Plaukų stilistė ir šukuosenų dizainerė Eglė Saunorytė-Kinderienė naująją kolekciją stebėjo Barselonoje vykusiame „Global Zoom“ renginyje, kuriame buvo suorganizuotas ir čempionatas.

„Pergales konkurse iškovojo Rusijos, Amerikos ir Malaizijos atstovai, Lietuva užėmė garbingas vietas. Viena iš mūsų dalyvių užėmė net 13-ąją vietą bendrame kontekste, o tai yra labai didelis laimėjimas“, – pasakojo plaukų stilistė.

Šukuosenų meistrė atskleidė virtuvę, kaip grožio industriją pasiekia naujausios mados ir kas jas iš tikrųjų sugalvoja.

„Tai nėra sugalvota kažkokia vieno žmogaus inspiracija. Tai yra dvi labai stiprios pasaulinės agentūros, samdomos tam, kad ištyrinėtų esamą rinkos situaciją ir užbėgtų įvykiams už akių. Viena labai stipri pasaulio agentūra tiria raudono kilimo madą, ką diktuoja Holivudo žvaigždės, kino pramonės užmojus ateityje, kas planuojama, ką galima pasiūlyti mūsų kasdieniniam vartotojui. Ir yra kita agentūra – tyrinėjanti gatvės madą, kuri irgi daro didžiulę didelę įtaką mados pasauliui. Tai yra kažkokie judėjimai, undergroundas, Japonijos gatvės mada. Ta agentūra apibendrina bendrą tendenciją. Tai yra apibendrinta informacija dviejų labai stiprių pasaulinių agentūrų, kurios analizuoja mados tendencijas visame pasaulyje ir praneša visiems, kas bus toje ateityje. Tai nėra taip, jog vienas stilistas sugalvojo savo fantaziją ir štai tokia mada vyraus kitais metais“, – pasakojo ekspertė.

E. Saunorytė-Kinderienė neslėpė, kad naujas madas reikia prisijaukinti, nes nori nenori į naujus dalykus dažnai pažiūrime skeptiškai su šiokia tokia atmetimo reakcija.

„Per daugybę metų, kur aš esu praleidusi grožio industrijoje, nėra ne karto prašauta pro šalį, nebent tai netinka Lietuvai. Nes mes esame labai konservatyvūs, labai uždari, labai sunkiai priimame naujoves, o jeigu jau priimame, tai tada visi vyrukai gatvėse vaikšto su nuskustais šonais ir ilgesniu viršugalviu. Taip lietuviai suvokia madą“, – taip lietuvių skonį apibūdino plaukų stilistė.

Ateities madai būdinga yra tam tikra eklektikos forma, kai sujungiamos linijos, architektūriniai sprendimai, labai dideli medžiagiškumo skirtumai, pavyzdžiui, kai kailis ir plastikas atsispindi viename rūbe. Tas pats vyksta ir su plaukų madomis. Formos tampa labai sudėtingos, daug matinio plauko, jokio blizgesio, viskas sušiaušta, iškapota.

Pasak naujausių šukuosenų tendencijų, madingiausia kolekcija pagrįsta mineralams, akmenims būdinga sinteze, būdingu spalvų perėjimu.

„Aišku, priklauso, kaip jūs tą mineralą suvokiate. Jį galima suvokti kaip deimantą, labai blizgų arba matinį, visiškai gilų ir kitaip atspindintį šviesą. Tačiau pagrindas šios kolekcijos – mineralų stebuklai, akmenų pasaulis, kur spalvos tarsi susilieja į vieną bendrą visumą ir mes turime kažkokį tai akmenį“, – pasakojo Eglė.

Anor jos, plaukų kolekcijoje dominuoja labai daug matinės spalvos, kuri praryja šviesą, o ne atspindi. Plaukas yra šiauštas, kritimo nėra labai daug, tik plaukų galiukai turi tam tikrą kritimą, formos ir apimtys – išdidintos.

Tekstūros, faktūros yra išreikštos – šiek tiek lengvos garbanos, bet jos ne holivudinės, netvarkingos. Taip, kaip išplauti ir ne iki galo išdžiuvę plaukai.

