Tikiuosi, vienur atpažinsite save, kitur – savo bičiulius, dar iš kitų pasijuoksite – juk visi mes žmonės ir kartais vairuodami garsiai dainuojame arba atėjus skalbimo dienai dėvime baltas kojines.

Pabandžiau sudaryti dažniausių stiliaus liapsusų sąrašą. Gal tai sutrumpins ilgą skrydį, o gal padės išvengti tikimybės atrodyti juokingai.

1. Tinkamai nepasimatavusi drabužio parduotuvėje ir išlėkdama iš karto su juo į gatvę gali lengvai apsirikti: dažniausiai ten esantys veidrodžiai gerokai lieknina, apšvietimas pritemdytas, ten jaučiamės gražesnės ir lieknesnės. Nerizikuok. Naują drabužį parsinešk namo, supažindink su savo spinta. Ir tik tada išleisk iš namų.

2. Jei tikiesi numesti svorio, pirk naujus drabužius tik tai padariusi. Nei pirkdama didesnio dydžio drabužius (jie po to bus ankšti), nei mažesnio (jie spaus, ir, pvz., kelnės, tik išryškins riebaliukus aplink pilvą) – neišloši. Atkentėk pereinamąjį periodą su turimais daiktais, po to apdovanok save naujais, tau tobulai tinkančiais drabužiais. Per džinsų viršų sprūstančios liemens apimtys vizualiai padarys tave stambesnę. Po bet kokiu megztuku užmaskuotas papildomas riebaliukas vis tiek kada nors išlys i dienos šviesą. Jau nekalbu apie nemaskuotą. Dar kartelį: nešiokime savo dydžio drabužius!

3. Nori karikatūriško vaizdelio? Rinkis džinsus paaukštintu liemeniu, platesnio modelio, susiveržk diržu ir pasistenk, kad jie sulįstų tarp tavo sėdmenų obuoliukų. Ir būtinai į vidų susikišk megztą palaidinę. Kuo storesnę, tuo geriau.

4. Mažiukai ploni kulniukai – su jais atrodysi lyg įsmigusi į žemę, o jei svoris kiek didesnis, tai tikrai kaip įkalta į šaligatvį. Nedaryk iš savęs parodijos.

5. Džiaugiuosi, kad iš mados akiračio (su geru skoniu jie niekad nieko bendra neturėjo) dingo dekoruoti katės nagai su kristalais, blizgučiais ir karučiais. Įvairios spalvos ir skoningas jų ilgis – tiek užtenka, kad tavo spalvinga asmenybė būtų atskleista.

6. Kai tau nebe šešiolika ir iš viso nebe „-iolika“, neapgaudinėk savęs (kitų tikrai neapgausi), kad su klostuotu sijonėliu virš kelnių ar spalvotomis tamprėmis taip atrodysi. Gaila, liūdna, juokinga. Yra begalės variantų, kaip atrodyti jaunatviškai ir stilingai.

7. Jei pietauji viena restorane, neprivalai apsimesti, kad kažko lauki. Taip pat neprivalai kažkam įrodinėti, kad esi jaunesnė, nei esi, arba neturi vyro/draugo/vaikų. Kuo sąžiningiau elgsiesi su savimi, tuo būsi gražesnė ir laimingesnė.

8. Vienintelė kūno vieta, kuri turi teisę būti plaukuota yra tavo galva (ir tik galva, veidas nesiskaito). Visa kita – šalinti, šalinti ir dar kartą šalinti. Niekam neįdomios istorijos apie susirgusią kosmetologę, apie sugedusį depiliatorių arba super užimtą dieną, kai iš pėdkelnių styro plaukeliai.

9. Nuotakos derina jaunikio kaklaraiščio spalvą prie savo puokštės, o japonai sutuoktiniai – beveik visada vienodai rengiasi. Jei taip jau patinka derinti, geriau susiderinkite savo puikias nuotaikas, plačias šypsenas, tik ne savo švarkelį prie jo trumpikių. Žiūrėkite abu viena kryptimi, o ne dėvėkite dvynių drabužius.

10. Jei nori atrodyti pikta, sena ir siaurom lūpom – būtinai naudok lūpų pieštuką. Kuo tamsesnis, tuo geriau.

11. Puikiai žinau, kad po gimdymo/žindymo, dėl amžiaus ar nepakankamo tonuso krūtinė ilgainiui pasiduoda gravitacijos jėgoms ir keičiasi. Deja, ne aukštyn, o žemyn. Tam yra sukurtos liemenėlės – kad krūtinė atrodytu gražiai ir vietoje. O jos vieta – ne po kaklu, bet ir ne ties bamba. Neverta raudoti dėl pakitusios krūtų formos. Verta įsigyti tinkamos formos ir dydžio liemenėlę. Jos vieta: per vidurį tarp peties ir alkūnės.

