Nežinia, kodėl kalbėdamos apie ryškias spalvas lietuvės lyg susigėsta, lyg trumpam praranda klausos ir regos dovaną. Oficialaus mados atgimimo metu mūsų spintos, rodos, pasidengia storu tamsos sluoksniu ir neišnyra iki kito vasaros saulės pasirodymo. Taip neturėtų būti!

Mada labiausiai myli rudenį – tuo galima įsitikinti pažvelgus į oficialią „Pantone“ spalvų apžvalgą. Vadinamu šaltuoju mados sezonu spalvų paletė būna sodriausia – čia net klasikinės spalvos yra charakteringos ir kiek įžūlios. Būtent todėl metų metus lietuviškame stiliuje įsišaknijusios tamsios spalvos yra didelis nesusipratimas. Juoda, tamsiai mėlyna, rudos atspalviai – lietuvių pirkinių krepšelyje yra populiariausios spalvos, kurios galėtų konkuruoti nuobodumu.

Gali kilti klausimas, kodėl toks mažas, besistiebiantis lietuviškos mados pradas iš moterų galvos negali išstumti tamsių spalvų manijos. Atsakymas labai paprastas – tikriausiai mes esame tingokos... arba tiesiog galvą pametusios dėl klasikos. Nors šis atsakymas skamba neįprastai, tai visgi tiesa – lietuvės madą į savo drabužines įsileidžia nedrąsiai, pamažu ir pirmiausia pamėgsta kaprizingas šiltojo sezono tendencijas.

Lietuvių šaltojo sezono deriniuose vis dar dominuoja tamsios spalvos, o fašionistų nervus tampo seniai paneigta aksesuarų derinimo taisyklė – kokie batai, tokia ir rankinė. Ši senaties terminą gavusi taisyklė gali sugadinti daugelį neblogų klasikinių derinių.

Didelį spalvų nesusipratimą tautiečių drabužinėse kelia kasdienės darbo aprangos įsitikinimai. Šiandien į lietuvių drabužines vis dar veržiasi vien klasikinių neutralių atspalvių kostiumėliai. Žinoma, oficialus darbo aprangos kodas reikalauja klasikinio derinio. Tačiau pamirštame, kad klasikinėje spalvų paletėje yra ne tik juoda ir tamsiai mėlyna. Iš mados niekada neišeina raudona, kuri simbolizuoja lyderystę, galią. O svarbiausia tai, kad kiekvienas sezonas kartu atsineša visą rinkinį spalvų ir jų derinimo taisyklių įvairiems kodams bei progoms, ypač darbo aplinkai.

Šio rudens spalvų paletė – tarp dangaus ir žemės

Kodėl atėjus šaltajam sezonui verta nustoti dėvėti tik tamsius atspalvius? Todėl, kad tendencijų puode šį rudenį užvirė itin spalvinga ir nešiojama atspalvių paletė.

Šis ruduo ir žiema bus kupini sodrių atspalvių. Must have sąrašo viršuje šį sezoną liepsnos net keletas raudonos atspalvių. Pats svarbiausias – ryškus ir degantis raudonos aitriosios paprikos atspalvis („Pantone“ 19-1557), tai – aštrus ir dramatiškas raudonos atspalvis, pažadinantis pojūčius.

Kitas – sodrus raudonojo vyno atspalvis („Pantone“ 19-1650), apibūdinamas kaip stiprus ir galingas, puikiai tinkantis oficialioje aplinkoje. Be šių raudonų atspalvių tiks visi, kuriuos turite savo drabužinėje ar pirkinių krepšyje.

Taip pat spalvų tendencijų skyrelyje savo eilės laukia persikiniai atspalviai: itin madinga, tačiau gana švelni yra lengva pastelinė persikinė, ryškus, „prinokęs“ ir ištaigingas atspalvis su rausvumo užuominomis bei sodri apelsino spalva, vadinama oranžiniu tigru („Pantone“16-1358). Į drabužines galima priimti ir ryškų rausvos atspalvį, kuris taps nepriekaištingu akcentu raudonoje ar rudoje aprangoje. Tai – pagrindinės šiltosios rudens spalvos.

Tarp šaltųjų karaliauja galaktinė mėlyna („Pantone“ 19-4055) ir visi jos nukrypimai. Tai – gyva ir intriguojanti mėlyna, budinanti pasąmonę. Ši spalva rudenį tapo kai kurių dizainerių mėgstamiausia – kūrėjai negailėjo visiškai mėlynos aprangos papildyti mėlynomis detalėmis ir panašių atspalvių raštais. Prie šio atspalvio prisidėjo kiek tylesnė, pilkų užuominų turinti mėlyna. Ji puikiai tiks derinyje su oranžiniais atspalviais. Taip pat šį sezoną šaltų atspalvių paletėje įsimaišė samaninė – tai tradicijoms nenusižengianti, romantiška miško spalva („Pantone“ 19-6050). Ji puikiai tiks itin griežtam darbo aprangos kodui.

O klasikiniai rudens atspalviai – nenuspėjami. Čia atsirado švelni vanilinė („Pantone“ 12-0815), kurią privalu prisijaukinti jau dabar. Tai – labai praktiška, dėvima ir funkcionali spalva. Susipažinkite su prancūzių stileivų pamėgtu deriniu – mūvėkite šios spalvos kelnes kartu su tokiu pat megztiniu bei skrybėle. Be to, šįkart tarp klasikinių atspalvių yra žavingoji avokado žalia („Pantone“ 17-0530). Ji nėra per ryški, turi subtilią geltoną užuominą ir puikiai tiks prie visų šiltų sezono spalvų.

Ruduo yra dosnus spalvų ne tik gamtoje, bet ir drabužinėje. Šis sezonas mados pasaulyje reiškia naują pradžią, jis džiugina daugybe skirtingų ir itin lengvų būdų derinti drabužius. Todėl turėtume išmokti nebijoti derinti ryškias, charakteringas spalvas ir nustoti juoktis iš tų, kurių ugniniai batai dera prie jų spalvomis liepsnojančių plaukų.