Stilistė įvardino, kad anksčiau įvaizdis buvo klampesnis, gilesnis, labiau undergorundinis. Dabar jis tampa aiškesnis, šviesesnis, labiau apčiuopiamas.

Mineralų inkliuzai – žilstelėjusi spalva su žaliu nuokrypiu, bet pati kirpimo forma visiškai nėra apibrėžta.

„Jeigu mes turėjome tendenciją prieš 2 ar 3 metus – labai aiškią architektūrinę formą, tai dabar ji – iškapota“, – 2018 metų plaukų siluetų formas apibūdino specialistė.

Pasak stilistės, dabar viskas atrodo labai organiškai.

Štai makiažuose atsiranda blizgesio, bet potėpiai yra labai archajiški, tai yra neišbaigto makiažo įvaizdis – tarsi šešėlių patapšnojimai. Taip pat vyraujanti mada – antakių panaikinimas, t.y. jų niekur nėra, dabar jie visiškai išnykę. Neišreikšti ypatingai nei antakiai, nei blakstienos.

Pastelinių inkliuzų galima įdėti ir prie lietuviško tipo plaukų spalvos, jokiu būdu tai neturi būti labai ryškios spalvos, kurios būtų chemizuotos. Populiarios visos įmanomos žalios spalvos variacijos. Jos turi sudaryti 5 arba 10 procentų bendro viso turinio darbo.

Viskas labai išlengvinta, struktūra yra labai smarkiai iškarpyta. Visa linija yra taip suardyta, kad mes išvis nesuvokiame, kur kirpčiai prasideda, o kur jie baigiasi.

Dėl spalvų – tai rožinės, pereinančios į violetines, bendrame visame siluete. Turime bazinę spalvą ir turime inkliuzus, tam tikrus blokus, kur yra sudėtos įvairios spalvos – persikinės, žydros, žalsvos, pastelinės spalvos.

Tai yra haute couture, reiktų suvokti, kad aukštosios mados tendencijos nėra būdingos gatvėje, žmogus sau negali leisti tokių dalykų, nes tai – podiumo mada, kur galime tam tikrus elementus pritaikyti sau nūdienai arba esate labai išskirtinė asmenybė ir nebijote išsiskirti.

Varinė plaukų spalva derinama su žilomis sruogomis, kas iš principo pasaulyje nėra būdinga, nes mes negimstame su variniais ir žilais plaukais. Tie darbai ir yra labai įdomus tuo, jog yra pateikta vizija, kad įmanoma suderinti tai, kas nesuderinama.

Forma – pakankamai sunki, bet visa turi labai gilų suardymą ir iškarpymą.

„Persikinės spalvos derinamos su pastelinėmis žaliomis sruogomis, tačiau gyvenime mes persikinės spalvos neturime savo prigimtimi, žmogus negimsta su persikine spalva, tuo labiau su žaliomis sruogomis, ji yra sukurta, padaryta.

Apibendrinant galiu pasakyti, jeigu plaukai yra ilgi – galiukai turi būti labai lengvi, viskas iškarpyta, formos išlengvintos. Jeigu plaukai yra trumpesni – negali būti apibrėžtos, aiškios, juntamos formos, ji bet kokiu atveju turi būti išlengvinta, jeigu jūs norite būti madingos. Kirpčiai sugrįžo, bet šį kartą jie yra visiškai transformuoti, jie yra neapčiuopiami, neapibrėžiami savo forma, labai išlengvinti.

Nors siluete mes turime aiškią formą, bet jos gilyje – labai labai išlengvintą ir suardytą. Tai yra klasikos interpretacijos, tačiau ta klasika yra labai suardyta.

Visur galime matyti tiek kare elementus, tiek bob, tiek kitus visus klasikinius kirpimus, bet jie yra absoliučiai suardyti.

Sušukavimai yra labai chaotiški, neapibrėžti, tarsi vėjo šuoras praėjo. Kad tai neatrodytų išbaigtas sušukavimas, plaukas turi būti matinis, jis neturi atrodyti švarus ir blizgus. Tokia tendencija yra labai svarbi visuose 2018 metų įvaizdžiuose.