12. Ir man būna „blogų plaukų dienų“, o dar dažniau – „blogų nagų dienų“, tačiau tai negali virsti „apkramtytų nagų savaitėmis“ ar „neplautos galvos darbadieniais“.

13. Sportinė apranga skirta sportui arba, maksimum, namams. Žinoma, gali prie pliušinio treningo apsiauti aukštakulnius ir apsimesti, kad esi graži. Arba gali tiesiog daiktus dėvėti laiku ir vietoje. Ir tiesiog būti graži. Tai negalioja naujajai tendencijai, kai maišomi sportiniai elementai kasdienėje, net ir verslo aprangoje. Kalbu apie tuos derinius, kai atrodo, kad ką tik baigei stepo treniruotę.

14. Labai gražu, ne, tiesiog nuostabu, jei daug šypsaisi. Ne taip nuostabu, jei tavo dantys raudoni nuo lūpų dažų arba raudono vyno. Net nenoriu pagalvoti apie krapelius ir aguonų grūdelius.

15. Neretai darausi makiažą automobilyje. Ir tikiuosi, kad niekas to nemato. Tačiau naivu tikėtis, kad niekas nepastebės, kaip išsižiojusi dailinate blakstienas tušu vidury kavinės ar tepate pudrą restorane prie taurės vyno. Rūpintis, kaip atrodai – gerai, tai daryti viešai – blogai. Tai gali daryti tam skirtose vietose.

16. Paauglystėje skubame nusikirpti plaukus. Po to juos ilgai ir nuobodžiai auginame. Tik yra riba, kai jau auginti nei gražu, nei jaunatviška, nei stilinga. „Arklio uodega“, kurią prisispaudi atsisėdusi, ypač jei tu nebe trečiokė, ir dar surišta medžiaga aptraukta plaukų gumele, atrodo juokingai. Tikrai ateina laikas, kai geriau rinktis skoningą kirpimą, nei saugoti nekaltybės kasas.

17. Oranžinis įdegis niekada neatstos normalaus įdegio. Nesu medikė, kad postringaučiau apie saulės spindulių žalą. Morkų atspalvio arba traškios antienos spalvos oda - gal net ir didesnė žala. Bent jau psichologiškai. Ir stilistiškai, žinoma.

18. Net neabejoju, kad ne viena dama (taip jas vadina vienas mano bičiulis) didžiuosis pavadinta „brendų auka“. Turiu išduoti paslaptį: tai jokios garbės nedaro, nebent paryškina juos dėvinčiojo tuštumą. Apsikarstyti vardais, vardeliais, ženkliukais ir pakabukais – ne gero skonio, o siauro turinio pavyzdys. Anaiptol nėra blogai dėvėti žinomų prekinių ženklų drabužius, tačiau bandyti kažkam kažką įrodyti žinomais drabužių vardais – juokinga. Ypač dėvint drabužius taip, kad kuo daugiau etikečių matytųsi.

19. Į sriubos lėkštę įmerktos rankovės arba per trumpos rankovės, kaip ir žeme besivelkančios arba kaip išaugtinės atrodančios kelnės – dar vienas neatleistinas aprangos liapsusas. Kaskart negaliu patikėti savo akimis, kai taip šaržiškai atrodantys žmonės elgiasi lyg niekur nieko. Arba nepirk per didelių/per mažų drabužių, arba užsuk pas siuvėją – ji akimirksniu išspręs problemą. Vaikiškų knygelių personažų mados nėra arba aš apie tokią negirdėjau.

20. Ar labai sudėtinga po sijonu/kelnėmis vilktis tinkamus apatinius? Atsimerkus gatvėje neretai būtent taip ir atrodo. Nesuvokiu, kodėl reikia į sėdmenis įsirėžusias (ir užpakaliuką dvigubą padarančias) kelnaites vilktis po siauromis kelnėmis? Ir iš viso, kodėl jos vis dar tavo spintoje? Yra atitinkamų formų, audinių, kirpimų kelnaitės, ir aimanavimai, kad nepatogu ar negražu nepadės. Nėra nieko negražiau už dvigubą sėdynę. Na, nebent didelė dviguba krūtinė. Ją pasidaryti galite labai paprastai: užsisek liemenėlę per mažais kaušeliais, kad dalis krūtų tiesiog kabotų virš liemenėlės. Efektas tikrai įspūdingas!

21. Paskutinis, bet ne prasčiausias stiliaus „perliukas“ - švarkas (megztinis), ilgesnis už striukę. Tiesiog. Blogai.

Šaipydamasi iš aprangos klaidų šaipausi ir pati iš savęs. Ir man būna „blogų plaukų dienos“, ir man suplyšta pėdkelnės ar nuo raudono vyno nusidažo dantys. Svarbiausia, laiku išspręsti liapsusą, arba smagiai iš to pasijuokti.