Žodis minimalizmas turbūt girdėtas ne vienam, tačiau ar tikrai jis yra interpretuojamas teisingai? Dažnai girdžiu nuomonę, jog minimalistai nuobodūs, paprasti ir dažnai neišradingi, koks gi čia mokslas apsirengti juodą megztinį ir mėlynus džinsus? Taigi, kas yra tas tikrasis minimalizmas ir kaip jis atrodo kasdienybėje?

Minimalizmas pirmiausia atsirado mene ir reiškė objektyvumą, paprastumą bei nuasmeninimą. Minimalistinį meno kūrinį atpažinti būtų galima iš lengvai suvokiamų, atsikartojančių geometrinių figūrų. Tokie meno kūriniai dažniausiai vertinami pagal jų santykį su erdve ir didesnį įspūdį palieka tuomet, kai yra žiūrimi serijomis, kurios sudarytos iš daug tarpusavyje panašių to paties dailininko darbų.

O ką gi minimalizmas reiškia šiuolaikinės mados ir stiliaus kontekste? Ar pastebėjai, jog miesto mada kuo toliau, tuo labiau paprastėja, darosi patogesnė, kur kas labiau pritaikoma kasdienybėje bei vertinama užsiėmusių ir skubančių miesto žmonių?

Agnė Gilytė

Aukštakulniai žudikai, nepraktiškos medžiagos drabužiai, pernelyg aptempti, spaudžiantys ar gerokai per dideli ar per ryškūs drabužiai iškrenta iš miesto konteksto. Galbūt tokie eksperimentiniai, avangardiniai drabužiai puikiai atrodo ant žurnalų viršelių – jie patraukia akį, sudomina, paskatina pirkti, tačiau realybėje jie tiesiog negali egzistuoti.

Todėl čia į stiliaus žaidimą puikiai įsipaišo minimalizmas ir jo atstovai. Kaip atpažinti minimalistus?

Pirmiausia, jie vertina aukštą kokybę, renkasi tik patikrintos kokybės drabužius, tvirtos odos aksesuarus, avalynę bei galanteriją, jie niekada nepagailės pinigų klasikinei šilkinei palaidinei ar kelis šimtus eurų kainuojantiems akiniams nuo saulės.

Jie žino, jog tokie daiktai jiems tarnaus ilgą laiką. Minimalizmo atstovai dažnai yra už sąmoningai vartojamą madą, jie nesišvaisto drabužiais ir jų neperka masinės prekės ženklų parduotuvėse.

Štai Angelina Jolie yra tikriausiai Holivude labiausiai žinoma minimalistė, kuri dažniausiai renkasi tik Louis Vuitton rankines, nes žino, jog jos niekada neišeis iš mados ir tarnaus ilgą laiką. Ji niekada neperkraus savo derinio, visuomet pasirinks nuosaikias spalvas ir formas.

Aš minimalizmą skirčiau į 3 šakas: klasikinį, modernų ir skandinavišką (šaltą) minimalizmą.

Klasikinis minimalizmas. Jo atstovė Angelina Jolie. Tai klasika, susimaišiusi su paprastumu. Dažniausiai tai juoda, balta, pilka ir visos žemės spalvos. Moteriškumą pabrėžiančios formos. Tokio tipo minimalizmas puikiai tinka itin moteriškoms moterims, kurios siekia išlaikyti savo švelnumą, tačiau nori atrodyti subtiliai ir visuomet elegantiškai. Be to, spintoje turėti lengvai derinamus drabužius, kurie niekada neišeis iš mados.

Modernus minimalizmas. Be abejo, čia nepralenkiama yra dizainerė Victoria Beckham. Šiuo metu itin populiarėjantis modernus minimalizmas pasižymi spalvomis. Jis neapsiriboja tik balta, juoda ar pilka – čia dažnai galima pamatyti labai ryškias, gyvas spalvas, taip pat pastelę.

Formos turi sukurti pusiausvyrą figūroje: jei dėvi plačias kelnes – tuomet viršus turi būti pabrėžtas, jei oversized tipo kostiumą, tuomet liemuo būtinai turi būti išryškintas. Dideli aksesuarai: akiniai nuo saulės, auskarai ir ypač rankinės – yra šio tipo akcentai, kurie yra tarsi vyšnaitė ant torto.

Skandinaviškas minimalizmas. Gana atšiauraus ir daugelio jau pamėgto skandinaviško minimalizmo atstovė švedė Elin Kling. Skandinavų šalių atšiaurumas ir dažnai šaltas klimatas atsispindi ir jų drabužiuose. Tad nieko keisto, jog jie renkasi gana modernius, bet neišsiskiriančius drabužius. Tai aukštos kokybės džinsai, storos vilnos klasikiniai paltai, daugybė basic tipo drabužių, dryžiai, daug pilkos, juodos, rusvos spalvų. Jie vertina patogumą, universalumą ir ilgaamžiškumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)