tačiau labai lėtai. Jaunesnių vyrų tarpe tai vyksta sparčiau, tačiau vyresnių - gerokai lėčiau. Taip turbūt yra todėl, kad vyresni vyrai visiškai nesidomi stiliumi ir mada ir dažnai perleidžia šiuos klausimus savo žmonoms ar draugėms, kurios, su visa joms derama pagarba, šią sritį kartais išmano dar mažiau.

- Kokių vis dar trūkumų atrandi?

- Pagrindiniai trūkumai nesikeičia: netinkamas drabužių dydis, per ilgos rankovės ar kelnės, užsegta apatinė švarko saga, negrabiai užrištas kaklaraištis, aprangos kodo neišmanymas, tų pačių drabužių dėvėjimas kiekvieną dieną ir, žinoma, klasikinis ir nepamirštamas derinys - šlepetės ar sandalai su kojinėmis. Dėl šio pastebėjimo madistai dabar turbūt suskubs komentuoti, kad tai jau madinga, nes kai kurie dizaineriai savo kolekcijų pristatymuose modelius būtent taip ir apaudavo - su kojinėmis ir sandalais ar šlepetėmis. Bet, kaip ir sakiau - mada ir stilius yra du skirtingi dalykai, todėl tai, kas buvo ant podiumo tikrai nebūtinai turi būti atkartojama kasdien.

- Kodėl domiesi klasikiniu stiliumi? Ar manai, kad šis stilius yra labiausiai tinkamas vyrui, kuris nori gerai atrodyti?

- Kostiumas man visuomet siejosi su vyrais ir vyriškumu. Geriausia kostiumo savybė yra ta, kad su juo kiekvienas vyras atrodo gerai. Svarbu, surasti tinkantį ir patinkantį. Be abejo, stilingai galima atrodyti ir dėvint kitokius drabužius, tačiau bent vienas gerai tinkantis kostiumas turėtų kabėti kiekvieno vyro spintoje. Klasikinis stilius man yra tai, kas padeda atrodyti vyriškai ir išsiskirti dabartiniame vienalyčių (angl. Unisex) produktų pasaulyje.

- Neseniai išleidai knygą „Idealiai tinkantis kostiumas“. Kokiu tikslu nusprendei ją rašyti ir neapsiriboti vien tik tinklaraščiu?

- Knyga išleidau, norėdamas savo turimas žinias sudėti į vieną vietą ir jas išdėstyti nuosekliai. Didelės dalies knygoje sudėtų žinių vyrostilius.lt svetainėje net nėra. Be to, žinoma, buvo smalsu pabandyti išleisti knygą - naujos patirtys ir iššūkiai man visuomet yra įdomūs.

- Kaip turi atrodyti tas idealiai tinkantis kostiumas?

- Svarbiausia, kad kostiumas gražiai gulėtų. Pigesnis ir prastesnės medžiagos, tačiau puikiai tinkantis figūrai kostiumas, visuomet atrodys geriau už prabangesnį, netinkamo dydžio kostiumą. Deja, labai dažnai į tai, kaip guli kostiumas, yra žiūrima pro pirštus. Per ilgos kelnės ir rankovės bei per platūs pečiai vis dar yra tos problemos, kurias pamatyti galima kiekvieną dieną.

- Kaip manai, ar kostiumas gali pabrėžti vyro individualumą ir nedaryti jo panašiu į kitus?

Tikrai taip. Kostiumai yra gaminami įvairių spalvų, raštų ir medžiagų, todėl galima įsigyti tokį, kuris vienas pats jau bus išskirtinis. Jei tokio rasti nepavyksta, tuomet visada galima jį pasisiūti iš norimos medžiagos. Be to, prie kostiumo yra avimi batai, vilkimi marškiniai bei galima pasirišti kaklaraištį, o į švarko kišenę įsikišti nosinaitę, tokiu būdu sukuriant unikaliai atrodančias kombinacijas. O kur dar skirtingi švarkų ir kelnių modeliai. Kai aplink niekas nedėvi kostiumų arba dėvi prastai tinkančius, tuomet atrodysi išskirtinai net ir per daug nesistengdamas (jeigu vilkėsi gerai gulintį ir puikiai suderintą su kitomis aprangos dalimis kostiumą).

- Jeigu galėtumei duoti universalų patarimą vyrui, norinčiam būti stilingu, koks jis būtų?

Svarbiausia - dydis. Net ir pigesnis tinkamo dydžio drabužis visuomet atrodys geriau nei netinkamas brangesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)