Jeigu jūs norėtumėte būti madinga ateinantį pavasarį, jūs galite pažaisti su klasikiniu kirpimu ir pabandžiusi kitokį sušukavimo būdą su naujesne, šiuolaikiškesne modeliavimo priemone, išgautumėte šiai kolekcijai būdingą efektą.

Tačiau mūsų tautos moterys yra labai nedrąsios ir labai prisibijo naujovių. Reiktų tik drąsos paeksperimentuoti. O lietuvėms yra sudėtingiausia perkopti tą savo suvokimo ribą. Nes jeigu moteris žiūri į veidrodį ir jaučiasi graži, tai ji suvokia, kad taip jai yra gražu, o jau kitaip – negražu, nepatiks ir netiks.

Iš esmės įvaizdis yra tik priemonė kaip būdas ar žaidimas keisti tiek savo išvaizdą, tiek įspūdį. Bet mūsų moterys ir vyrai yra labai nedrąsūs ir labai konservatyvūs, kad peržengtų tą ribą ir pasižiūrėtų, kaip aš galėčiau kitaip atrodyti. Reiktų tik išlaisvinti suvokimą ir pasižiūrėti į save kitu kampu, bet žmogus ir to negali sau leisti, jam tai yra per didelė prabanga, nes jis priima save tokį, koks aš esu ir negali suardyti savo įvaizdžio, nes jis praranda savo identitetą. Iškart prastai jaučiamės, jei esame ne savimi“, – kalbėjo E. Saunorytė-Kinderienė.

Šiuolaikinės tendencijos žavi tuo, kad pagrindinis uždavinys žmogui, kuris nori atrodyti madingas, išlieka individualumas. Jeigu jūs sugebate surasti savo individualumą ir nebijoti su juo žaisti, šiek tiek jį kaitalioti – jūs visada būsite madingas.

„O ką daro mūsų statistinė lietuvė? Ji savo galvoje turi kažkokį rūbų komplektą, kurį planuoja vilkėti, o šiandien ta stagnacija labiausiai yra nemadinga, tas negebėjimas šiek tiek suardyti savo požiūrį ir padaryti kažką kitaip. O jeigu moteris skrupulingai, preciziškai ir netgi momentais liguistai negali leisti sau įsisegti šiek tiek kitokių auskarų, pasidažyti kitokiais lūpų dažais, pasiimti kažkokį kitokį rankinuką, nes jis iškris iš bendro jos konteksto, ir visada pirks juodą arba rudą, nes jį labai lengva priderinti prie visko, mes virstame pilka mase.

Jeigu neturi savo įvaizdyje kažkokios akcento, cinkelio – tu neturi savo įvaizdžio, tu bijai, nes tave kausto baimė padaryti kažką kitaip, užsirišti kažkokią tai ryškią skarelę, užsidėti kažkokį tai ryškų aksesuarą, tu bijai, nes atrodysi per daug iššaukianti. Tai yra bendra mūsų visų lietuvių problema. Mes tiesiog esame kažkokie bailiai“, – mintis apie lietuvių tautą dėstė iš Barselonos naujovių parsivežusi stilistė.

Ir neslėpė, kad pirmas jausmas, stebint naujausią kolekciją, apėmė liūdesys, nes ji turės šią kolekciją išnešti ir ją pristatyti lietuvių rinkai, tad neabejoja, kad susilauks daug neigiamų nuomonių ir emocijų.

Pokalbį specialistė pabaigė žodžiais, norinčiais įkvėpti ir paskatinti lietuvių žmones būti žaismingiems: „Jeigu jūs įvaldėte savo įvaizdį, jeigu jūs gerai jaučiatės su juo – viskas yra puiku, užduotis nėra iškristi iš konteksto, bet paimprovizuoti, paieškoti kažkokių kitų būdų – čia yra mažų mažiausiai, ką šiandien kelia aukštoji mada. Nes kitaip neatsiras nieko naujo, kitaip mes būsime ta pilka masė, žiauriai neįdomūs, labai susiraukę, pikti ir viskuo nepatenkinti. O grožio industrija ir grožio pasaulis ir yra ta plotmė bei erdvė, kur mes galime žongliruoti ir tai nė kiek mums nepakenks.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)