Išties, norime geriausio varianto, tačiau kaip jį rasti tokioje milžiniškoje pasiūloje ir į ką svarbu atkreipti dėmesį?

1. Audinys

Vienas iš svarbiausių ir pagrindinių dalykų į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis paltą – audinys. Rasti tinkamą išties nelengva užduotis. Pati pastebėjau, jog dauguma paltų, parduodamų greitosios mados parduotuvėse, atrodo puikiai, tačiau vos užmetus akį į priežiūros etiketę pasidaro liūdna. Didžioji dalis – poliesteris. Žinoma, tai tvirta, greitai nesusidėvinti ir nenusiskalbianti medžiaga, tačiau ji tiek nešildo, kiek natūralūs audiniai.

Nepamirškime, kur gyvename, tad kai lietuviškas ruduo nedžiugina, ką jau kalbėti apie žiemą. Todėl rinktis paltą vien pagal grožį – nėra itin protinga. Ko ieškoti? Vilnos: avies, merino, alpakos, angoros, kašmyro ar moheros. Jų kainos labai skirtingos, ekonomiškiausias variantas yra avies vilna. Ji ne tokia švelni ir plona, tačiau puikiai tinka lietuviškai žiemai.

Jei nori šiek tiek daugiau laisvės – rinkis maišytus audinius. Pavyzdžiui, vilnos ir elastano ar poliesterio – tuomet drabužis bus tampresnis, neverš pasirengus po apačia net ir storesnį megztinį. Tačiau jei renkiesi mišinius – žiūrėk, kad vilna vis tiek sudarytų didžiąją dalį.

2. Ilgis

Renkantis paltą reikia atsižvelgti ir į savo gyvenimo būdą, jeigu į darbą dažniausiai keliauji automobiliu, geriau rinktis trumpesnį, besibaigiantį ties keliais ar vos aukščiau. Įvertink ir tai, jog paltas bus nuolat trinamas (automobilio sėdynė, rankinė, kiti paviršiai), o jei audinys natūralus – jis kažkiek ir glamžysis. Tačiau jeigu dažniau keliauji pėsčiomis ir mėgsti sukneles ar sijonus net ir šaltuoju metu – rinkis šiek tiek ilgesnį variantą. Šį sezoną labai madingi itin ilgi paltai, jie atrodo puikiai, prailgina siluetą ir tuo pačiu šildo. Tačiau jei ieškai to aukso viduriuko – rinkis ilgį apie kelius, taip puikiai išsisuksi bet kokioje situacijoje.

3. Dydis

Net jei puikiai žinai savo dydį, visai pravartu pasimatuoti: pasitikrinti ar kirpimas tau tinka, ar rankovių ilgis toks, kokio ieškai ir pan. Tiesa, jei jau nusprendei matuotis, daryk tai ne su plonu megztuku ar marškinėliais. Matuokis paltą su megztiniu ar švarku, jei atėjai į parduotuvę be jo – pasiimk vieną iš ekspozicijos ir išsimatuok paltą su įvairiais drabužiais. Juk jį tau reikės dėvėti tikriausiai kiekvieną dieną. Aš visada siūlau rinktis kiek didesnį variantą ar oversize tipo paltą.

Atkreipk dėmesį į rankovių siaurumą, jei jos bus siauros ir puikiai atitiks tavo rankos išmatavimus – vadinasi su storesniais megztukais jausiesi nepatogiai. Jei perki internetu, atkreipk dėmesį, kokį dydį vilki nuotraukoje esantis modelis ir kaip krenta tavo pasirinktas drabužis ir užmesk akį į dydžių lentelę. Tai padės tau apsispręsti, kokį dydį rinktis.

4. Spalva

Kai aplinkui taip niūru ir tamsu, tikiu, kad norisi vis daugiau spalvų, ryškumo ir atgaivos. Ir man pačiai geltonas ar žydras paltas atrodo nuostabiai. Tačiau ar kiekvienai dienai? Jei klaustum manęs, manau pavargčiau nuo intensyvios spalvos per porą dienų. O juk paltas skirtas kiekvienai dienai. Todėl siūlyčiau į spalvas pažvelgti ekonomiškiau.

Ryškios ir į akis krintančios spalvos – labai smagios, jos praskaidrina dieną ir nuotaiką, tačiau ar tu tikrai norėsi visą rudenį vaikščioti su taip pat ryškiai? Ir kitais metais? Todėl renkantis paltą ne vienam sezonui, vertėtų atkreipti dėmesį į universalesnes spalvas: pilką, rusvą, juodą, mėlyną. Jos visada atrodys gerai, tiks prie visko ir visada ir svarbiausia – nuo jų nepavargsi. O spalvas gali panaudoti akcentams: šalikams, kepurėms ir pirštinėms.

5. Ilgaamžiškumas

Paskutinis sąraše, bet ne mažiau svarbus dalykas renkantis paltą yra jo stilius. Dabar pasirinkimas – milžiniškas. Todėl vis dažniau akys užkliūva už įdomesnių, netradicinių modelių. Mes norime išbandyti kažką naujo, eksperimentuoti, o tai yra labai gerai. Tačiau jei renkiesi paltą visam sezonui ar net keliems – investuok į tokį, kurio stilius liks madingas ir kitais metais. Geriausia – moderni klasika, kuri keičiantis sezonams išlieka subtili ir elegantiška.

Žinoma, jei nori ryškaus, avangardinio iš koto verčiančio palto – pirmyn! Aš irgi tokį. Jis puikiai tinka progoms ar tuomet, kai sugalvoju, jog laikas kažką keisti (bet tokių dienų būna vos pora per mėnesį). Todėl turėk vieną, kuris tarnaus kaip tikras spintos pilkasis kardinolas, o kitą turėk, kuris išgelbės, kai norėsi būti kitokia nei visada. Na, kaip koks superherojus, išlendantis tik ypatingose situacijose ir išgelbstintis spintos krizę.

Straipsnyje panaudotos Agatos Gri nuotraukos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt